Republicanii din Senatul de la Washington sunt pe punctul de a vota ca Statele Unite să intre în incapacitate de plată, o mutare care ar putea arunca economia americană într-o recesiune profundă, scrie Business Insider.

Mitch McConnellFoto: Flickr

Mitch McConnell, liderul minorității republicane din Senat, este în fruntea eforturilor de a respinge o măsură care a trecut săptămâna trecută de Camera Reprezentanților, camera inferioară a legislativului american, care ar majora plafonul de îndatorare al SUA.

Republicanii vor ca noua administrație democrată să rezolve problema pe cont propriu, lucru respins de democrați întrucât ambele partide ale duopolului politic american au contribuit la acumularea datoriei SUA.

Dacă situația îți sună cunoscută s-ar putea să urmărești politica americană și să cunoști deja câteva lucruri cu privire la „plafonul de îndatorare”.

Dacă povestea nu îți spune nimic s-ar putea să nu fii la curent cu faptul că legislativul american trebuie să își ceară propria aprobare pentru a plăti facturile Americii și, în general, jumătate din congresmeni nu vor să facă acest lucru.

Acesta este „plafonul” care trebuie majorat și, cu alte cuvinte, fiecare dintre cele două partide așteaptă de regulă ca celălalt să clipească primul.

Experții afirmă că o intrare în incapacitate de plată ar putea provoca turbulențe majore care ar reverbera în întreaga economie americană sub forma unor tăieri subite ale asistenței sociale, creșterii șomajului și întârzierii plății salariilor angajaților federali, inclusiv a soldaților SUA.

FOTO: Ulazdimir Ishkula / Alamy / Profimedia Images

În spatele datoriei tot mai mari a Statelor Unite

Guvernul federal american se bazează pe datorii, el cheltuind în mod regulat mai mult decât adună din taxe și impozite.

Pentru a acoperi deficitul Trezoreria SUA împrumută bani prin emisii de obligațiuni, datoria americană ajungând în timp la peste 28 de trilioane de dolari.

Plafonul de îndatorare a fost introdus în 1917 pentru a motiva executivul de la Washington să se împrumute într-un ritm mai lent. Atingerea plafonului forțează una din două situații.

Congresul poate majora plafonul de îndatorare sau să îl suspende temporar, plasând problema pe seama generațiilor viitoare.

Cealaltă variantă este ca guvernul american să intre în incapacitate de plată.

În ultimii 50 de ani Congresul a majorat plafonul de îndatorare de nu mai puțin de 57 de ori.

Nu este greu de înțeles de ce: intrarea în incapacitate de plată ar arunca țara într-o recesiune economică, cheltuielile cu programe critice ar îngheța, valoarea dolarului cel mai probabil se va prăbuși și piețele financiare ar intra pe un teren complet necunoscut în contextul în care investitorii se vor pregăti pentru o catastrofă economică fără precedent.

Dar există un risc și mai mare.

Dolarul este cea mai mare monedă de rezervă a lumii ceea ce înseamnă că guvernele de pe întregul mapamond depind de stabilitatea acestuia.

O intrare în incapacitate de plată ar zgudui puternic încrederea în dolar și prăbușirea valorii acestuia ar putea duce la o criză economică profundă la nivel mondial.

FOTO: Pixabay

Lupte politice cu plafonul de îndatorare

Statele Unite au evitat intrarea în incapacitate de plată în cei peste 100 de ani de la introducerea plafonului de îndatorare și, odată cu creșterea graduală a acestuia, el a devenit mai mult o armă politică decât un prag real.

Atât democrații cât și republicanii s-au confruntat de-a lungul anilor în privința majorării plafonului, devenind brusc îngrijorați de datoria publică atunci când se aflau în opoziție iar ultima dispută pare să fie în aceeași notă.

Mitch McConnell a declarat în mod repetat că senatorii republicani nu vor vota pentru majorarea plafonului, adăugând luni că „democrații nu au nevoie de ajutorul nostru”.

Situația amintește de o confruntare din 2011 între republicanii din Camera Reprezentanților și administrația Obama care a dus la turbulențe pe piețele financiare și prima retrogradare a ratingului de credit al Statelor Unite.

David Kelly, strateg șef pentru politici globale la banca de investiții JPMorgan a notat într-un raport recent că soluția evidentă este eliminarea plafonului de îndatorare întrucât nu există nicio dovadă că el ar contribui la încetinirea ratei de îndatorare, tocmai scopul pentru care a fost creat.

Economistul afirmă că, în loc să voteze în mod repetat pentru soluții temporare, Congresul poate elimina limita și să se concentreze pe crearea unui buget mai sustenabil.

Citește și: