​Business report: ​Scandalul statuii Brukenthal. Gazele naturale vor atinge cele mai mari preţuri din ultimii 13 ani. Cele mai mari dezastre din ultimii 50 de ani. Ce europeni au pensii speciale. Concediu carantină: La întoarcerea dintr-o țară cu risc, statul decontează doar cinci zile

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 15 septembrie 2021, 3:57 Economie | Finanţe & Bănci


Business report
Foto: Colaj foto
Ce europeni au pensii speciale și de ce România este un caz aparte Efectele în lanț ale inflației, explicate de profesorul Silviu Cerna Scandalul statuii Brukenthal: Cine se află în spatele finanțării monumentului din Sibiu Concediu carantină: La întoarcerea dintr-o țară cu risc, statul decontează doar cinci zile. CNAS: Restul sunt neplătite Nu ești cal, n-ai paraziți? Nu-ți trebuie ivermectină Italia vrea să revizuiască modul de calcul al facturilor la electricitate Mircea Coșea: PNRR va creşte datoria publică a ţării Invitații nu au voie cu telefoane și bani la nunta Simonei Halep. Iohannis, așteptat la eveniment Gazele naturale vor atinge cele mai mari preţuri din ultimii 13 ani Alegeri în Germania: Când oamenii săraci nu mai ies la vot România vs căsătoriile LGBTQ: Povestea cuplului Coman - Hamilton Cele mai mari dezastre naturale sau umane din lume din ultimii 50 de ani 8 mașini electrice, 16 jurnaliști, 9 zile. O nebunie logistică. Totul pentru ca tu să afli cifrele de autonomie ale acestor mașini în condiții reale Angajarea celor ce primesc ajutor social va depinde uneori de revenirea la școală. Refuzul va duce la pierderea banilor.

Ce europeni au pensii speciale și de ce România este un caz aparte. Pensiile speciale n-au fost inventate în România. De fapt, la nivelul Uniunii Europene, o singură țară – Suedia – nu are deloc pensii speciale. Diferențele sunt mari de la o țară la alta, la fel și categoriile profesionale care pot primi un astfel de beneficiu. De ce este însă România altfel? Pentru că o serie de excepții și anomalii permit ceea ce analiștii numesc abuzuri ale acestui sistem de pensii speciale. Confruntate cu declinul demografic, statele europene care au fost generoase până acum cu unele categorii de viitori pensionari încep să regândească acest sistem. Situația este complicată în toată Europa din cauza faptului că numărul salariaților este în scădere, în timp ce numărul pensionarilor crește. Cu alte cuvinte, pentru cei mai mulți pensia riscă să devină doar una simbolică. Și totuși, există încă destule categorii „speciale” de pensionari care nu suferă din această cauză, scrie Panorama.

Efectele în lanț ale inflației, explicate de profesorul Silviu Cerna: „BNR trebuie să intervină”. Într-un moment în care inflația pare scăpată de sub control, Banca Națională a României (BNR) trebuie să renunțe la orientarea actuală a politicii monetare și să intervină, spune, într-un interviu pentru Libertatea, profesorul Silviu Cerna, economist și fost membru în Consiliul de Administrație al BNR. „Sunt încrezător că Banca Națională va găsi soluția pentru a tempera dinamica inflației”, a declarat, săptămâna trecută, premierul Florin Cîțu. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,3%, a transmis vineri Institutul Național de Statistică. Cele mai mari creșteri sunt la energie, ulei și gaze (de peste 20%). Profesorul Silviu Cerna crede însă că responsabilitatea este împărțită. Pentru ca BNR să-și poată folosi pârghiile, deficitul bugetar ar trebui redus, iar acest lucru intră în atribuțiile Guvernului și Parlamentului, scrie Libertatea.

Scandalul statuii Brukenthal: Cine se află în spatele finanțării monumentului din Sibiu. Statuia baronului von Bruckenthal, care a stârnit dezbateri lungi despre necesitatea ei, a fost realizată pe baza unor donații. Mircea Ureche, unul dintre acționarii Boromir, un businessman care trăiește de șase decenii în Sibiu, a plătit 80% din lucrare. „Am sprijinit foarte multe proiecte în Sibiu, neconditionat! De felul meu sunt voluntar, mai ales dacă trebuie să construim ceva trainic. Eu consider Muzeul, pe lângă un obiectiv cultural și istoric, un punct de atracție turistică. Și am considerat că statuia va mări valoarea locului”, spune omul de afaceri. Muzeul Bruckenthal este sub tutela statului român și atrage, în fiecare an, sute de mii de turiști. Dar, puțini dintre noi au clar în minte, cine a fost cu adevărat, baronul care a dat numele muzeului, scrie Aleph News.

Concediu carantină: La întoarcerea dintr-o țară cu risc, statul decontează doar cinci zile. CNAS: Restul sunt neplătite. În cazul persoanelor care pleacă în interes personal în țări în care este un risc epidemiologic, dacă la întoarcere este obligatorie carantina, statul suportă numai costul primelor cinci zile de concediu de carantină, potrivit unei modificări aplicabile din august 2021. În cazul coronavirusului, celelalte nouă zile de concediu rămân, pur și simplu, neplătite, așa cum ne-au spus autoritățile. Aceasta este o excepție de la regula de bază, care prevede că toate zilele de concediu de carantină sunt suportate din banii statului. „Prin excepție (...), indemnizația (...) se suportă pentru o perioadă de 5 zile din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS - n. red.), în cazul în care se instituie măsura carantinei la întoarcerea pe teritoriul României, pentru o persoană care s-a deplasat în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen (...)”, prevede Ordonanța de urgență a Guvernului 74/2021, regula aplicându-se efectiv de la 1 august 2021, scrie Avocatnet.ro.

Nu ești cal, n-ai paraziți? Nu-ți trebuie ivermectină. „Tratamentul-minune” al acestui sezon este un antiparazitar pentru care nu există dovezi serioase că ar funcționa împotriva coronavirusului. Primele știri despre posibilitatea ca ivermectina să fie un tratament împotriva COVID-19 au apărut destul de rapid după începerea pandemiei. Era o perioadă în care cercetătorii căutau medicamente deja aprobate pentru alte afecțiuni care să poată fi, cumva, reconvertite pentru a lupta împotriva noii boli. Iar ivermectina este, într-un fel, un asemenea medicament. Pe 3 aprilie 2020, scriam în Coronavirus Science Report despre un studiu australian care spunea că ivermectina inhibă replicarea virusului SARS-CoV-2 in vitro, adică în teste de laborator. Același studiu spunea însă că acest lucru s-a întâmplat și cu alți viruși, însă rezultatele n-au putut fi replicate când s-a trecut la testele pe animale. De ce se întâmplă asta? Nu e foarte clar, organismele sunt lucruri complexe și nu e neapărat obligatoriu ca o substanță să funcționeze la fel într-un mediu mai complex decât o eprubetă, scrie mindcraftstories.ro.

Italia vrea să revizuiască modul de calcul al facturilor la electricitate. Italia analizează o posibilă revizuire a modului în care sunt calculate facturile la electricitate, au declarat, marţi, pentru Reuters, două surse din apropierea acestui dosar. Afirmaţiile vin după ce, luni, Ministrul italian pentru Tranziţia Ecologică, Roberto Cingolani, a transmis că preţurile cu amănuntul la electricitate ar urma să crească cu 40% în următorul trimestru, influenţate de preţurile internaţionale mai mari la gaze naturale şi scumpirea certificatelor de emisii, transmite Agerpres. Sursa citată menţionează că, o astfel de majorare de preţuri, dacă va fi confirmată de Autoritatea de reglementare care stabileşte preţurile la electricitate pe piaţa reglementată odată la trei luni, ar veni după o creştere de 9,9% în al doilea trimestru. Creşterea din perioada aprilie-iunie ar fi fost de aproximativ 20%, dacă autorităţile de la Roma nu ar fi injectat resurse în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru a diminua aşa-numitele „costuri de sistem", scrie Adevarul.

Se anunţă noi scumpiri pe piaţa imobiliară. Preţurile locuinţelor din România tind spre cele din UE. În ce situaţie s-ar putea micşora. Preţurile locuinţelor din România vor creşte către preţurile locuinţelor din ţările Uniunii Europene, a transmis, marţi, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Cristian Erbaşu. Acesta a menţionat că, preţurile locuintelor se vor micşora doar la apariţia unei crize economice dure. La finalul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Constructorului, reprezentantul FPSC a transmis: „În condiţii normale, în condiţiile în care nu vom avea o criză, dacă ne vom reveni din punct de vedere economic, este evident că preţurile apartamentelor vor tinde spre preţurile din Uniunea Europeană. Diferenţa dintre noi şi ei este de la simplu la dublu, cum şi în construcţii, ceea ce se construieşte în România, să zicem la nivel de apartamente, în momentul de faţă 600 de euro pe metru pătrat, în Polonia se construieşte cu 1.000-1.200 de euro. Nu mai vorbim în ţările din Vest, unde se construieşte cu peste 2.000-2.500 de euro. Aceleaşi apartamente se vând în România cu 1.000-1.200 (de euro pe metru pătrat construit, n.r.). Acolo (în Polonia, n.r.) se vând cu peste 2.000, iar în Vest se vând cu undeva la 5.000 de euro pe metru pătrat. Deci în direcţia asta ne ducem", a afirmat Cristian Erbaşu, potrivit Adevarul.

Mircea Coșea: PNRR va creşte datoria publică a ţării. El a precizat că o influenţă importantă asupra acestei dinamici o are inflaţia în accelerare. "Este o evoluţie firească, dar trebuie să ne gândim la faptul că datorită inflaţiei, PIB-ul creşte. Aşa că, raportat la o sumă mai mare care este reprezentată de influenţa inflaţiei asupra PIB-ului, datoria poate să rămână sub 50%. După părerea mea, trendul este însă încă activ, adică datoria va continua să crească. Teama mea este că datoria publică în raport cu PIB-ul va ajunge aproape de 60% dacă se va aproba PNRR-ul, pentru că noi acolo avem o parte importantă de împrumut care se va adăuga la acest procent. Dar datele, aşa cum apar, nu trebuie să ne înşele: nu este vorba despre o încetinire a ritmului de îndatorare", a spus, ieri, Mircea Coşea, ziarului Bursa.

Invitații nu au voie cu telefoane și bani la nunta Simonei Halep. Iohannis, așteptat la eveniment. Miercuri, 15 septembrie, Simona Halep (locul 11 WTA) se va căsători cu Toni Iuruc (42 de ani), cu care s-a logodit la începutul lunii iunie. Invitații au primit câteva interdicții. Cununia civilă dintre fostul lider mondial și logodnicul ei, Toni Iuruc, este programată miercuri, de la ora 16:00, la Constanța. Petrecerea se va ține la clubul Fratelli din Mamaia, patronat de nașul de nuntă, Dani Caramihai. Simona, care peste două săptămâni va împlini 30 de ani, a trimis 300 de invitații, în principal pentru rude și prieteni, dar și pentru o serie de nume răsunătoare. Printre acestea se numără președintele Klaus Iohannis, și foștii jucători de tenis Ilie Năstase și Ion Țiriac. Sunt șanse mari ca șeful statului să participe la eveniment, scrie gsp.ro. Simona Halep-Iuruc, așa cum se va numi sportiva după nuntă, a impus două reguli draconice la eveniment, conform sursei citate. În primul rând, le-a transmis invitaților că nu au voie să vină cu telefoane mobile sau alte dispozitive de înregistrat. Apoi, le-a interzis acestora să aducă cadouri sau daruri în bani, potrivit Newsweek.

Gazele naturale vor atinge cele mai mari preţuri din ultimii 13 ani. În prezent, preţurile gazelor naturale pentru Europa sunt de cinci ori mai mari decât anul trecut, scrie Ziarului Financiar, după o analiză Bloomberg. Există o certitudine – până când Covid-19 nu va mai fi o pandemie, aproape toată lumea va fi, ori vaccinată, ori va fi trecut prin boală, ori amândouă, scrie Bloomberg. Până atunci, însă, va fi o iarnă scumpă. Iar cu timpul cicatricile lăsate în urmă în economia mondială de către coronavirus vor deveni mai evidente. Una este tendinţa corporaţiilor de a inversa mondializarea şi de a regionaliza lanţurile de producţie, acolo unde se poate. Acest lucru ar însemna mai multă bătaie de cap cu penuria de forţă de muncă şi preţuri mai mari. Şi poate şi un gram în plus de protecţionism, scrie RFI.

Alegeri în Germania: Când oamenii săraci nu mai ies la vot. În Hochfeld, cel mai sărac cartier al orașului Duisburg, populat în bună parte și de români, oamenii nu mai așteaptă nimic de la clasa politică. Doar 20% din locuitorii din Duisburg-Hochfeld au mers la vot la ultimele alegeri. La cantina săracilor sunt cozi uriașe, oamenii au grija zilei de azi și de mâine, nu a apropiatelor alegeri pentru Bundestag. Mirze Edis nici nu mai știe câți kilometri a făcut la pas prin cartierul în care trăiește. Pentru candidatul Partidului Stângii din circumscripția electorală Duisburg la apropiatele alegeri parlamentare, activitate politică înseamnă comunicarea directă cu oamenii. Lejer îmbrăcat, Edis stă de vorbă pe stradă cu aproape oricine. Îi întreabă pe oameni cum le merge, ce îi nemulțumește. Comunică atât în germană, cât și în turcă, în funcție de interlocutor, scrie DW.

România vs căsătoriile LGBTQ: Povestea cuplului Coman - Hamilton. „Soluția trebuie să ne vină din afară”. Parlamentul European a cerut, marți, Comisiei Europene să sancționeze România pentru „eșecul său repetat” de a respecta drepturile familiei Coman-Hamilton. Bătălia cu statul român a lui Adrian Coman a făcut posibilă această decizie. Mesajul Parlamentului European pentru România, reflectat prin votul de marți privind drepturile persoanelor LGBTIQ, este clar. România trebuie să respecte dreptul la viața de familie și căsătoriile între persoanele LGBTI. Parlamentul European a atras României atenția asupra deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privindu-i pe soții Coman, al căror drept la viața de familie a fost încălcat. CJUE a decis, în 2018, recunoașterea căsătoriei celor doi soți. Povestea procesului lui Adrian Coman și al soțului său, Clai Hamilton, cu statul român începuse din 2013, când cei doi au dat în judecată instituțiile românești pentru nerespectarea drepturilor cuplului la liberă mișcare, scrie Europa Libera.

Care au fost cele mai mari dezastre naturale sau umane din lume din ultimii 50 de ani, de la uraganul Katrina, la 11.09.2001, până la cutremurul din Noua Zeelandă. Ce efecte au avut asupra asigurătorilor. Milioane, sute de milioane, miliarde: aproape că nici nu știi să mai numeri. Iar factorul amețeală devine cu atât mai persistent cu cât e vorba de costuri: în cazul de față de costul dezastrelor cauzate de fenomene ale naturii sau de oameni. Nu-i vorbă, o parte din dezastrele naturale pot avea la bază cauze umane! Dacă în privința cutremurelor *contribuția* umană e destul de improbabilă, în privința uraganelor, cele mai costisitoare în istorie, aceasta este destul de semnificativă, spun specialiștii. În cele ce urmează voi detalia, cu ajutorul cifrelor furnizate de cei de la STATISTA, care au fost cele mai costisitoare dezastre naturale și umane. E vorba de un top 10 în care, printre uragane și cutremure, pe poziția a opta se intercalează și aproape neverosimilul 11 septembrie 2001 american, recent comemorat, scrie FinEco24News.

Finanțele internaționale pun România ”la colț”: creștere bruscă la 3,72% a dobânzilor pe termen lung. Top-ul dobânzilor în UE. Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna august 2021, până la un fulminant 3,72%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite a urcat la cel mai mare nivel din ultimele 12 luni, după ce în februarie 2021 coborâse la doar 2,65%. De la doar 3,24% în luna iulie, evoluția dobânzilor la noile credite luate „a la long” este TOTAL PE CONTRASENS față de țările UE și nu s-a majorat în nicio altă țară membră UE decât cu totul marginal în Cehia (de la 1,72% la 1,74%) și Ungaria (de la 2,83% și 2,84%). Polonia a reușit, chiar o reducere marginală (de la 1,61% la 1,60%). Din afara zonei euro, la care aspiră deja din anticamera ERM II, Croația (0,43% de la 0,45%) și Bulgaria (staționară la 0,14%) au performat mult mai bine decât noi. Elocventă este media UE27, care a coborât din nou în domeniul negativ, de la +0,02% în iulie la -0,08% în august. Practic, noi împrumutăm bani la cote record de dobândă, alții rambursează cam ce au primit pentru că sunt mult mai bine cotați, scrie cursdeguvernare.ro.

RoCharge: Electric road trip. 8 mașini electrice, 16 jurnaliști, 9 zile. O nebunie logistică. Totul pentru ca tu să afli cifrele de autonomie ale acestor mașini în condiții reale. Îți fac o destănuire. Problema pe care o au testele auto în absolut orice publicație auto din lume (da, implicit pe Autocritica, nu prea putem să schimbăm ceva la capitolul ăsta) este că testerul – jurnalistul, adică – analizează lucrurile din perspectiva proprie. Și chiar dacă experiența ajută major – pentru că know how-ul vine din sute, poate mii de mașini testate, iar omul care scrie știe să raporteze fiecare mașină la publicul său țintă – e posibil ca lucrurile subiective care țin de un anumit model – adică tot ce nu-i cifră, practic – să transforme un review într-un text care te îndepărtează de mașini care sunt pe gustul tău sau te apropie de mașini pe care le vei urî. E ceea ce englezii denumesc „a glitch in the matrix” – o chestie pe care nu o poți evita din simplul motiv că suntem diferiți și avem gusturi diferite. De-asta insist să conduci cât mai mult și-n condiții cât mai variate mașina pe care o vrei. Da, citește cât mai multe opinii și confruntă-le. E foarte probabil ca un jurnalist experimentat să te ajute serios în procesul de achiziție. Dar ai mereu în vedere treaba asta: e posibil ca preferințele legate de materiale, de suspensii, de design, de culori, de texturi, de transmisie, de spațiu să difere, scrie Autocritica.ro.

Angajarea celor ce primesc ajutor social va depinde uneori de revenirea la școală. Refuzul va duce la pierderea banilor. Ministerul Muncii vrea să modifice, prin intermediul unui proiect de ordonanță ce este la avizarea Consiliului Economic și Social (CES), o serie de reguli legate de angajarea persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, cu scopul de a preveni dependența de acest tip de venit. Ținând cont de faptul că mulți dintre cei ce primesc ajutor social nu au studiile de bază finalizate, una dintre măsurile propuse de autorități este condiționarea angajării acestora de înscrierea și parcurgerea cursurilor unui program educațional numit “A doua șansă”. Dacă vor refuza să participe la cursuri, beneficiarii de ajutor social vor rămâne fără banii de la stat. „Angajarea persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social este condiționată de înscrierea și parcurgerea cursurilor programului educațional «A doua șansă» (...), recomandate de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională”, scrie, mai exact, în proiectul de OUG de la CES, potrivit avocatnet.ro.

​Extinderea scumpirilor energiei în toată Europa răstoarnă topurile prețurilor. Valul marilor scumpiri energetice din toată Europa a dus la o mare volatilitate a piețelor, care a răsturnat topul prețurilor. Prețurile țărilor din jumătatea nordică a continentului erau acum o lună mult mai mici decât cele din țările jumătății sudice. Acestea din urmă aproape au fost ajunse din urmă sau, în unele cazuri, chiar depășite de cele dintâi, marți. Scumpirile amenință să continue peste iarnă, în toată Europa. Prețurile valabile marți la electricitatea spot (cu livrare în ziua următoare) și-au concentrat creșterea pe o plajă mai îngustă decât cea din urmă cu o lună. Prețul spot din Germania a urcat trecând de 143 euro / MWh, aproape de cel din România, unde se înregistra al doilea cel mai ridicat nivel acum o lună. Franța, Țările de Jos (Olanda) și Elveția au prețuri sensibil mai mari (145 – 150 euro / MWh) decât Bulgaria (135,41 euro / MWh) și Grecia (135,83 euro / MWh), scrie cursdeguvernare.ro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11818 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  serios cu piata imobiliara? (Miercuri, 15 septembrie 2021, 9:26)

  calincash [utilizator]

  legat de scumpirile pe piata imobiliara, am impresia ca s-a pus lupul paznic la oi: ne zice ca sa luam acum ca se scumpesc, poate vor creste o perioada dar Romania nu mai are 22 de milioane de locuitori, un apartament in Cj ( cartiere vechi) sau Bucuresti de 2 camere la 100 000 euro( cam 40 sau 50k in Floresti sau alaturi) e cu mult peste valoarea sa reala, iar cand ai si 2 copii, 2 camere pt 4 persoane e cam micut. La 50 000 de euro in alte tari iei ceva mai mare, anul asta in Gandia( statiune turistica in comunitatea Valenciana), Spania era de vanzare la banii astia 4 dormitoare plus salon, 2 bai si balcon, gen 90 sau 100 de metri patrati ( verificatia pe idealista punct com). Se prezinta treburile doar din perspectiva care convine vanzatorilor din cate observ si parca e cam multa insistenta pe a lua acum, intrebarea ar fi de ce se insista atat? Exemplul dat mai sus e doar unul, dar sunt si alte tari unde intr-o localitate mai mica ai tot ce e necesar pt trai decent( scoala, gradinita, farmacie, supermarket, dispensar), unde ai gasi si de munca, unde in 15 minute pe jos ai ajuns la orice institutie.
  • +2 (2 voturi)    
   Exact (Miercuri, 15 septembrie 2021, 11:21)

   PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui calincash

   Scumpirile le anunta rechinii imobiliari care vad ca nu se mai cumpara.
 • +2 (4 voturi)    
  Tortura era deja interzisa din 1776, iar iobagia (Miercuri, 15 septembrie 2021, 9:27)

  D-or [utilizator]

  Imparateasa Maria Tereza interzisese tortura in intregul imperiu din 1776, iar fiul ei, Iosif al II-lea, a desfiintat iobagia intre anii 1780-1790. In 1784 a dat un ordin ca iobagii care se inroleaza in armata isi elibereaza familiile si devin proprietari pe case si paminturi.

  Samuel von Brukhental a fost guvernatorul Transilvaniei intre 1777 si 1787. El a anulat ordinul imparatului, ceea ce a dus la pornirea rascoalei, initial, in numele imparatului.

  El nu avea dreptul nici sa anuleze ordinul, nici sa-i tortureze pe Horia si Closca. Din acest motiv a cazut in dizgratia imparatului si schimbat.

  E adevarat ca iubea arta, dar pe acest criteriu ar trebui sa ridicam statui si altor personalitati istorice.
  • +1 (1 vot)    
   Pt.iEi (Miercuri, 15 septembrie 2021, 11:24)

   __Constantin__ [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   iEi si-au recuperat mostenirea istorica cu 'mnealui aflat vremelnic la conducerea tarii tot dintr-ai lor. Pe acea vreme nativii aveau trotuare separate, nu intrau in burg noaptea si locuiau la marginea periferiei oraselor (precum minoritarii de astazi in sud) etc.. In alte parti s-au dat jos statui pentru raul pe care unii aflati la carma atunci i-au maltratat pe nativi. Istoria se repeta daca nu se tine minte.
 • 0 (2 voturi)    
  baronul din sibiu (Miercuri, 15 septembrie 2021, 9:57)

  dejanes [utilizator]

  Cata ipocrizie poate sa zaca in poporul roman, mai rar.
  Deci Samuel von Bruckenthal este ”controversat” pentru că a reprimat rascoala taraneasca si a tras pe roata pe cei trei conducatori ai acesteia (cu toate că nu există nicio marturie istorica conform careia el ar fi dat ordinul sa fie torturati).
  Pai atunci ce sa mai spunem despre conducatorii tarii romanesti din 1907 (cu vreo 150 de ani mai luminati), care au desfasurat o reprimare absolut violenta impotriva taranilor romani. Si nu au fost trasi pe roata trei oameni, ci a fost rase sate intregi, numarul celor omorati fara judecata nefiind stabilit niciodata (gropi comune etc) dar unii istorici estimeaza si 10.000 de morti. Carol I are statuie in centrul Bucurestiul și este văzut de romani ca fiind cel mai mare conducator din istorie.
  Standard dublu? Nu, doar ipocrizie patriotarda.
  • 0 (0 voturi)    
   Precizare (Miercuri, 15 septembrie 2021, 11:56)

   dejanes [utilizator] i-a raspuns lui dejanes

   Și prin cele scrise nu am vrut să susțin că Regele Carol I nu își merită statuia, ci doar să spun că ar trebui ca lucrurile să fie privite prin prisma vremurilor.

   Dacă s-au pus în balanță realizările baronului și a dat cu plus atunci acesta își merită statuia.
   De asemenea e greu de înțeles de ce se dă o tentă națională asupra oricărui lucru pe care l-au făcut românii în Ardeal. Contrar credinței de la sud de Carpați, românii din Ardeal nu au așteptat înfrigurați 900 de ani să se unească cu ceilalți români.
   Au fost și vremuri foarte grele pentru românii de rând din principatele Moldovei și Țării Românești, vremuri în care românii ardeleni au trăit mai bine.

   Răscoala lui Horea Cloșca și Crișan a fost o răscoală a țărănimii din Ardeal, iobagi români, sași și unguri participând la ea. Nu a fost o luptă români vs. unguri/sași sau mai știu eu ce năzbâtii se mai inventează acum, ci o luptă a țăranilor de toate naționalitățile prezente în Ardeal pentru a scăpa de statutul de ”șerb”.
 • +1 (1 vot)    
  Bruckenthal (Miercuri, 15 septembrie 2021, 10:46)

  ..13 [utilizator]

  ne arunca pe un teren minat.

  daca ar fi trait astazi si ar fi facut o cam ceea ce face Boromir acum ar fi ajuns pe mana DNA-ului? intreb si eu pentru un prieten.

  Dupa ce am vazut muzeul, m-am plimbat pe acolo zau ca inclin sa cred ca Bruckenthal ar fi fost luat de DNA. No offence. Logical!
 • 0 (0 voturi)    
  am scapat, cei care am scapat, (Miercuri, 15 septembrie 2021, 10:49)

  ..13 [utilizator]

  de pandemie si de costurile ei si dam de tat-su - efectele postpandemice, cresteri de preturi, cresterea datoriei publice, dezechilibre economice si mai stiu eu ce urmeaza???


  ramane cum se stabilise anterior: scapa cine poate!
  Hai sanatate si putere de munca ca belele tot ne ajung si nu se mai termina!.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by