Economistul bulgar, prof.Boian Durankev, a declarat că previziunile legate de actualizarea bugetului indică faptul că se tinde spre un deficit bugetar semnificativ, ceea ce va împiedica Bulgaria ca în următorii ani să pretindă să adere la zona euro, scrie Novinite, citat de agenția Rador. Durankev a adăugat că, pentru actualizarea bugetului, nu este suficient să se ceară bani, care să fie orientaţi în anumite direcţii, ci trebuie evaluat întregul tablou al economiei şi societăţii din Bulgaria.

BulgariaFoto: Politia de Frontiera

Previziunile guvernului bulgar sunt de creştere economică de 3,5% anul acesta şi de inflaţie de 2,5%. "Rata inflaţiei este în mod oficial peste 2%, iar până la sfârşitul anului, mai sunt trei luni. Este neplăcut faptul că ne abatem de la criteriile pe care trebuie să le îndeplinim până la intrarea ţării în zona euro - deficitul bugetar, care nu trebuie să fie peste 3%, dar se prevede că va fi de 4,4%", a menţionat economistul bulgar.

"Previziunile indică faptul că economia are potenţial pentru o oarecare modificare a bugetului adoptat anul trecut şi neactualizat în momentul de faţă, însă se merge spre un deficit bugetar semnificativ, care ne va împiedica în anii următori, cel puţin până în 2025, să pretindem să intrăm în zona euro. Bulgaria rămâne singura ţară care nu a pregătit şi nu a prezentat Planul de Redresare şi Rezilienţă, de unde aşteptăm o sumă importantă, iar deficitul bugetar nu ar mai fi aşa cum este în acest moment", a explicat prof. Durankev.

Acesta a comentat că zona euro are avantaje incontestabile, printre acestea numărându-se şi un sprijin mai solid în cazul unor crize cum este pandemia.