Ce a vrut să spună ministrul Finanțelor și ce a spus, de fapt, Dan Vîlceanu. Măsura care, dacă o faci deștept, poate reduce taxarea pe muncă pentru toată lumea

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 12 octombrie 2021, 11:11 Economie | Finanţe & Bănci


Taxarea muncii si ministrul Finantelor
Foto: Pixabay
Pentru că nu-și cunoaște domeniul de care se ocupă, Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, continuă să șocheze. Declarația inițială dădea de înțeles că cei cu salarii mari plătesc prea mult la stat și poate ar trebui să plătească mai puțin. Alții s-au gândit la o discuție care se poartă mai cu discreție în zona politică, despre servicii gratuite mai puține pentru cei cu venituri mici. Ministrul Finanțelor a revenit aseară cu o precizare, tot vagă, deoarece încă nu știe domeniul Finanțelor, dar acum înțelegem ce a vrut să transmită: pentru că multe persoane au venituri mult mai mari, pe lângă salarii (precum PFA, PFI, drepturi de autor, microîntreprinderi etc.) acestea ar trebui să adune toate veniturile la un loc și să plătească contribuția la sănătate la un plafon de câteva salarii medii. Asta pentru că, de fapt, acele persoane contribuie mult mai puțin. Măsura ar însemna mai mulți bani la bugetul de sănătate, deoarece colectezi din venituri pe care nu le încasai.

HotNews.ro a discutat pe temă cu avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor pentru că este, de fapt, o idee mai veche a sa.

Prima dată, un scurt istoric pentru a se înțelege mai bine


“Până în februarie 2017 a existat a existat un plafon la contribuția la pensii, la CAS, doar la individual. La angajator era la 5 salarii medii. La angajator era o plafonare care niciodată nu a fost aplicabilă: 5 salarii medii înmulțit cu numărul mediu e angajați. Adică doar la companiile care avea salariul mediu peste 5 salarii medii, ceea ce nu avea nimeni atunci. Salariu mediu de peste 3.500 euro nu avea nimeni atunci”, a explicat Biriș.

Acesta a fost eliminată în 2017.

„În Codul fiscal din 2015 era introdusă o plafonare la contribuția individuală la sănătate, care a fost amânată 1 an, a intrat în vigoare și s-a aplicat doar în ianuarie 2017, după care a fost eliminată cu cealaltă plafonare”, a explicat el.

• Ideea este cu plafonarea este obligatorie pentru a face rezonabilă conformarea voluntară. Salarii mari în România, peste 3.000 de euro nu sunt decât vreo 40.000 – 50.000. Salarii de peste 3.000 de euro le scoatem doar din Sectorul 1.

Unde sunt restul?

„Restul sunt pe microîntreprinderi, PFA, PFI, drepturi de autor și pe alte forme. Asta pentru că la salariile mari nu se prea dau banii la negru, ci se maschează”, explică Gabriel Biriș.

• În 2016, când eram secretar de stat, motivul pentru care am venit cu ideea mutării contribuțiilor a fost tocmai plafonarea bazei de calcul pe suma veniturilor, nu pe fiecare venit în parte. La sănătate, de exemplu, nu mă îmbolnăvesc de 5 ori dacă am 5 locuri de muncă. De aceea trebuie plafonată.

„Ca să pot să plafonez pe suma veniturilor, trebuie să le putem aduna bazele impozabile, că nu pot să adun mere cu pere. Ca să poți aduna baza impozabilă de la salariu cu cea de la PFA, PFI, drepturi de autor și toate celelalte pentru sănătate, trebuia să scapi de contribuțiile angajatorului și să le incluzi în brut, adică în baza de calcul a contribuțiilor. Să nu mai ai 2 cote: contribuția individuală și a firmei. De aceea am venit cu ideea”, a mai arătat el.

Acum se poate face plafonarea pe suma veniturilor, iar dacă elimini și excepțiile din Codul fiscal, poți să scazi taxarea pe muncă pentru toată lumea


„Acum avem toate instrumentele. S-au mutat contribuțiile, s-a introdus și declarația unică, e foarte ușor să o faci acum, dar pe suma veniturilor, nu pe fiecare venit în parte”, a explicat Biriș.

• Plafonarea ar putea să funcționeze, de exemplu, la 3 salarii medii, cu o singură condiție: să nu mai fie excepții (vezi la final care sunt excepțiile n.r.).

„Dacă cineva ar vrea să facă ordine, astfel s-ar putea reduce sarcina fiscală la salariile mici, dacă elimini toate scutirile. De plafonare beneficiază puțini și ai putea să scazi din baza de calcul a contribuțiilor acea deducere personală, care astăzi se scade doar la impozitul pe salarii, cea de bază”, a mai arătat el.

Ca să poată funcționa aceste două lucruri împreună, trebuie corectată „revoluția fiscală” făcută de Dragnea.

Ce au făcut atunci Dragnea și Vâlcov?


• Au crescut CAS. Ca să fi fost neutru transferul contribuțiilor, trebuia ca CAS să fie 21%, nu 25%, iar CASS (sănătate) ar fi trebuit să fie 8,8 sau 8,9% și impozitul pe venit de 16%.

• Dragnea a crescut CAS, CASS și ca să nu scadă netul oamenilor, a scăzut impozitul pe venit pe salarii, de la 16% la 10%. Practic, a luat 14 miliarde lei de la impozitul pe venit și le-a mutat bugetul de pensii. Transferul nu l-a folosit ca să scadă deficitul, ci ca să crească pensiile, că a zis că are bani de pensii.

• Ar trebui ca cotele de CAS și CASS să fie ajutate în jos și să le plafonezi cu cotele mai mici, iar impozitul pe venit să se întoarcă la 16%.

Principalele 10 excepții din fiscalitate


*listă creată cu ajutorul lui Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, care ne-a dat în martie un interviu.

1. IT-ști – scutire de impozit pe venit de 10%

2. Cercetători - scutire de impozit pe venit de 10%

3. Angajați construcții (aici intră și cei care lucrează în birou) – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II

4. Activități independente - Se aplică doar impozitul pe venit, dar contribuțiile sociale sunt aplicabile doar asupra unei sume reprezentând 12 salarii minime pe economie.

5. Contracte de activitate sportivă - sunt taxate similar activității independente

6. Drepturi de autor - avem un sistem real de venituri minus cheltuieli exact ca la activitate independentă și un sistem forfetar în care se deduce o cotă de 40% și se aplică impozitul pe venit doar asupra acestor venituri reduse cu cota forfetară. Se aplică contribuția de pensie și sănătate doar dacă nu există alte tipuri de venituri de natură salarială.

7. Venituri din chirii - impozitul este 10%, dar avem deducere forfetară de 40% din venitul brut. Deci practic impozitul este de doar 6%, cu o contribuție la sănătate de 10% plafonată la 12 salarii minime/economie dacă se depășește plafonul.

8. Venituri din investiții - cotă generală de 10% aplicabilă pentru dobânzi, câștiguri de capital, cu excepția de 5% pentru veniturile din dividende. La fel, în această situație se aplică contribuție la sănătate doar dacă se depășește plafonul.

9. Microîntreprinderi (adică sub plafonul de 1 milion euro): taxare pe venit 1% sau 3%

10. Horeca: impozit specific în funcție de paturi sau suprafață (în funcție de domeniu)

Dacă s-ar renunța la mare parte din excepțiile de mai sus, combinat cu ideea anunțată și explicată mai sus, ar crește spațiul fiscal, ar fi mai mulți bani la buget, astfel încât taxarea pe muncă poate scădea pentru toată lumea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17230 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  micro e "exceptie"?! (Marţi, 12 octombrie 2021, 11:26)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  poate doar daca nu are niciun angajat sau maxim unul, sa zicem.
  Dar si asa, daca are macar un angajat, nu plateste deja CAS, CASS etc, pt angajat?
  Atunci, daca are impozit de 1,3 % din CA sau 10 % profit, etc, cum adica e "exceptie" de la plata CAS, CASS?
  Astia ar vrea acum ca si intreprinderile sa plateasca CAS, CASS sau cum?raportat la ce, la CA, profit?!
  • +2 (2 voturi)    
   Ti-ai raspuns singur la intrebare (Marţi, 12 octombrie 2021, 16:12)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   E exceptie cand are 0 sau 1 angajati si e folosita doar pentru a plati mascat un salariu, evitand contributiile la pensii si reducand contributiile la sanatate.
 • +2 (14 voturi)    
  Nu stiu ce asa de greu (Marţi, 12 octombrie 2021, 11:35)

  ac [utilizator]

  Sanatatea e un serviciu. Nu o taxa, cum e acum. Plata procentuala inseamna taxa, simplu. Sanatatea, cablul, cosul alimentar etc. sint servicii pe care le platesti la fel, indiferent daca ai leafa 1000 sau 1000000 de lei.
  Nu stiu ce e atit de complicat.

  Aici Vilceanu are dreptate. Chiar daca adeptii birului progresiv sar de doi metri-n sus, si da-i si lupta cu solidaritatea si altele asemenea, cind te duci la doctor nu esti solidar. Nici cind iei pensie: ai contribuit, primesti (evident, retezat de guvernele care taie punctul de pensie sa nu cumva s-ajunga la 1:1). Tot aia care urla ca nevaccinatii ar trebui dati afara din spital ca "de ce sa se trateze pe banii mei", ei lucrind la stat si sugind banii mei, de fapt, de ani de zile (a se vedea doar ultima dobitocenie marca Nicolae Manolescu).
  • +2 (8 voturi)    
   Ai facut scoala cu Vilceanu ? (Marţi, 12 octombrie 2021, 13:52)

   all23 [utilizator] i-a raspuns lui ac

   PResupunand ca rationamentul tau e corect. Care ar fi taxa pentru a fi asigurat ? Potrivit bugetului din sanatate , probabil e nevoie de 2000 lei de persoana . Dar nu conteaza. Ce te faci cu cei care nu au acesti bani ? Nu ii asiguri ? Pai UE impune ca toti cetatenii sa fie asigurati pentru servicii medicale minime macar. Cine ar plati pentru copii ? Ca unul cu 3000 lei pe luna brut poate avea 4 copii , nu ? Raman neasigurati ?
   Din ce ai spus mai sus aprob doar denumirea de taxa , care ar fi mi corecta , TAXA pentru Sanatatea ( natiunii ) :)
   • -1 (5 voturi)    
    Nu. Dar tu unde, cu Bernie? (Marţi, 12 octombrie 2021, 16:05)

    ac [utilizator] i-a raspuns lui all23

    Ce ne facem cu cei care nu au banii? Simplu, ca orice socialist, imi bagi mie mina in buzunar. Ca asa zice echitatea.
    Taxa pentru sanatatea natiunii? Hai las-o. Pot sa nici sa nu fiu asigurat daca nu vreau. N-ai inteles ca ambele sint stupide, si obligativitatea, si procentul. Du-te-n California, de unde pleaca toti din cauza chestiilor de genul asta.
 • +4 (8 voturi)    
  Lol (Marţi, 12 octombrie 2021, 11:37)

  HP [utilizator]

  Puteti clarifica cu exemple cum ar scadea taxarea pe munca pentru angajati ?

  Din ce inteleg nu ar scadea nimic per total, ci s-ar muta de la CAS/CASS catre impozitul pe venit care ar creste iar la 16%, de la 10% cat e in prezent.

  De fapt, taxarea ar creste pentru cei din IT, constructii, etc., pentru ca li s-ar percepe iar cei 16%, deci practic veniturile lor nete ar scadea cu 16%.
  • -2 (6 voturi)    
   Taxarea muncii (Marţi, 12 octombrie 2021, 13:04)

   fbh [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Discutia despre taxarea muncii, ca este prea mare in Romania, este adusa in discutie la fiecare cateva luni.

   Așa cum scrie la finalul articolului: daca s-ar renunta la exceptii, impreuna cu masura mentionata (trebuie la pachet pentru că e stras legata - asa cum se poate vedea), atunci autoritatile pot sa scada taxarea muncii. Ca stat, vei avea spatiu fiscal sa faci asta, ca Guvern (oricare ar fi el).

   Multumesc
   • +3 (3 voturi)    
    CASS... (Marţi, 12 octombrie 2021, 16:06)

    ac [utilizator] i-a raspuns lui fbh

    ... e deci o taxa pe munca. Great.
  • +2 (4 voturi)    
   Ai dreptate (Marţi, 12 octombrie 2021, 13:31)

   JoeTheDow [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Daca citesti articolul, nu scad deloc impozitele. Uite concluzia:
   "Dacă s-ar renunța la mare parte din excepțiile de mai sus, combinat cu ideea anunțată și explicată mai sus, ar crește spațiul fiscal, ar fi mai mulți bani la buget, astfel încât taxarea pe muncă poate scădea pentru toată lumea."
   Ceea ce zice e ca ar putea sa fie scazute dupa, insa initial, impozitele cresc. De obicei insa guvernantii fac treaba pe jumatate, adica vor creste doar impozitele, apoi vor zice ca asa s-au angajat in PNRR, din care va fi de asemenea, singura parte implementata (vor fi de asemenea impozite crescute pe proprietati, pe centrale termice etc.)
 • 0 (0 voturi)    
  Bara Versus CNAS (Marţi, 12 octombrie 2021, 12:49)

  deTerminator [utilizator]

  Lectura Placuta!
 • +3 (3 voturi)    
  principalele 2 exceptii la fiscalitate (Marţi, 12 octombrie 2021, 13:02)

  mos ion roata [utilizator]

  politia si armata.Acestia desi venituri nesimtit de mari in comparatie cu cei care contribuie la ele,au o munca usoara (peste 95%dintre ei) , si sunt mult prea multi in comparatie cu munca pe pare o depun-sunt scutiti de contributia la sanatate de exemplu desi ei au un sistem special de sanatate in comparatie cu ceilalti salariati.
 • +1 (7 voturi)    
  Las si eu asta aici (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:16)

  lucky luck [utilizator]

  Ca sa afle si aparatorii ultraliberali ai absentei solidaritatii de ce exista state dezvoltate si state de lumea a treia. Absenta solidaritatii e unul dintre motive. Probabil principalul.
  In tarile civilizate, in statele responsabile, toti cetatenii, inclusiv rezidentii, beneficiaza de acoperire medicala universala. TOTI. Indiferent de salariu, plata, somaj, ajutor social. SI persoanele fara adapost. TOTI.
  Restul sunt balivernele liberale ale unor politicieni care mentin Romania in Lumea a 3-a dpdv social, educational si medical. Multumesc.
  https://www.senat.fr/lc/lc56/lc56_mono.html?fbclid=IwAR20MBDWNhHkBq1OzsXwzVQgKexZ8vrLvj3UPWsaUh8NJJscr1RXRQtRtao
 • +1 (1 vot)    
  Masura PE care (Marţi, 12 octombrie 2021, 14:54)

  human_nature [utilizator]

  .
 • +1 (3 voturi)    
  sa o lasam cum a zis si sa il trimitem acasa (Marţi, 12 octombrie 2021, 19:41)

  Abcdef1 [utilizator]

  nu prea are rost sa crestem asemenea personaj, se vede ca nu are potential
 • 0 (0 voturi)    
  Erori in articol (Miercuri, 13 octombrie 2021, 11:23)

  salvatore [utilizator]

  Asta e o prostie: "Au crescut CAS. Ca să fi fost neutru transferul contribuțiilor, trebuia ca CAS să fie 21%, nu 25%, iar CASS (sănătate) ar fi trebuit să fie 8,8 sau 8,9% și impozitul pe venit de 16%.

  • Dragnea a crescut CAS, CASS și ca să nu scadă netul oamenilor, a scăzut impozitul pe venit pe salarii, de la 16% la 10%. Practic, a luat 14 miliarde lei de la impozitul pe venit și le-a mutat bugetul de pensii. Transferul nu l-a folosit ca să scadă deficitul, ci ca să crească pensiile, că a zis că are bani de pensii."
  Nominal s-au incasat aceiasi bani pe impozit, a fost aplicat un procent mai mic pe o baza mai mare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by