​Oamenii de business își doresc, de fapt, ca școala să răspundă nevoilor lor, în sensul să-i ajute să aleagă cei mai buni oameni și să aibă de unde să aleagă, a declarat Bogdan Rațiu, profesor MERITO de Limba și Literatura Română din Târgu Mureș. “Mi se pare destul de dificil să ne gândim doar în zona aceasta pentru că profilul nostru cultural nu prea ne ajută. Atunci cred că nici sistemul nu are cum să ofere sprijin liderilor de business pentru că noi nu avem o politică educațională care să vă răspundă nevoilor”, a spus el în cadrul summit-ului Romanian Business Leaders.

Summit Romanian Business LeadersFoto: Hotnews

• În planul european, de obicei Olanda, s-a mai menționat Portugalia, ei merg pe un curriculum utilitarist. Adică se întreabă de ce au nevoie oamenii de business, prima dată. Caută niște soluții și încearcă să le integreze în școli.

• Noi nu cred că avem acest proces gândit.

“Noi ne putem gândi acum la tinerii din cele mai bune licee, dar în același timp avem medii defavorizate, avem centre – orașele mari - în care elevii fac față. Ducem discuția: A, nu, școala românească e slabă, nu răspunde nevoilor”, afirmă Rațiu.

Totuși, spune el, se demonstrează din datele de la PISA că București, Cluj fac foarte bine față nevoilor.

• Răspund nevoilor pentru că tinerii de aici au aceleași scoruri cu cei din Berlin. Problema este că noi ne focalizăm foarte mult pe o anumită problemă, discutăm mult în jurul ei, și nu acționăm.

“Aici cred că oamenii de business ar trebui să fie aici incisivi și să-și impună puțin nevoile. După ce-și impun nevoile, să se alinieze și cu profilul psihocultural și în același timp să se construiască evoluția”, a mai arătat profesorul.