Direcția de Soluționare a Contestațiilor va rămâne la ANAF, în loc să treacă la Ministerul Finanțelor, așa cum spune Legea 295/2020. Inițial Guvernul a avut termen până la jumătatea acestui an, ulterior a dat o OUG pentru amânare până la 1 octombrie. Cum nu a fost în stare să facă reorganizarea, a amânat în ședința de Guvern de miercuri pentru data de 31 martie 2022. Practic, încă 6 luni, în caz de abuzuri, contribuabilul onest va trebui să facă contestație la colegii de birou ai inspectorilor care i-au verificat.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, vom avea în continuare situații în care ANAF dintr-un județ interpretează diferit legislația de cel din alt județ.

A existat un proiect de reorganizare al Ministerului Finanțelor, făcut de fostul ministru Alexandru Nazare cu toate avizele. Deși a fost transmis spre a fi pus pe ordinea de zi către Secretariatul General al Guvernului, a rămas blocat acolo. S-a preferat continuarea prorogării termenului.

De ce ar fi un lucru bun trecerea Direcției de Soluționare a Contestațiilor la Ministerul Finanțelor

Toți experții în fiscalitate au spus că reprezintă un lucru bun. Cel mai recent, Cornel Grama, consultant fiscal, explica pentru HotNews.ro, în decembrie anul trecut, ce însemna de fapt trecerea acestei direcții la minister.

“Cum este acum:

Inspecția fiscală se derulează de cei de la ANAF. La sfârșit se emite decizia de impunere cu obligații suplimentare stabilite, contribuabilul depune contestația. Unde? La ANAF. Nu-s aceiași inspectori, sunt alții, dar tot de la ANAF, probabil de la camera vecină. Depune contestație ca să fie soluționată tot de către niște inspectori de la ANAF. Nu e ok. De multe ori, decizia de soluționare a contestației este un copy/paste la considerentele avute în raportul de inspecție fiscală. E o formalitate, dar trebuie să o completezi pentru că până atunci nu te poți adresa instanței de judecată.

Cum va fi dacă în final se va întâmpla asta:

Decizia de soluționare a contestației se va muta la Ministerul Finanțelor. Acolo este direcția de legislație fiscală din Minister. Se dau actele normative referitoare la aspectele fiscale. Se poate asigura o interpretare unitară a legii pe tot teritoriul României.

În prezent, fiecare unitate de la ANAF dintr-un județ pe o anumită speță au anumite opinii, uneori opuse, diferite. Interpretarea unitară va fi mult mai bună.”