ANAF va începe în perioada imediat următoare, controale pentru a vedea dacă contribuabilii și-au conectat casele de marcat. Fiscul reamintește contribuabililor mici și mijlocii că au rămas „mai puțin de 60 de zile” în care își pot îndeplini obligația de conectare. Conform ordinului din martie, data este 30 noiembrie 2021.

Sediu ANAF - Sector 1Foto: Hotnews / Florin Barbuta

„În perioada imediat urmãtoare, structurile abilitate de control, în special Direcția Generalã Antifraudã Fiscalã, vor întreprinde acțiuni de verificare cu privire la îndeplinirea obligației de a asigura conectarea la distanțã a AMEF (aparatul de marcat electronic fiscal) în vederea transmiterii de date fiscale”, spune Fiscul, într-un comunicat de presă.

• De asemenea, Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã atrage atenția operatorilor economici încadrați în categoria contribuabililor mici și mijlocii asupra termenului scurt, mai puțin de 60 de zile, pânã la care își mai pot îndeplini obligația de conectare a AMEF la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF.

Excepție fac operatorii economici care utilizeazã aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice au obligația completãrii și transmiterii unei declarații pe propria rãspundere (Formularul F4110).

Nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanțã a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale cãtre ANAF, constituie contravenție și se sancționeazã cu amendã de la 8.000 la 10.000 lei.