Tichetele culturale acordate lunar pot avea valoarea maximă de 160 lei/lună, iar cele cu ocazia anumitor evenimente: maxim 320 lei, pentru cel de-al doilea semestru al acestui an și primul din 2022, conform unui ordin al ministrului Finanțelor (1096 din 2021). Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaților lunar sau ocazional.

Adrian Benta, consultant fiscalFoto: Hotnews

"Acestea pot fi utilizate pentru plata accesului la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, cinema, etc. Tot cu tichete culturale se pot plăti cărți, manuale școlare, albume muzicale și filme în orice format", spune el.

El precizează că din punct de vedere fiscal, acordarea acestor tichete culturale către salariați se impozitează cu suma de 10% aplicată la valoarea nominală. Nu se datorează asigurări sociale obligatorii.

Actul normativ stabilește valoarea sumei ce se poate acorda sub formă de tichete culturale în semestrul al II-lea din anul 2021 și în semestrul I din anul 2022.

Valoarea este:

  • Pentru tichete culturale acordate lunar suma maximă de 160 lei/lună;
  • Pentru tichete acordate doar cu ocazia unor evenimente suma maximă este de 320 lei/eveniment.

De menționat: salariatul ce primește aceste tichete culturale nu are dreptul să utilizeze tichetele decât pentru accesul la evenimentele descrise în prima parte a analizei noastre sau pentru bunurile enumerate în prima parte a analizei.

În situația în care se achiziționează și alte bunuri, se aplică o amendă contravențională de 14 puncte amendă (2.030 lei) conform art. 28 alin. (4) din Legea nr. 165/2018 privind tichetele de valoare.