Criza Cîțu și cum se mișcă miliardele de euro de la un partid la altul ● Traseul în democrație al unui fost lucrător al Securității: șef la stat, consul, decorat de doi președinți, pensie de 11.500 de lei ● Clienți anunțați pe mail de dublarea prețului la energie ●Cu Franco Nero la Buzău ● Reportaj din interiorul SRI Iaşi. De la discreţie şi profesionalism la filaje şi dosare cu amante ● Cîţu: Cei care accelerează moţiunea sunt responsabili pentru orice s-ar întâmpla în iarnă cu facturile românilor ● Chiriţoiu: Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie, iar companiile să plătească o taxă de solidaritate ● Sunt racii familiști și taurii pragmatici? Iată ce spune știința ● Creşteri record de preţuri la nivel global ● Semnele crizei ● Plătiţi cu 15.000 de euro pe lună, membrii boardului ASF au asistat pasiv la falimentul City Insurance ● Produsele personalizate comandate pe internet nu beneficiază de termenul de retur de 14 zile ● Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare ale României.

Business ReportFoto: Colaj foto

Criza Cîțu și cum se mișcă miliardele de euro de la un partid la altul. Cum la finele lunii în Partidul Național Liberal au loc alegeri pentru președinție, iar la președinție există 2 candidați, cel-care-nu-e-Ludovic-Orban trebuie să câștige. E vorba de Florin Cîțu. Dar Florin Cîțu e și prim-ministru. Nu poți să vii pe 25 ale lunii și să te aștepți să te voteze lumea din partid dacă cu o săptămână sau două înainte ai pierdut puterea. Deci Florin Cîțu trebuie să rămână prim-ministru. Totul se învârte în jurul lui Florin Cîțu. În momentul în care depinzi în totalitate de un om, depinzi în totalitate de defectele lui. Voi fi blând aici, pentru că oricum accesele de ură la adresa lui Florin Cîțu sunt destule și vor fi și mai multe în perioada care urmează. Deci blând fiind, observ că Florin Cîțu are doar două defecte relevante în situația de față: 1) are accese de impulsivitate; 2) nu are experiență politică. Merită observat că, în mare parte, așa suntem cam toți. Și ție, și mie ne sare muștarul rău de tot cam o dată la șase luni. N-am fost niciodată membru de partid și probabil că nici tu. Deci nu suntem, în contextul acestei situații, foarte diferiți de Cîțu, scrie Barbu Mateescu în PressOne.

Traseul în democrație al unui fost lucrător al Securității: șef la stat, consul, decorat de doi președinți, pensie de 11.500 de lei. Curtea de Apel București l-a declarat pe chestorul (r) Petru Țăgorean colaborator al Securității după ce acesta a deschis mai multe dosare penale și a confiscat mobila din casele unor cetățeni români care nu s-au mai întors în țară înainte de 1989. Director al cancelariei Prefecturii București până în decembrie 2019, fostul locotenent în cadrul Direcției a Vl-a Cercetări Penale a Securității încasa la nivelul anului 2019 o pensie de 11.500 de lei pe lună, pe care o cumula cu indemnizația de consul al României detașat la Cahul, Republica Moldova, și cu cea de membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), instituție finanțată tot de la bugetul de stat. Decizia CAB nu este definitivă, ea fiind atacată de fostul ofițer la instanța supremă. Acuzat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) de încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale înainte de 1989, Țăgorean a susținut în fața judecătorilor că el a respectat legea în vigoare la momentul respectiv. În motivarea instanței se arată că fostul locotenent de Securitate a deschis cinci dosare penale pentru refuzul de înapoiere în țară a cinci cetățeni români: un impresar artistic rămas în Norvegia în 1989, un membru al unei Asociații de propagandă rămas în SUA, un ospătar trimis pe o navă de croazieră care nu s-a mai întors din Germania, un șofer care și-a abandonat TIR-ul la granița italo-iugoslavă și un inginer trimis în Egipt pentru o lucrare, dar rămas în Germania, scrie Europa Libera.

Clienți anunțați pe mail de dublarea prețului la energie. Crește de la 0,250 la 0,557 lei pe kilowatt. Compania Restart Energy și-a anunțat clienții că este obligată să modifice substanțial prețul energiei active din facturi. Un client a primit pe mail o notificare prin care află că de la 1 octombrie acest preț va crește cu peste 120%. În notificarea transmisă prin mail, compania motivează creșterea prin „evoluțiile și dificultățile notorii de pe piețele de energie electrică interne și internaționale”, ce „au condus la creșteri fără precedent ale prețurilor la energie electrică și constituie o modificare de circumstanțe care îndreptățește Restart Energy la actualizarea prețului contractual”. Distribuitorul de energie detaliază cauzele care au condus la dublarea prețului: „cotațiile internaționale ale certificatelor de emisii de CO2 (care au un impact direct în costul de producție al unor producători de electricitate), refuzul unora dintre producătorii / furnizorii de energie electrică de a livra cantitățile contractate, creșterea fără precedent a prețurilor la energie electrică pe piețele operate de OPCOM, lipsa aproape totală a investițiilor în noi capacități de producție din ultima perioadă, consumul ridicat de energie electrică pe fondul temperaturilor extreme precum și alți factori”, scrie Libertatea.

Cu Franco Nero la Buzău. Toată scenografia pare suprarealistă. Stau pe un scaun, sub niște arcade din dosul primăriei din Buzău, la doi pași de un magazin de verighete și de claxoanele mașinilor de pe Ana Ipătescu, și-l ascult timp de 30 de minute pe actorul Franco Nero povestindu-mi despre tinerețea lui în Italia postbelică, despre John Huston, Enzo Castellari, Buñuel, Fassbinder, Tarantino, câțiva dintre regizorii cu care a lucrat de-a lungul timpului. Franco Nero e invitat aici la Buzău International Arts Festival, desfășurat între 25 august și 25 septembrie, și în cadrul căruia are loc și o proiecție specială cu Django (r. Sergio Corbucci, 1966), filmul care l-a făcut celebru. Născut în Parma, în 1941, Nero a studiat economia pentru o scurtă perioadă, dar a abandonat școala, preferând să învețe actoria ca discipol al lui Strehler la Piccolo Teatro din Milano. A plecat mai apoi la Roma ca să facă film, primul său rol principal fiind chiar cel din Django, scrie Scena9.

Reportaj din interiorul SRI Iaşi. Spionii ieşeni, de la discreţie şi profesionalism la filaje şi dosare cu amante. Ziarul de Iaşi vă propune astăzi o incursiune în lumea discretă a spionajului din Iaşi. Dincolo se secretomania care înconjoară ca un halou spectrul serviciilor secrete româneşti, în Iaşi cei care activează în aceste instituţii au ieşit la stradă în număr mare, dar tot cu maximă discreţie, la ultimile proteste din guvernarea PSD, în perioada 2017 - 2019, când în joc se afla, potrivit informărilor oficiale, siguranţa statului. Dacă nu erai un iniţiat, nu aveai de unde şti că sunt oamenii serviciilor: se integrau perfect în “peisaj”.

De altfel, scopul oficial al acestor instituţi este siguranţa statului. În prezent, odată cu pandemia, o mare parte a acestora au reintrat în birouri. Excepţie fac cei ce lucrează în “operativ”. Adică pe teren, sub acoperire. Asta dacă nu au ieşit la pensie. Pentru o informare de “atmosferă”, jurnaliştii ZdI au făcut o vizită inopinată la sediul celei mai importante instituţii de profil - Serviciul Român de Informaţii Iaşi. Spre surprinderea noastră, angajaţii de aici au fost mai curioşi decât noi despre vizita neanunţată, scrie Ziarul de Iași.

Cîţu: Cei care accelerează moţiunea sunt responsabili pentru orice s-ar întâmpla în iarnă cu facturile românilor. Premierul Florin Cîţu a afirmat miercuri că cei care accelerează moţiunea de cenzură, fără a aştepta decizia Curţii Constituţionale, trebuie să ştie să sunt responsabili pentru orice s-ar întâmpla în iarnă cu facturile românilor. Avem şi alte soluţii pentru iarnă, dar să ştiţi că nu pot fi implementate dacă va pica guvernul. Deci, dacă merg mai departe cei de la USR cu AUR şi cu PSD, trebuie să se gândească, să se uite în ochii românilor, să le spună că nu vor avea o soluţie până nu va fi un alt guvern – şi nu ştim când va fi un alt guvern – pentru că ei au hotărât să dea jos guvernul într-o criză în acest moment.”, a afirmat Florin Cîţu, miercuri, la Antena 3, informează News.ro. Potrivit premierului, acelaşi lucru se aplică şi în cazul campaniei de vaccinare, scrie Adevarul.

Chiriţoiu: Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie, iar companiile să plătească o taxă de solidaritate. Preţul energiei va rămâne ridicat, astfel că oamenii ar trebui să-şi eficientizeze consumul, autorităţile să-i ajute pe cei vulnerabili, iar companiile să plătească o contribuţie de solidaritate, a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. „Preţul energiei va rămâne ridicat, întrucât se estimează că certificatul de dioxid de carbon, care acum costă 50 de euro, ar putea ajunge la 100 de euro. Aceste preţuri mari nu vor dispărea. Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie", a spus el, scrie Agerpres. Şeful autorităţii de concurenţă a subliniat că majorarea preţurilor la electricitate şi gaze este un fenomen european, nu doar românesc, justificat, în parte, de revenirea economiei după pandemie, dar şi de politica europeană de majorare a penalităţii pentru poluare, ceea ce a condus la o creştere foarte mare a preţului energiei bazate pe cărbune, potrivit adevarul.ro.

Sunt racii familiști și taurii pragmatici? Iată ce spune știința. Jupiter va începe anul 2021 în Vărsător, iar acest lucru te va ajuta să ieși din tipare și să dobândești o perspectivă altruistă asupra lumii. Vărsătorul se gândește des la ceilalți, astfel că în societate vor circula idei referitoare la bunăstarea tuturor, inclusiv a persoanelor vulnerabile. Site-urile de astrologie spun chiar că 2021 va fi un an în care se va vorbi mult despre egalitate și despre respectarea drepturilor omului. Hai că nu sună rău deloc. Dar chiar așa să fie? Un studiu IRES realizat acum câțiva ani spunea că 61% dintre români urmăresc horoscopul, iar 29% cred că el poate anticipa eficient ceea ce urmează să se întâmple. Pentru mine și pentru alți raci, anul 2021 ar urma să fie presărat cu obstacole. Aflu însă că sunt favorizată. Nativii din zodia mea își vor gestiona bine stresul și vor găsi putere interioară să facă lucrurile să se miște. Mai aflu că voi munci mult la serviciu, dar că voi găsi soluții și pentru viața personală. Ba chiar că e posibil să-mi deschid o afacere, scrie Mindcraftstories.

Creşteri record de preţuri la nivel global. Preţurile gazelor naturale înregistrează o creştere istorică şi reprezintă o veste rea pentru toată lumea, de la producătorii de ceramică din China până la clienţii patiseriilor din Paris. O analiză Bloomberg arată că preţul acestui combustibil este deja la recorduri sezoniere pe majoritatea pieţelor importante şi pare să crească în continuare, ameninţând redresarea economiei. Iarna viitoare poate da lumii o lecţie dureroasă despre importanţa gazului în economie, arătând cât de omniprezent şi vital este acesta. Conform sursei, preţurile inaccesibile ar putea afecta puternic cheltuielile gospodăriilor, iar bancherii centrali vor fi puşi în faţa unor alegeri dificile de politică monetară. Mai mult, notează sursa, lipsa reală de gaz (în aprovizionare) ar putea face nefuncţională o parte din industrie sau va declanşa întreruperi de producţie în ţările în curs de dezvoltare, putând provoca tulburări sociale, scrie Bursa.

Semnele crizei. De la bun început trebuie spus că explicațiile care urmează nu își propun să fie nici alarmiste, nici din cale afară de speculative. Analiza vrea să păstreze un echilibru binevenit. Cu toate acestea, nu poți să nu te întrebi dacă va urma o criză economică? Dacă există deja semnele clare ale unei crize? Înainte de a răspunde la dilema dacă economia românească este în pragul unei crize să vedem cum se manifestă o criză. În esență, este destul de simplu: se formează un cerc vicios. Un cerc vicios care arată în felul următor. Cresc prețurile materiilor prime utilizate în majoritatea sectoarelor economice, de la gaze naturale, la fier, de la energie electrică la aluminiu, de la combustibili, la lemn. Dacă încercăm să înțelegem motivele pentru care cresc prețurile, vom avea câteva explicații parțiale. Poate cererea crescută îi face pe producători să urce prețurile, poate politicile împotriva schimbărilor climatice cresc prețul unei invenții numită certificate de carbon, poate producătorii vor să își recupereze rapid pierderile înregistrate cu un an în urmă sau poate pur și simplu producătorii fac aceste majorări de prețuri pentru că pot, scrie RFI.

Plătiţi cu 15.000 de euro pe lună, membrii boardului ASF au asistat pasiv la falimentul City Insurance, companie cu venituri de 400 milioane de euro. Incompetenţa şi numirile politice de la vârful ASF şi-au arătat roadele. Deşi era de mult evident că nimeni nu va salva City Insurance, o schemă Ponzi de făcut bani din primele încasate de la românii care vor asigurări RCA cât mai ieftine, membrii boardului ASF şi directorii de sub ei, majoritatea fără studii de specialitate şi expertiză în domeniul asigurărilor, au tot lungit situaţia şi au ajuns într-o fundătură în care avem de a face cu cel mai mare faliment al pieţei de asigurări, mai mare decât al Astra Asigurări. Este de fapt rodul numirilor politice la vârful instituţiilor de supraveghere, aşa cum a fost recent numită fostul premier al României, Viorica Dăncilă, în BNR. City Insurance, cel mai mare asigurător de pe piaţa locală,cu venituri din prime brute subscrise de 400 mil. euro în 2020 şi 3 milioane de poliţe vândute, aşteaptă decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), după ce acţionarul i3CP Holdings nu a adus cei 150 mil. euro ceruţi de ASF pentru restabilirea cerinţei de capital minim, potrivit informaţiilor transmise de ASF, scrie ZF.ro.

Produsele personalizate comandate pe internet nu beneficiază de termenul de retur de 14 zile. Deși, ca regulă generală, cumpărăturile de pe internet pot fi retrimise vânzătorului în termen de 14 zile de la primire, fără nicio motivare, pentru produsele personalizate, consumatorul nu beneficiază de acest drept. Această exceptare de la dreptul de retragere (de retur) este prevăzută în mod expres de lege. Prin OUG nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, în cazul achiziționării de produse din magazinele online, se stabilește dreptul cumpărătorilor de a le returna în cel mult 14 zile, fără a motiva decizia. Legea nu conține nici prevederi care să oblige la predarea bunurilor în ambalajul lor original. Prin excepție, legea stabilește că, în cazul în care cumpărătorul optează pentru achiziționarea unor produse ”(...) confecționate după specificațiile prezentate de consumator sau personalizate în mod clar”, acestea nu pot fi returnate în cele 14 zile. Așadar, legea tratează diferit produsele de serie de cele care au suferit modificări, fie prin personalizare, fie prin execuția lor, realizată conform unor cerințe particulare, solicitate de cumpărător, scrie avocatnet.ro.

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României. Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza politică actuală – potrivit unui Raport al Erste Group Research. Cursul euro / leu a sărit de mai multe ori peste pragul de 4,95 de lei în ultimele zile, pe piața interbancară. Criza politică adaugă o presiune suplimentară pe deprecierea cauzată de dezechilibrele financiare acumulate ale României, care riscă să se amplifice. „Zgomotul politic adaugă presiune pe deprecierea leului la fundamentele economice. Și înainte de tulburările politice actuale leul era singura monedă din regiune care se deprecia”, a explicat Ciprian Dascălu, economist șef al BCR, pentru CursDeGuvernare.

Cum se comportă telefoanele chinezeşti în utilizarea consumatorilor plimbăreţi. Azi speţa Xiaomi Note 10 vs Huawei P30. Sau lecţii de cum să nu îţi strici vacanţa…De la bun început specific faptul că nu sunt un profesionist al domeniului: ceea ce voi scrie sunt simple constatări ale unui profan care a testat din plin cele două modele mai sus amintite, cu bune şi mai puţin bune (e vorba de fostul şi actualul meu telefon). Nu voi oferi un răspuns tranşant în privinţa câştigătorului, întrucât specialiştii mi-ar reproşa faptul că cele două nu sunt chiar comparabile (mai logic ar fi fost să iau în calcul un Huawei p40, dar asta ar însemna să *scriu din cărţi* şi nu din propria experienţă). Pentru profesionişti, probabil siteul GSM Arena e mai indicat decât articolul meu. Ceea ce îmi doresc însă să ofer este un mic ajutor pentru cei care doresc să nu îşi strice concediul din motive stupide cum ar fi telefonul nepotrivit sau reţeaua de telecomunicaţii nepotrivită, scrie FinEco24News.

Lesbos: "Refugiații stau în continuare în corturi, pe malul mării" Pe 9 septembrie 2020, Moria - cea mai mare tabăra de refugiați din Europa - a fost cuprinsă de flăcări. De-atunci încoace, condițiile de viață ale imigranților aflați pe insula Lesbos nu s-au îmbunătățit semnificativ. N-a fost prima oară când cea mai mare tabără de refugiați din Europa a ars. Dar atât de grav n-a fost niciodată. În noaptea de 9 septembrie 2020 flăcările au distrus complet tabăra Moria de pe insula Lesbos. Peste 12.000 de persoane au rămas fără adăpost. Incendiul a fost provocat chiar de către unii locuitori ai lagărului, probabil din frustrare și disperare. Nu voiau să mai rămână în „iad“ - cum numeau migranții centrul Moria. Autoritățile elene au acționat cu fermitate: patru migranți tineri au fost arestați și condamnați la câte 10 ani de detenție fiecare, scrie DW.