Ne îndreptăm către o toamnă plină de evenimente. Tensiunile politice s-au amplificat după ce miniștrii USR au demisionat, iar partidul a depus ulterior o moțiune de încredere. Principalul partid al coaliției, PNL, își va ține congresul pe 25 septembrie, eveniment care ar trebui să clarifice într-o oarecare măsură perspectivele politice. Ne așteptăm ca BNR să crească dobânda cheie pe 9 noiembrie ca răspuns la creșterea inflației, consolidarea fiscală sub așteptări și diferențialul de dobândă față de băncile centrale vecine. Nu ne așteptăm la modificări ale evaluărilor agențiilor de rating de la mijlocul lunii octombrie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Creșterea PIB-ului a depășit așteptările, odată cu redeschiderea economiei și apetitul de consum al românilor. Estimăm o creștere economică la 7,4% în 2021 și de 4,5% în 2022.

Presiunile inflaționiste se amplifică pe fondul creșterilor prețurilor la energie după liberalizarea pieței și o inflație importată mai mare. Problema deficitelor gemene va trebui rezolvată pentru a se evita corecțiile pe care piața le poate face.

Ne așteptăm ca investițiile să devină un motor important al creșterii economice în perioada 2022-27, stimulată de intrările de fonduri UE de aproape 80 de miliarde EUR din cadrul financiar multianual obișnuit și din programul Next Generation.

Sunt necesare reforme ample și probabil nepopulare pentru a compensa tendințele demografice negative pe termen lung.

Inflația s-ar putea apropia de 6,0% până la sfârșitul anului. Am revizuit proiecția IPC în creștere, la 5,7% pentru sfârșitul anului 2021 (de la 5,3% cât estimasem anterior) și o menținem la 3,1% pentru decembrie 2022.

Vedem prima creștere a dobânzii cheie pe 9 noiembrie anul acesta (față de mijlocul anului 2022, cum estimasem anterior), din cauza presiunilor inflaționiste în creștere, a ajustării fiscale sub așteptări, a cursului de schimb și a diferențialului de dobândă față de băncile centrale vecine.

O normalizare a politicii monetare a început odată cu sfârșitul relaxării cantitative din aprilie, iar un management mai strict al lichidității ar putea fi implementat pentru a sprijini pe termen scurt leul.

Pe măsură ce tensiunile politice au crescut la începutul lunii septembrie, Fitch a avertizat într-o notă că criza politică prezintă riscuri pentru reducerea deficitului bugetar. Nu ne așteptăm la modificări la următoarele ratinguri ale celor trei agenții.

Zgomotul politic pune presiuni asupra leului, cea mai puțin volatilă monedă față de EUR în spațiul CEE, având în vedere regimul valutar gestionat de BNR (flotare controlată- n.red). Stabilitatea valutară joacă un rol important în reacțiile BNR datorită tranzacțiilor valutare relativ consistente, a importanței acesteia în așteptările inflaționiste, a încrederii consumatorilor și a expunerii valutare a datoriei publice (puțin peste 50% din total). Ne așteptăm în continuare la o tendință treptată de slăbire a leului, atât timp cât deficitele gemene rămân relativ ridicate, cu aproximativ 2-3 pp față de euro în termeni nominali pe an în următorii 3-4 ani. Este probabil ca BNR să continue să intervină pe piață pentru a reduce volatilitatea, dar fără a inversa tendința de depreciere. Creșterea mai rapidă a salariilor din ultimii ani a erodat competitivitatea României prin costuri.

Coaliția guvernamentală formată din PNL, USR + și UDMR s-a prăbușit practic la începutul lunii septembrie după ce miniștrii USR - Plus au demisionat ca răspuns la decizia premierului Citu de a adopta un nou program de investiții pentru municipalități și de a-l concedia pe ministrul Justiției. USR Plus a decis să introducă o moțiune de cenzură, dar, în același timp, USR a spus că PNL rămâne prima lor opțiune pentru un viitor guvern, însă fără Citu în calitate de prim-ministru. Alternativa ar fi un guvern minoritar PNL și UDMR. Este probabil ca apele politice tulburi să se calmeze după alegerile interne ale PNL, care vor avea loc pe 25 septembrie, prim-ministrul Citu candidând împotriva fostului premier și actualului șef al partidului, Orban.

Prim-ministrul Citu este văzut de analiștii politici ca având cele mai multe șanse să preia conducerea partidului. USR Plus organizează alegeri interne pe 2 octombrie. Guvernul s-a angajat în fața CE să demareze un program de reforme ambițios, ca parte a Planului de Redresare și Reziliență al UE. Atât determinarea politică, cât și sprijinul parlamentar sunt necesare pentru a trece rapid reformele necesare.