Stabilirea unui plafon pentru contribuțiile la Sănătate este un scenariu de lucru care ar putea fi implementat alături de alte reforme ale sistemului fiscal prevăzute în PNRR și ar compensa într-o oarecare măsură eliminarea unor scutiri din prezent, cum sunt cele pentru IT-iști și construcții.

Dan VilceanuFoto: Captura Guvern

Precizările au fost făcute de ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, pentru Profit.ro. Potrivit acestuia, eliminarea excepțiilor de la taxare și unele măsuri de compensare fac parte dintr-un pachet de reforme pe o perioadă de cinci ani.

„Lucrurile astea nu se întâmplă acum. Plafonarea contribuției la sănătate vine la pachet cu alte măsuri, pe un orizont mai lung de timp. Se va aplica pentru toți și va compensa într-o oarecare măsură eliminarea scutirilor pentru anumite domenii, cum ar fi IT, cercetare și chiar construcții", a spus el.

Într-o postare pe Facebook, Vîlceanu susține că se urmărește totodată principiul „taxe mai mici pentru toată lumea, dar plătite de toată lumea”. „Trebuie să existe echitate și la salarii mici, și la salarii mari”, a comentat el.

De asemenea, Vîlceanu amintește că un plafon la sănătate a existat până în 2017, dar PSD l-a desființat.

„Plafonul la contribuțiile de sănătate a existat până în 2017, când PSDragnea l-a desființat. Asta a condus la migrarea contractelor de muncă spre microîntreprinderi. Nu vom lua nicio decizie înainte să avem o discuție cu toți factorii implicați. Plafonarea contribuției la sănătate vine la pachet cu alte măsuri, pe un orizont mai lung de timp”, a scris Vîlceanu pe Facebook.

Plafonarea contribuțiilor la sănătate pentru persoanele cu salarii mari este în prezent un scenariu aflat în lucru, care poate fi implementat alături de alte reforme ale sistemului fiscal, prevăzute în PNRR, și ar compensa într-o oarecare măsură eliminarea unor scutiri din prezent, cum sunt cele pentru IT și construcții. Astfel de măsuri au un orizont de timp pentru implementare de câțiva ani, vor fi aplicate doar în urma dialogului cu patronatele și sindicatele, nu de pe o zi pe alta, și în mod cert fără să afecteze finanțarea sistemului public de sănătate, o prioritate a Guvernului mai ales în perioada de pandemie, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/exclusiv-ministrul-finantelor-explica-plafonarea-contributiilor-sanatate-anuntata-ora-profit-ar-veni-pachet-eliminarea-exceptiilor-cele-it-constructii-finantarea-sistemului-afectata-20425354

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.