Pentru combaterea “muncii la gri” a apărut în Monitorul oficial o Ordonanță de urgență (117/2021). Din 20 octombrie se pot da amenzi de până la 200.000 de lei. „Ordonanța se referă cu precădere la situația când un salariat este încadrat în muncă pe un salariu cu o sumă brută mică, de regulă salariul minim pe economie, dar salariatul primește pentru munca prestată un salariu mai mare decât cel rezultat după calculele taxelor legale, diferența fiind dintr-o sursă mai mult sau mai puțin fiscalizată”, spune consultantul fiscal Adrian Bența.

Adrian Benta, consultant fiscalFoto: Hotnews

*Explicațiile de mai jos îi aparțin lui Adrian Bența

Care sunt amenzile

• Acordarea unui salariu net mai mare decât cel înregistrat în ștatul de salarii și declarat prin declarațiile fiscale aferente se sancționează cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație. Cuantumul maxim al amenzii nu poate să depășească 100.000 lei.

• Primirea la muncă a unuia sau mai mulți salariați peste durata de muncă stabilită printr-un contract de muncă cu timp parțial este sancționată contravențional cu amendă de la 10.000 la 15.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație. Cuantumul maxim al amenzii nu poate să depășească suma de 200.000 lei.

• Întârzierea la plată a salariului cu mai mult de o lună de zile ulterior datei de plată agreată prin contractul de muncă se sancționează contravențional cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat la care s-a întârziat plata salariului. Fac excepție și nu pot fi sancționați contravențional acei angajatori aflați în sfera Legii nr. 85/2014 privind combaterea insolvenței.

Prevederile intră în vigoare în termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv în data de 20 octombrie 2021.