Cum vrea Ministerul Muncii să-i stimuleze să muncească pe cei care primesc ajutoare sociale: verificare o dată la 6 luni, înscriere în programul „A doua șansă”. Refuzul duce la pierderea ajutorului (DOCUMENT)

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 13 septembrie 2021, 11:26 Economie | Finanţe & Bănci


Proiect OUG stimulare munca
Foto: Pixabay
Ministerul Muncii dorește să-i stimuleze pe cei care primesc ajutoare sociale să muncească. Astfel, a pregătit un proiect de OUG care modifică Legea 416 privind venitul minim garantat. Printre altele, prevede faptul că persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni. De asemenea, acele persoane vor trebui să se înscrie în programul de cursuri „A doua sansă”.

Proiect OUG stimulare muncă pentru persoanele care primesc ajutor social
(click pentru a deschide)

În primul rând, se abrogă urmatorul articol: Familiile și persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puțin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcționar public sau prestează o activitate, realizând venituri cu caracter salarial.

Așadar, dispare acea majorare de 15%.

Proiectul mai prevede menținerea acordării ajutorului social pentru o perioadă de 6 luni de la data încadrării în muncă a unei persoane apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social, cu condiția încheierii unui raport de muncă/raport de serviciu pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni. Propunerea are ca motivație stimularea participării pe piața muncii a persoanelor beneficiare de ajutor social și prevenirea dependenție de acest beneficiu.

Persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni ori de câte ori sunt solicitați de acesta, pentru stimularea angajării. Neprezentarea se va asimila refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social și posibilitatea depunerii unei noi solicitări după 12 luni.

Se reglementează încetarea dreptului la ajutorul social după finalizarea celor 6 luni sau dacă raportul de muncă încetează după această perioadă.

Persoanele apte de muncă care beneficiază de ajutor social vor trebui să se înscrie în programul educațional de tip “A doua șansă”, la recomandarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele școlare.

Refuzul de participare va conduce la încetarea ajutorului social și interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca și în cazul refuzului unui loc de muncă. În situația în care numărul persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor sociale depășește numărul de locuri disponibile pentru programul „A doua șansă”, inspectoratele școlare pot aproba noi formațiuni pentru anul școlar următor.

Pentru persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social se va putea deconta transportul, dacă e vorba de o distanță mai mare de 5 km, în cazul celor care urmează cursurile.

Astfel, se propune decontarea de către autoritățile locale a sumei de 500 lei/persoană/semestru școlar, din bugetul Ministerului Muncii prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile teritoriale.

Nivelul venitului minim garantat este 142 lei pentru persoana singură, fiind neschimbat din 2014. De asemenea, este 255 lei pentru familia formată din 2 persoane, 375 lei pentru cea formată din 3 persoane, 442 lei pentru cea formată din 4, 572 lei pentru cea fin 5, iar pentru fiecare persoană din familiile cu mai mult de 5 persoane se adaugă câte 37 de lei la fiecare persoană.

Proiectul mai prevede și modificarea legii 76/2002. Este vorba despre modificarea definitiei tinerilor NEET, în sensul modificării limitei de vârstă. Dacă acum este vorba despre peroanele de 16-25 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare, după modificări grupa de vârstă va fi 16-30 de ani. Din nota de fundamentare înțelegem că se întâmplă asta pentru programul POCU, în sensul accesării mai multor fonduri europene.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3769 vizualizari

 • -13 (29 voturi)    
  . (Luni, 13 septembrie 2021, 11:34)

  AlterEgo21 [utilizator]

  Propunerea e jenanta! Ajutorul social are si asa o valoare infima. Iar masurile luate nu au nicidecum vreun caracter stimulator, ci reprezinta inca o dovada a faptului ca Romania e un stat incapabil sa-si ajute proprii cetateni!
  • +1 (13 voturi)    
   Ce amenzi primesc firmele pentru discriminare? (Luni, 13 septembrie 2021, 13:55)

   Laurell [utilizator] i-a raspuns lui AlterEgo21

   Când vor fi amendate firmele care nu au chef să angajeze personal mai mare de 45, 50 de ani?
   Multe societăți comerciale nu vor să aibă angajați
   care au 50 sau 60 de ani, fac discriminări la angajare pe criterii de vârstă, sex, etc.
   În țările foarte dezvoltate aceste firme pot fi desființate, nu doar amendate.
   • +6 (8 voturi)    
    Excelent! (Luni, 13 septembrie 2021, 16:15)

    fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

    Bună inițiativă!
    Vă rog să postați datele firmei Dvs.unde angajați oameni mai în vârstă. E o inițiativă excelentă, felicitări !!
   • -1 (3 voturi)    
    firmele care fac asta se amendeaza singure (Luni, 13 septembrie 2021, 21:42)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Laurell

    Prin diferenta de productivitate a angajatului.
    Numai ca nu numai varsta si experienta dau productivitatea ci si capacitatea de invatare sau de adaptare!
    Ca sa nu o mai lungim, am 50+ , nici dracu nu ma mai angajeaza fiindca e nasol sa angajezi pe unul care stie mai multe ca tine( in domeniul meu) . Dar nu ii acuz pentru asta. E perfect normal!
    Pe termen lung vor vedea la cifre, pe termen scurt au facut o economie!
  • +2 (6 voturi)    
   Ajută-te singur. (Luni, 13 septembrie 2021, 16:48)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui AlterEgo21

   Spune un proverb englez și este valabil și la români. Din păcate, în România, mulți dintre cei care primesc ajutor social sau obișnuit așa și ,poate,. numai foamea să-i facă să muncească. Inițiativele de recalificare au fost formale, lipsa de investiții publice și-a spus cuvântul prin plecarea din țară a majorității muncitorilor cu calificare și experiență bună, dispariția școlilor profesionale, fac să fie dificilă reducerea persoanelor care primesc ajutor social. Și ajutorul social se dă pe pile, în multe cazuri jumătate din ajutor este dat celor care mijlocesc acordarea.
 • -4 (26 voturi)    
  Lol (Luni, 13 septembrie 2021, 11:44)

  HP [utilizator]

  "Nivelul venitului minim garantat este 142 lei pentru persoana singură".

  Ar trebui sa fie cel putin 500 de euro net.

  Apropo, cu somajul ala se mai intampla ceva ?

  In tarile cu apa calda somajul se calculeaza in functie de ultimul salariu, mai exact in functie de cat a contribuit respectiva persoana la CAS.
  • +6 (10 voturi)    
   "in functie de ultimul salariu" (Luni, 13 septembrie 2021, 12:10)

   TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Cam asa se calculeaza si pensiile speciale.
  • +9 (11 voturi)    
   În țările… (Luni, 13 septembrie 2021, 12:27)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui HP

   În țările cu apă caldă cetățenii știu că CAS nu are nimic a face cu șomajul ….
  • +12 (18 voturi)    
   E putin, la mult prea multi (Luni, 13 septembrie 2021, 12:54)

   axxa [utilizator] i-a raspuns lui HP

   E intradevar infim, numai ca la noi prea multi beneficiaza de el, majoritatea nejustificat. Pana la a te ajuta statul trebuie sa te ajuti singur. Am vazut intr-o comuna din cluj persoana cu ajutor/pensie de handicap, ca nevazator, dar are permis de conducere valabil, autoturism, autoutilitara, tractor si cateva zeci de oi. La o minima selectie a celor care sa beneficieze de ajutor, suma ar putea fi rezonabila, iar cheltuielile statului la acest capitol mult reduse. Noi insa suntem populisti
  • 0 (4 voturi)    
   lol (Luni, 13 septembrie 2021, 15:26)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Ai inceput sa o concurezi pe postacul Giorgeana1995, lol si lel. Sau poate trolezi de la acelasi device...
 • -6 (12 voturi)    
  Cu 142 de lei (Luni, 13 septembrie 2021, 12:21)

  Shaolin [utilizator]

  comanzi de două ori prin Glovo. Nu-ți mai rămân bani nici de Netflix.
 • +10 (14 voturi)    
  totusi (Luni, 13 septembrie 2021, 12:23)

  D'ADi [utilizator]

  trebuie luate masuri, sunt multi care profita de somaj in loc sa mearga la munca desi isi pot gasi de lucru
  • 0 (10 voturi)    
   Explică-ne tu te rog (Luni, 13 septembrie 2021, 15:29)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui D'ADi

   mai exact cum anume „profită” unii de șomaj. Dar așa cu date și argumente, nu din ce-ai auzit tu în pauza de țigară la Pipera și te-a super-indignat de ce lame sunt puturoșii, I mean come on.

   Cât timp iei șomajul? Cât de mare e suma? Cine se califică? Ce trebuie să faci să-l primești? Cât plătești la stat de-a lungul vieții pentru asigurarea de șomaj. Etc.

   Apoi compară puțin sumele astea primite de „leneși” cu sumele primite de oricare din categoriile privilegiate ale acestei țări fie că lucrează la stat sau la privat.
   • +2 (4 voturi)    
    Shaolica , e vorba de ajutor social nu de somaj (Luni, 13 septembrie 2021, 21:52)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Stiu ca ai scuza ca ai comentat folosind termenl gresit dar ma asteptam ca postacii PSD-ului sa stie clar diferenta intre somaj si ajutor social! Fiindca sunteti partid socialist ce mama lui Ilici !
 • -4 (14 voturi)    
  ciudat (Luni, 13 septembrie 2021, 12:38)

  srpc [utilizator]

  daca persoana asistata locueste intr-o zona unde locurile de munca sunt rara avis, ce e de facut? sa plece in alta parte a tarii pentru un minim pe economie?
  • -3 (7 voturi)    
   Pai sa slujeasca pe mosia lui Cîțu... (Luni, 13 septembrie 2021, 14:13)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   ...pentru ca sunt niste lenesi nesimtiti si e nevoie de lucratori low cost!
  • +3 (9 voturi)    
   Da. Asa trebuie sa faca (Luni, 13 septembrie 2021, 14:53)

   Soro [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Asa se face peste tot in lume. Daca in zona ta nu e nimic de facut te muti in alta zona unde ai de lucru. Vrei sa ramai acolo si primesti ajutor social fara sa faci nimic?
  • +2 (2 voturi)    
   Daca persoana asistata (Luni, 13 septembrie 2021, 21:58)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Locuieste intr-o astfel de zona poate sa
   a- sa isi ridice gradul de calificare -ex. daca e sapator de santuri sa invete sa foloseasca un utilaj, daca e bautor nativ sa devina degustator de tarii, etc
   b- sa plece spre o zona mai favorabila specializarii lui inguste!
   c- ma lasi, 3-4 milioane de romani sunt deja in afara tarii , de la necalificati si ultracalificati si tu ii duci grija ultimului betiv care vrea 100 lei pe zi + masa + bautura sa sape un sant?
 • -5 (13 voturi)    
  Deci o sa te "recalifice" ca gunoier... (Luni, 13 septembrie 2021, 12:46)

  andipetre [utilizator]

  ...indiferent ce studii ai, iar cand o sa refuzi iti taie ajutorul de somaj. E doar un pretext pentru a deveni un stat si mai opresiv decat pana acum, care isi descarca tirania pe cei mai necajiti.

  In acelasi timp, de membrii clanurilor interlope nu se va atinge nimeni, ei vor fi in continuare asistati social, ca si pana acum.
  • +6 (10 voturi)    
   Adica... (Luni, 13 septembrie 2021, 14:37)

   Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Vrei sa zici ca tu ai diploma de inginer, dar stai acasa pe ajutor social ca nu-ti gasesti nimic potrivit?
   • +1 (5 voturi)    
    Vreau sa zic ca stiu cativa ingineri... (Luni, 13 septembrie 2021, 15:56)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Teszzt

    ...care si-au pierdut job-ul la inceputul pandemiei pentru ca s-a inchis fabrica si au trebuit sa dea rapoarte la niste functionare obraznice si lenese de la Somaj, nu foarte inteligente (eufemism!) puse evident acolo pe pile.

    Adica incurajam un sistem birocratic corupt format din incompetenti care se prefac ca dau "a doua sansa" unor oameni mai capabili decat ei. Daca functionarele alea si-ar fi pierdut jobul, nu isi mai gaseau de lucru nici in domeniul pe care l-am mentionat. Dar, evident, aveau "spate" si se credeau foarte destepte cand ii indicau unui inginer ce sa faca...

    Sau voi chiar credeti ca inspectoratele scolare sunt in stare sa recalifice pe cineva? Analfabetii aceia functionali pusi de pesedisti acolo?
    • 0 (0 voturi)    
     Nu contest nicio secunda... (Marţi, 14 septembrie 2021, 21:48)

     Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     ...atitudinea majoritatii functionarilor. M-am lovit si eu de destule ori de acest fenomen. Dar am avut de a face si cu functionari priceputi si politicosi... hai sa nu generalizam.

     Dar aici e vorba de altceva!
 • +1 (7 voturi)    
  pentru cei care vor moca (Luni, 13 septembrie 2021, 12:59)

  mbembe [utilizator]

  propunerea e buna, mai putini paraziti si migranti dornici de 500 euro de cap si da nu faca nimic!
  • +1 (3 voturi)    
   La migranti e alt statut.Si unde ai vazut tu 500€? (Luni, 13 septembrie 2021, 16:09)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui mbembe

   Migrantii (refugiatii) nu intra in aceeasi categorie, ei primesc ajutor oricum. Iar 500 EUR e ajutorul de somaj in tarile civilizate, nu pe mosia lui Citu si Klaus. In Romania, 500 de euro ia un profesor care, chipurile, pregateste viitorul tarii.
   • -1 (3 voturi)    
    esti un pic pe suparare (Luni, 13 septembrie 2021, 22:05)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Dar eu stiu invatatoare, intradeava cu Gr I care avea vreo 3500 de lei leafa acum 4 ani! de aia s-a si intors in invatamant unde postul e pe viata!
    Deci ma scuzi, poti sa dai un exemplu de profesor cu 2500 lei leafa? Vorbesc de profesor daca stii ce inseamna aia!
 • +15 (21 voturi)    
  Statul sa-si sincronizeze bazele de date dupa CNP (Luni, 13 septembrie 2021, 13:00)

  Klaus_ [utilizator]

  Daca Statul ar fi capabil sa faca niste verificari simple, incrucisate, si-ar da seama cata hotie se face din banii de asistenta sociala. Oameni care au iesit in pensie de boala dar care lucreaza in strainatate. Falsi invalizi care au permis de conducere incompatibil cu invaliditatea pentru care su iesit la pensie anticipat. Oameni care nu au venituri sau au minimul pe economie insa cumpara proprietati imobiliare de sute de mii de euro sau masini de lux pentru care doar intretinerea e mai mare decat ajutorul de somaj. Am vrut sa-mi platesc instalatorul prin banca, mi-a spus ca el lucreaza doar cu cash, contul e pentru salariu si pentru alocatie. I-am spus ca nu-i mare lucru sa-si faca PFA si oricum va castiga legal mai mult decat plateste cei 10% la Stat impozit. S-a uitat la mine de parca eram defect. Eu defect, nu el! Suntem o tara de hoti prosti!
  • +1 (3 voturi)    
   Ai perfecta dreptate numai ca : Ghita (Luni, 13 septembrie 2021, 22:19)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

   Cand vreo 7 ani bazele de date si interconectivitatea lor sunt guvernate de Ghita si Ponta la ce te astepti? sau mai corect la ce ne asteptam?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by