Guvernatorul băncii centrale a Suediei a comparat cumpărarea și vânzarea bitcoin cu cea a timbrelor, punând sub semnul întrebării longevitatea monedelor fără susținere din partea guvernului, relatează Bloomberg.

Stefan IngvesFoto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Banii privați se prăbușesc de regulă mai devreme sau mai târziu”, a declarat Stefan Ingves, guvernatorul Riksbank în cadrul unei conferințe pe probleme bancare din Stockholm.

„Și, sigur, te poți îmbogăți din tranzacționarea bitcoin însă acest lucru este comparabil cu tranzacționarea de timbre”, a mai spus acesta.

Deși criptomoneda a fost lăudată de investitori ca Elon Musk și Cathie Wood, unii guvernatori ai băncilor centrale au comparat ascensiunea bitcoin cu „tulipomania”, faimoasa bulă a lalelelor din Olanda secolului XVII.

Ingves a declarat mai devreme în cursul acestui an că există o probabilitate extrem de redusă ca bitcoin și alte criptomonede să scape de reglementarea autorităților centrale pe măsură ce popularitatea lor crește.

Comentariile de joi ale lui Ingves după ce săptămâna aceasta El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca monedă oficială.

Autoritățile acestui stat, unul dintre cele mai sărace din America Latină, afirmă că folosirea bitcoin ar putea ajuta țara să economisească 400 de milioane de dolari anual în taxe de transfer percepute banilor trimiși de străinătate.

BBC notează însă că, pe baza cifrelor furnizate de Banca Mondială, cifra ar fi mai apropiată de 170 de milioane de dolari.