Am văzut în practică, din păcate, multe situații în care contribuabilul nu a vrut să-și pregătească dosarul de prețuri de transfer, a primit o decizie de impunere și un raport de inspecție fiscală, a declarat Alina Andrei, partener, Cabot Transfer Pricing, în cadrul unui eveniment organizat de BusinessMark. „Contribuabilul a contestat acea decizie de impunere și raport de inspecție fiscală. Apoi s-a ajuns în instanță la o expertiză. Din păcate, expertiza nu poate include argumente care nu au fost incluse de contribuabil într-un eventual dosar de prețuri de transfer dacă ar fi fost întocmit”, a afirmat ea.

FiscalitateFoto: freepik.com

„Dacă am grijă să-mi pregătesc dosarul de prețuri de transfer, pot să explic de ce mi-a scăzut cifra de afaceri, de ce am ajuns să am pierdere. Fiscul realizează ajustări de prețuri de transfer în special în cazul societăților care fac parte din grupuri multinaționale sau locale și care au tranzacții cu afiliații lor și care, de asemenea, înregistrează pierderi în ultimii ani”, a precizat Alina Andrei.

Dacă nu am un dosar de prețuri de transfer bine pregătit, spune ea, în care includ toate motivele obiective ale înregistrării de pierdere, atunci cu siguranță nu le pot include nici în contestație, nici mai departe în instanță pentru o eventuală expertiză.

Un expert nu poate ține cont de ele.

8 factori de risc relevanți pentru atragerea unei posibile inspecții fiscale

Ea a prezentat factorii de risc relevanți în atragerea unei posibile inspecții fiscale.

1. Depunerea de rectificative

2. Fluctuații între obligațiile declarate

3. Nivelul obligațiilor suplimentare stabilite în controalele anterioare

„Aici vreau să punctez că dacă aveți o inspecție fiscală pe prețuri de transfer, dar nu numai, și vi se realizează o ajustare, în cazul în care nu contestați acele argumente ale inspectorilor, la următoarele inspecții fiscale pe care le veți primi, există posibilitatea ca acei inspectori (sunt obligați) să țină cont de rapoartele de inspecție fiscală și de deciziile de impunere anterioare și astfel să vă ajusteze în aceeași speță. Este foarte important de discutat la nivel de grup dacă este în regulă să nu contestați în cazul în care vine Fiscul și vă realizează o ajustare”, a afirmat Alina Andrei.

ATENȚIE: Dacă nu contestați, trebuie să știți că în viitor vă asumați eventuale ajustări în aceleași spețe.

4. Cererile de rambursare depuse

„Avem multe inspecții fiscale la firmele care au TVA de recuperat de la bugetul de stat și care-l și solicită”, a mai arătat ea.

5. Perioada de prescripție care urmează să expire

6. Pierderi din exploatare

7. Pierderi fiscale, activ net negativ

8. Controale la nivel de industrie

De ce este important să-mi cunosc pierderile fiscale

„Pentru că pot să încerc să informez grupul și să renegociez contractele intragrup și prețurile intragrup în cazul în care pot să fac lucrul acesta. În cazul în care nu este posibil și societatea dumneavoastră are pierdere, este bine să informați colegii din grup despre iminența unei ajustări pe partea de prețuri de transfer, în cazul în care determinați că acea pierdere provine din prețurile de transfer”, a arătat partenerul Cabot Transfer Pricing.

PNRR și controalele ANAF

PNRR prevede, printre altele, și reformarea ANAF. Printre măsurile fiscale asumate avem și o creștere a numărului de inspecții fiscale cu 10% până în 2025, spune ea.

Consultanții fiscali estimează că vor fi efectuate și multe verificări documentare în urma cărora vor fi emise decizii de impunere.

„Mare atenție la verificările documentare. Sunt cele pe care le face Fiscul la sediu. În eventualitatea în care identifică riscuri fiscale, vă poate emite decizii de impunere pentru acestea”, a mai afirmat Alina Andrei.

• Vă vor chema la sediul ANAF să discutați despre cele identificate.

• Rămâne de văzut cum va fi această discuție: dacă va fi ca cea finală pe care o știm cu toții care se realizează la inspecțiile fiscale tradiționale în care nu prea mai pot să schimb ceea ce au identificat inspectorii sau va fi una proactivă în care pot să vin cu documente justificative și cu alte argumente care să susțină punctul de vedere al contribuabilului.