Furtuna perfectă. Motivele pentru care factura ta de gaze și de curent a crescut, explicate pe înțelesul fiecăruia

de DP     HotNews.ro
Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 8:30 Economie | Finanţe & Bănci


factura umflata energie
Foto: Digi24
Un cocktail de factori a făcut ca pe piața mondială a energiei să se instaleze furtuna perfectă. Prețurile au explodat iar românii, la fel ca cetățenii altor țări, s-au trezit că au de achitat facturi mult mai mari decât în urmă cu câteva luni. Partea proastă e că România și-a epuizat toate gloanțele de argint cu care putea să tragă, iar acum populația decontează și lipsa de acțiune a ANRE. Cum s-a ajuns aici? S-o luăm pe rând.

Vara trecută, mare parte din continentul european a fost în lockdown. Fabricile au funcționat la minimul necesar din cauza pandemiei, lumea a lucrat de acasă, nimeni nu-și punea problema crizei energetice ce urma să vină. Nu puțini au fost producătorii de gaze care au pus cep producției, stocurile fiind mai mult decât îndestulătoare.

„Aici trebuie spus că înmagazinarea gazului nu e deloc ieftină. Iar redeschiderea producției este costisitoare. În plus, oferta de gaz e destul de rigidă, în sensul că reacționează mai lent la mișcările cererii”, explică într-o discuție cu HotNews, Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum.

În Germania temperaturile din aprilie au fost cele mai scăzute din ultimii 40 de ani


Iarna lui 2020 nu a fost una foarte geroasă, dar primăvara lui 2021 a cunoscut temperaturi mult mai coborâte decât media perioadei. Temperaturile din aprilie de pildă au fost sub medie din Islanda până la Mediterană. În Germania temperaturile din aprilie au fost cele mai scăzute din ultimii 40 de ani. La fel și în Slovenia. În câteva zone din SUA temperaturile au coborât la -16 grade, iar pe fondul acestui ger, populația a consumat mai mult decât de obicei. Iar asta a dus la scăderea rezervelor de gaze (care erau, repet, îndestulătoare).

De asemenea, în primăvara acestui an, oamenii sperau că pandemia se apropie de final, iar statele au început să-și redeschidă economiile. Fabricile au reînceput să producă, oamenii să se întoarcă la lucru. Cererea de energie din Asia a fost un alt motiv care a pus presiune pe prețuri.

Uraganele care au lovit SUA și din Mexic în acest an și care au făcut ravagii


Dar a mai venit o nenorocire: uraganele care au lovit SUA și din Mexic în acest an și care au făcut ravagii. Peste 80% din producția de petrol din Golful Mexic a fost oprită, care au consumul populației a redus din rezervele de gaz. În cazul SUA, pierderea a fost apropiată de 80%, fiind cel mai costisitor uragan pentru industria petrolieră din ultimii 20 de ani. O să întrebați ce legătură are petrolul cu gazul. Legătura e simplă: Gazele naturale cuprind gazele libere din zăcăminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracția amestecurilor de gaz condensat.

Ca să rezum în termeni economici: cerere mare, ofertă redusă. Plus stocuri care se împuținau cu o viteză rapidă. Notez în treacăt că lipsa vânturilor a făcut ca aportul energiei eoliene să fie cu totul marginal.

A intervenit și ”factorul românesc”: lipsa de acțiune a reglementatorului român ANRE


Ca și cum acestea nu erau de ajuns, a intervenit și ”factorul românesc”: lipsa de acțiune a reglementatorului român ANRE, care a dus efectele negative la extrem.

Scandalul liberalizării pieței de energie este eșecul integral al ANRE, crede Otilia Nuțu. ”Contrar a ce se crede, lipsa informării e chiar cea mai mică problemă din modul catastrofal în care a înțeles ANRE să-și facă treaba. Eșecul major al ANRE n-a fost că n-a știut din timp să informeze pe toată lumea ce înseamnă liberalizarea, ci că pur și simplu și-a abandonat integral rolul de reglementator care construiește o piață concurențială dintr-una reglementată (rolul său principal, chiar mai important decât licențele sau tarifele) și a lăsat lucrurile să cadă așa cum o fi. E treaba lor să dea socoteală dacă a fost indolență sau ticăloșie, dar responsabilitatea le revine integral”, explică specialistul Expert Forum.

În liberalizarea anterioară a pieței de energie, calendarul de liberalizare prevedea ca furnizorii reglementați (ENEL, CEZ, EON, Electrica) să cumpere cantități din ce în ce mai mari de energie din piața liberă pentru consumatorii casnici reglementati. Adică: în iulie 2013 furnizorii reglementați primeau 90% energie la preț reglementat și 10% își cumpărau din piața liberă, apoi 80-20, 70-30 șamd, până când, de la 1 ianuarie 2018 au cumpărat 100% din piața liberă energie pentru consumatorii care încă nu-și schimbaseră furnizorul – tranzitia graduala a însemnat ca nu s-a ajuns la niciun șoc de pret. În schimb, acum am trecut de la 100% reglementat casnici la 100% piață liberă (sau așa îi zic ei) fără niciun avertisment, fără niciun efort de a construi o piață liberă in acest timp, mai spune Otilia Nuțu.

Probleme cu facturile la energie nu avem doar noi, românii


E drept, probleme cu facturile la energie nu avem doar noi, românii. Și cetățenii din țări precum Spania, Italia, Franța și Polonia se confruntă acum cu facturi energetice record, care se adaugă problemelor economice cauzate de pandemie. Nemulțumirea oamenilor a pus guvernele în alertă maximă, miniștrii luptându-se să vină cu măsuri de urgență, chiar dacă acestea sunt pe termen scurt și sunt parțial eficiente pentru a amortiza impactul scumpirilor.

În Italia, Roberto Cingolani, ministrul tranzițiilor ecologice, i-a avertizat pe italieni să se aștepte la o creștere de 40% a facturilor în următoarele luni. Franța a declarat că va face plăți unice de 100 EUR către peste 5,8 milioane de gospodării cu venituri mici. În Spania, guvernul a promis că va re-aduce prețurile la nivelurile din 2018. Madridul a trimis, de asemenea, o scrisoare la Bruxelles, cerând acțiuni la nivelul întregii UE.

Cert e că luni, miniştrii de Finanţe din zona euro se vor reuni și vor discuta despre creşterea preţurilor energiei care riscă să încetinească redresarea economică, să afecteze deciziile de investiţii şi să afecteze în mod disproporţionat populaţia săracă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32257 vizualizari

 • +26 (34 voturi)    
  da, dar (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 8:56)

  codrean [utilizator]

  Cea mai mare parte a gazului este de productie romaneasca. Importuri - de la Gazprom - facem doar vara, cand pretul e mai mic, pentru inmagazinare. Bine, anul asta si eu am consumat gaz chiar si in luna mai si cateva zile in iunie, ca niciodata; este si motivul pentru care inmagazinarea a inceput mai tarziu...
  Statul, parintele nostru si noi toti stim ca firmele care extrag
  si transporta-distribuie gazul sunt cu capital majoritar sau integral ale Statului. Care, se pare, a gasit un "bun" prilej de-a-si majora veniturile la buget ! Si dupa ce plateste ceva la "vulnerabili" ii mai ramane destul !
  Premierul Citu, care tipa toata ziua ca e liberal - liberal integral, ca in sec XVIII, asta nu mai spune - ne-a anuntat ca nu plafoneaza preturile, adica Statul (lui, inca) nu renunta la castig,
  Principiile liberale sa traiasca, de romani i se rupe-n 16 !
  • +7 (7 voturi)    
   ai uitat de (Duminică, 3 octombrie 2021, 1:39)

   dm602s3 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   specula cu certificate de carbon dar si de intermediarii proaspat intrati pe piata de distributie energie, cu ajutorul directivei 944/2019.
   Noi ne producem energia cu resursele proprii dar niste smecherasi ajutati de Bruxelles s-au bagat la mijloc si isi trag comisioane facandu-si totodata cartel cu restul furnizorilor virtuali.
   Chirias la tine acasa.
 • +22 (30 voturi)    
  Cel mai important factor (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 9:09)

  nick24 [utilizator]

  a fost vânzarea gazelor din depozitele din Austria și Germania și nu din producția adusă ( de fapt neadusă) din Rusia, astfel încât în progul iernii depozitele sunt aproape goale. Mișcarea a fost planuită pt a crește speculativ prețul gazelor.
  Urmăriți banii! Cine încasează? Cine se imbogățește?
  Era clar demult câ nu poți sta la șantajul producâtorilor de gaz și trebuia o alternativă la gaz metan.
  Dacă necesarul de energie se micșoreazâ cu 50% în cazul izolarii termice CORECTE a locuințelor, încălzirea electricâ va deveni în viitor o variantă viabilă, cu condiția terminării unitâților 3-4 la Cernavodă și creșterea numărului de câmpuri eoliene.
  • 0 (0 voturi)    
   Trebuie recablate complet toate orașele (Marţi, 5 octombrie 2021, 3:06)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   dacă vrei încălzire electrică.

   Imaginează-ți străzile sparte timp de zeci de ani, toate transformatoarele de joasă tensiune din cartiere înlocuite și toate blocurile complet recablate, ca să poată suporta consumul. E pur și și simplu nerealizabil, ar însemna ca toată țara să nu mai facă nimic altceva timp de 50-60 de ani. Nici autostrăzi, nici căi ferate, numai rețele electrice noi.

   Viitorul arată cu totul altfel: or să urmeze vreo 10 ani de sărăcie cruntă, cam ca anii '80 ai lui Ceaușescu, după care ecologiștii or să renunțe la marota cu încălzirea electrică. Dar până nu stai 2-3 ierni în frig, n-ai să poți înțelege că n-ai destulă energie electrică pentru încălzire la bloc.

   Care ”izolare corectă”? Ai idee cât îți ia să izolezi ”corect” 1.000 de blocuri? Ai idee câte blocuri sunt în București? Tot 50-60 de ani îți ia să le izolezi ”corect” pe toate.
 • +22 (48 voturi)    
  chiar asa? (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 9:09)

  gelu antigelu [utilizator]

  uluitorii ochelari de cal.
  nimic despre ”lupta” stupida cu CO2 ca factor al creșterii prețurilor? Certificatele de carbon care se scumpesc permanent și al căror cost s-a dublat anul acesta pe lângă faptul că pun pe butuci industrii întregi care devin necompetitive (las că rămân competitivi ceilalți din lumea a 3-a) ridică prețul utilităților, produse, ce să-i faci cu combustibili clasici, care știe tot ecologistul urban sunt câh pentru mediu. La iarna când o să degerați să vă încălziți cu energii alternative, ca să ”salvați” planeta!
  • -21 (37 voturi)    
   Mai rar asa ignoranta si prostie (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 10:22)

   StefanPetre [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   Dupa tine nu s-ar mai schimba nimic in lumea asta. Deschide si tu o carte, vizioneaza un documentar sa vezi de ce este necesara reducerea emisiilor.
   • +5 (17 voturi)    
    Poti sa pui in propriile cuvinte (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 13:50)

    Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui StefanPetre

    De ce e necesara reducerea emisiilor ? Ca sa nu creasca temperatura medie globala de la 18 grade la 19 ? Lol.
   • +4 (12 voturi)    
    Da fizica ai studiat-o musiu? (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 17:33)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui StefanPetre

    Aia clasica, in special termodinamica! Dar chimia iorganica ai studiat-o? stii de ce ii zice asa? si nu chimia compusilor carbonului?
    Sau doua documentare si trei articole te-au luminat pe deplin?
  • +4 (4 voturi)    
   o idee buna (Duminică, 3 octombrie 2021, 1:45)

   dm602s3 [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   implementata prost.
   Piata certificatelor de carbon ar fi trebuit sa produca stimul financiar pentru decarbonificare insa, fara solutii tehnice care sa ofere alternative viabile si cu target absurd setat de Bruxelles ne vom inchide industrii vitale pentru economie: productia de ciment si productia de otel.Productia de sticla a plecat de mult timp de pe continent.
   Piata certificatelor de carbon ar fi functionat ideal daca existau operatori de stocare/fixare CO2 care sa puna in vanzare astfel de certificate.
   In lipsa injectiei de certificate pe piata si in conditiile in care limita certificatelor emise de stat scade de la an la an pana la 0 in 2050, acest plan este planul prin care UE isi ingroapa industria.
 • +26 (54 voturi)    
  Cum? (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 9:15)

  Iomen [utilizator]

  Cele mai scazute temperaturi din Germania din ultimele 40 ani!? Pai nu era incalzire globala!?
  Nu de aia renuntam la carbune si masini pe benzina/motorina ca sa trecem pe gaz si o energie verde care de fapt nu pot sustine necesarul de energie?
  Pai si atunci ce facem? Intram in criza in energetica asa cum marxismul intotdeauna stie sa creeze intr-o economie pentru idealuri nobile. Si Ceausescu ne stingea lumina si ne tinea in frig si rationaliza benzina ca sa elibereze tara de datorii.
  Plus ca unii baieti destepti mai fac si bani: Merkel+Greta+Gazprom=Love.
  • -18 (44 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 9:33)

   [anonim] i-a raspuns lui Iomen

   • +19 (39 voturi)    
    Ce tare! (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 9:53)

    Anges [utilizator] i-a raspuns lui

    Deci dupa mintea neo-marxista cand e cald e poluarea, cand e frig e tot poluarea…Nu cumva teoria asta era dezvoltata intr-o perioada de relativa incalzire si acum o intoarce ca la Ploiesti?
    Nu cumva la scara planetara temparaturile trebuiesc analizate cel putin la nivel de secol, ca altfel tot gasim extreme!?
    Nu ca e rau sa ardem mai putin, sa reciclam plasticul, sa risipim mai putin, dar deja unii imping ideologia asta prea departe pentru folosul lor.
   • +12 (24 voturi)    
    Încălzirea globală inseamna (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 10:11)

    Eusa8 [utilizator] i-a raspuns lui

    Încălzirea globală inseamna după teoria globalistilor exact creșterea temperaturi globale cu nu stiu câte grade... ca vezi doamne duce la topirea ghețarilor.
    Asta cu fenomene meteo este secundo....
    Dar clima le da peste bot globalistilor și le arată că nu este nici o incalzire globală.
    Sunt ani mai calzi și ani mai reci..... pe termen lung totul rămâne stabil...... restul este bls, bla, .... bla... sau mai bine zis propaganda globalistă... neomarxista. .
   • 0 (0 voturi)    
    Încălzirea s-a cam încheiat în 2010 (Marţi, 5 octombrie 2021, 3:10)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui

    Ciclul solar 2009-2019 a fost cel mai rece din ultima sută de ani, iar ciclul solar actual, 2020-2030, nu pare să fie cu mult mai cald.
  • -28 (44 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 9:46)

   [anonim] i-a raspuns lui Iomen

   • +3 (21 voturi)    
    Admin Hotnews (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 10:23)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui

    @emil bobu jigneste repetat. Ieri a mentionat poporul roman inapoiat, azi, pe persoana fizica,msolicit stergerea comentariului user ului @emil bobu, apoi blocarea lui.
   • +13 (19 voturi)    
    da (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 10:41)

    gelu antigelu [utilizator] i-a raspuns lui

    e valabila si viceversa: politica nu tine cont de clima. Cei spălați pe creier nu pot înțelege că mai există oameni neîndoctrinați. Și sunt mulți rău! mare majoritate aș spune.
  • -9 (21 voturi)    
   Mai rar asa prostie si ignoranta (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 10:24)

   StefanPetre [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

   Incalzirea globala duce la fenomene extreme, nu numai veri calduroase.
   • +10 (14 voturi)    
    Fenomene extreme fata de ce? (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 17:41)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui StefanPetre

    Fata de fenomenele din ultimii 30 de ani? 50 de ani? 100 de ani? 1000 de ani? 2000 de ani?
    Sunteti unii care inca mai cred ca istoria pamantului incepe si se termina odata cu pretioasele lor persoane!
  • -9 (17 voturi)    
   Incalzirea globala are multe efecte... (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 10:24)

   taro [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

   In Romania are sa insemne frig si seceta iar pentru Europa de NW si mai mult firg.

   Curentul din Golful Mexic transporta apa calda de la tropice pana pe coasta Norvegiei. In plus genera multi nori. De acolo vin norii care ajung in Romania. Unul din efectele incalzirii globale este incetinirea curentului.

   Pentru cei din Golful Mexicului insemna si mai multa caldura si uragane iar pentru Europa inseamna mai putina caldura si mai putini nori, adica ploaie
   • +6 (10 voturi)    
    Stai jos (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 18:13)

    Soarele [utilizator] i-a raspuns lui taro

    ... n-ai înțeles nimic. Nota 4.
   • 0 (0 voturi)    
    Deci căldura stă acum în Golful Mexic, (Marţi, 5 octombrie 2021, 13:40)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui taro

    nu se mai distribuie spre zonele reci din nord-vestul Europei :)

    Well, o astfel de încălzire globală contrazice termodinamica
  • -1 (1 vot)    
   astia (Duminică, 3 octombrie 2021, 11:18)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

   nu l-au citit pe Crangasu !? Au ramas la Greta ...
 • +24 (30 voturi)    
  cand vor iesi romanii in strada (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 9:16)

  AES [utilizator]

  nu le va pasa de ANRE, mai sus se va deconta, si inca urat!
  • -10 (20 voturi)    
   Ce faci în stradă? (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 9:54)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui AES

   Și o surpriză. La factura din septembrie, prețul gazului este mai mic decât în iunie. Am impresia că una spun jurnaliștii și altceva este realitatea. Se forțează scumpirea pentru-că vor unii distribuitori cu pile în media?!
   • +6 (8 voturi)    
    vorbim la factura din decembrie? (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 13:12)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    :)))))
    • +1 (7 voturi)    
     Vedem ?! (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 13:46)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui AES

     Credeam că ai explicații. Văd și eu cum forțează unii scumpirea și nu eu trebuie să-mi bat capul cu asta. Sunt destui plătiți și dacă-i dăm afară.se reduc cheltuielile și plătim mai puțin. ANRE dacă nu ne ajută, nu mai este necesară.
 • +4 (16 voturi)    
  ! (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 10:17)

  tudorr [utilizator]

  Nu-i stres, rromanachele daca are manele si bere la Pet e multumit!
  • -2 (10 voturi)    
   corect (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 12:11)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   amu așteptăm și vaccin la pet, că pîn-amu avem numa la doză
 • +19 (27 voturi)    
  ah, si am uitat ceva (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 10:26)

  adriean [utilizator]

  Ne-au sfatuit sa platim si sa cumparam becuri cu consum economic, ca sa platim mai putin pentru curent, ne-au pus sa ne schimbam electrocasnicele cu altele mai scumpe ca sa platim mai putin, ne-au pus sa platim ca sa izolam locuintele pentru economie la factura. Rezultat, suntem mai saraci dar platim mai mult la factura. Urmeaza ultima pacaleala, cea cu masinile electrice. Ne vor obliga sa le cumparam, dupa care ni se va spune ca a crescut consumul de curent, pretul energiei electrice va ajunge la cer.
  Asa ca pretul, explicat "pe intelesul tuturor", n-are de-a face nimic nici cu uraganul, nici cu ghioceii aparuti tarziu in Germania. Are doar cu exploatarea maselor de prosti de catre putini destepti.
 • -5 (19 voturi)    
  e surprinzator (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 10:29)

  nicoR [utilizator]

  ca tipa din articol nici nu mentioneaza atacul si piedicile puse pt darea in folosinta a ns2: s-a facut tot ce se putea, sanctiuni personale, pe companii, pe rusia, pe tot ce misca, atacuri in presa, urlete de politicieni (platiti) sa urle contra, etc
  - ns2 trebuia sa livreze gaze de acum 2 ani !
  - amerlocii vor ca ca sa-si instaleze radare, rachete (pe ascuns) la raketi, sa le vand bombe si ce o mai fi, sa foloseasca kgb-ul lor in tot felul de actiuni gen skripal, nevolnicu, etc si la urma sa plateasca tot rushii prin taxa pe tranzit la pretul fixat de raketi ca sa-si mentina cumva bugetul !!
  - daca erau tevile gata, nu se mai vorbea de criza asta
  • +2 (14 voturi)    
   Nikolai, rusii au marit pretul subit si unilateral (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 17:45)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

   Cu peste 60%.
   In momentul asta pretul la bursa in US al gazului e la o treime fata de Europa. Chiar si cu transport ajungea mai ieftin gazul lichefiat de la americani.
   Dar Merkel si restul idiotilor utili nu si nu, ii dam inainte cu NS2.
   Deci lasa-ne cu limbile maiastre aplicate rusilor!
 • +18 (24 voturi)    
  Hmmm (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 11:39)

  Sah [utilizator]

  ''Motivele pentru care factura ta de gaze și de curent a crescut, explicate pe înțelesul fiecăruia''
  Energia ''verde'', inchiderea minelor, blamarea energiei nucleare, etc.
  Iata cativa factori...
 • +5 (9 voturi)    
  zambesc ghilotine noi in soare! (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 12:24)

  BernierC [utilizator]

  va fi f interesant, intr-adevar! ghilotinele danseaza incantate, impreuna cu amicii lor: gloantele, streangurile, stalpii caznelor samd
 • +12 (14 voturi)    
  ăștia de la anre (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 13:44)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  ar trebui arestați pentru subminarea economiei naționale!și aranjamente de tip cartel
 • +9 (13 voturi)    
  Facturi (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 13:46)

  tedycv [utilizator]

  Tot încerc sa ma abțin, sa nu mai cârcotesc privitor la tot ceea ce înseamnă facturile la energie (gaze, lumina, mașina, etc) care sunt împovărătoare pentru orice gospodărie.
  Îmi este totuși imposibil sa ma abțin, atunci când citesc pe internet, ca Victor Ponta s-a angajat “avocat” la propriul lui partid pentru ca “partidul este sponsorizat de guvern, cu sume alocate de la bugetul de stat !!!”
  Eu, despre măgăriile astea știam demult, dar nu credeam ca se perpetuează, indiferent dacă intra sau nu in parlament. Nu ma acuzați de prostie pentru ca o RECUNOSC
  De unde si concluziile:
  1. Ce ma interesează pe mine, plătitor corect de taxe, ce probleme au alte tari?
  2. De ce trebuie ca eu, contribuabil corect, sa suport din banii mei, alocații de la bugetul de stat pentru partide politice, unele dintre ele sub pragul deb5% (adică nici măcar intrate in parlament.
 • +12 (14 voturi)    
  Cresteri abuzive la pretul facturilor, ANRE doarme (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 13:49)

  galaxyranger [utilizator]

  Sunt o groaza de persone carora li s-a anuntat ca se vor mari tarifele chiar daca pe contractele incheiate in vara scrie pret fix timp de 12 luni. Un astfel de furnizor fara scrupule este Restart Energy.

  1. De ce nu aplica ANRE amenzi si sanctiuni?
  2. De ce nu este ANRE facut responsabil pentru ca a pacalit cetatenii indrumandu-i sa folosesca comparatorul de preturi in care se preciza tocmai ca pretul este FIX.
  3. De ce dvs. ca jurnalisti nu investigati cauzele pentru care autoritatile platite cu sute de mii de lei anual (salariul din bani publici al directorului ANRE: 700000+ lei) nu isi fac treaba si lasa cetatenii de izbeliste in fata furnizorilor?
 • +3 (7 voturi)    
  motivul (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 15:27)

  martel55 [utilizator]

  e unul singur, incompetenta si indolenta guvernului si prmeierului, interesat doar de campania interna din pnl si de multumirea stapanilor externi
  • +6 (6 voturi)    
   Acestui Ponta al PNL-ului... (Sâmbătă, 2 octombrie 2021, 18:17)

   Soarele [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   ... îi urăm Cuie Mîțu!
 • 0 (2 voturi)    
  Aspectele ascunse ale crizei energetice (Duminică, 3 octombrie 2021, 10:22)

  kyko1s [utilizator]

  Totul pleaca de la raporturile de putere si hegemonia politica. Este vorba despre folosirea in acest scop, ca arme de lupta a inaltelor tehnologii si a rezervelor energetice pentru a se incerca pastrarea statusului existent si schimbarea paradigmei industriale, care sa scoata economia mondiala capitalista din criza de supraproductie in care s-a gasit si inca se mai gaseste, sa dirijeze fluxurile de capital si beneficiile catre vechii mari actori economici :SUA, vestul Europei, Japonia si Rusia in special in detrimentul Chinei si al celorlalti tigrisori economici aparuti. Criza semiconductorilor ?!!? Vrajeala , criza de supraproductie. Adica timp de decenii au stiut sa-si optimizeze pe termen indelungat operatiunile de productie si acum, subit, de ex Toyota, sa-si reduca productia globala cu aproape 50%, cu toate ca este lider de piata in electrificare ?
 • -3 (3 voturi)    
  Frații ruși (Duminică, 3 octombrie 2021, 16:28)

  Postacul pro-roman [utilizator]

  se bucură degeaba în prostia lor nemărginită. Pentru că la prețurile curente pentru gaz electricitatea din surse regenerabile (soare, vânt) devine competitivă chiar dacă este transportată de la mii de kilometri.
 • 0 (0 voturi)    
  Si gazul de sist ? (Duminică, 3 octombrie 2021, 21:21)

  Vlad-I [utilizator]

  Nu prea vad ca se omoara cu investigatia de a gasi alternative. Masinile din toata lumea su discuri grele masive pe roti, camioanele le au de 25-36 kg pe fiecare roata in parte, nu vad eforturi de a schimba sistemul. In europa refuzam orice exploatare miniera.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by