INS: Salariile nete au crescut în iulie cu 0,1%. Prețurile, cu 1%

de DP     HotNews.ro
Vineri, 10 septembrie 2021, 9:40 Economie | Finanţe & Bănci


Salariu pe card
Foto: Dreamstime.com
Salariul mediu net a fost în iulie de 3.545 lei, în uşoară creştere faţă de luna precedentă, cu 4 lei (+0,1%), arată datele transmise vineri de INS. Inflația din iulie a fost de 1% (iulie 2021/iunie 2021), având o dinamică de 10 ori mai mare decât avansul salariilor.

"În luna iulie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.780 lei, cu doar 1 leu mai mare decât în luna iunie 2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.545 lei, în uşoară creştere faţă de luna precedentă, cu 4 lei (+0,1%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, (8.709 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.914 lei). Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%", arată datele INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-6,2%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), sănătate şi asistenţă socială (-1,1%), respectiv administraţie publică (-0,2%).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 au fost: cu 21,7% în extracţia cărbunelui superior şi inferior; între 8% şi 13% în transporturi aeriene, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, extracţia minereurilor metalifere; între 4% şi 7% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, tranzacţii imobiliare, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de poştă şi de curier; între 2% şi 3,5% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, alte activităţi extractive, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea băuturilor, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), transporturi pe apă.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2021 au fost cauzate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 13,6% în activităţi de editare; între 8% şi 12,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a; între 4% şi 8% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din tutun, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), telecomunicaţii, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii; între 1% şi 2% în colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de spectacole, culturale şi recreative.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

651 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  sau cum ar spune Cutzu: succes big time (Vineri, 10 septembrie 2021, 9:47)

  Gryphus [utilizator]

  urmeaza in urmatoarele 6 luni scumpiri continue fara ca salariile sa mai creasca (in afara de bugetari si SPECIALI unde cresc si pe timp de razboi)
 • +2 (2 voturi)    
  sa inteleg ... (Vineri, 10 septembrie 2021, 10:26)

  GNG [utilizator]

  In iulie inflatia a fost de 1% iar in august a sarit la 5% ? Nu stiu cum de nu le este rusine sa spuna ca salariul mediu a crescut cu 0,1% !!! mai este cineva sanatos cu capul in aceasta tara sau Covid-ul afecteaza capacitatea de gandire ????
  • 0 (0 voturi)    
   ins (Vineri, 10 septembrie 2021, 11:07)

   vall45 [utilizator] i-a raspuns lui GNG

   un ceva nefolositor si debitor de fakeuri
 • +1 (1 vot)    
  Astea sunt date pur statistice (Vineri, 10 septembrie 2021, 11:18)

  Milka Man [utilizator]

  Cresterea de 0.1% provide exclusiv din marirea salariilor anumitor persoane si de angajarea altora pe salarii mai mari decat media calculata anterior. Aceste date ar trebui folosite lunar pentru evaluarea puterii de calculare si ajustarea salariului minim, a pensiilor si alocatiilor acordate de stat. Guvernele din Romania le ignora mereu si de asta se ajunge la un grad ridicat de nemultumire sociala care poate fi penalizat doar cand alegeri, fara efect insa pentru ca noul partid care ajunge la guvernare rezolva problema doar prin imprumuturi care genereaza inflatie si cresterea preturilor...Intr-o economie sanatoasa se produc mai multi bani decat se cheltuie. In Romania, de 30 de ani este invers...
 • -1 (1 vot)    
  Mie nu mi-a crescut (Vineri, 10 septembrie 2021, 11:25)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Nu mi-a crescut salariul nici macar cu 1 leu.
  Este un caz particular, sigur, dar gasesc toatal aberanta exprimarea:
  "salariul mediu a crescut cu 4 lei (+0,1%)"

  Tot fratelelui Ilcii este sef la INS?
  Acolo nu s-a auzit de eroare de masura?!

  Cum vine asta, crestere salariala de 4 lei?

  Indiferent daca este maturator cu program partial, cu salariu mai mic de cat cel minim, sau CEO al unei firme mari, cu raspundere imens, cum este sa te chemela Personal (HR pentru contemporani) sa ti se spuna ca salariul s-a marit cu 4 (patru) lei?!?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by