Anul 2022 va fi un test major pentru corecția bugetară, a declarat Dragoș Pîslaru, propus pentru funcția de ministru al Finanțelor, în cadrul audierii sale din cadrul Comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament.

Dragos Pislaru - audiat in Comisiile reunite de buget-finanteFoto: YouTube

„Este o chestiune importantă. Suntem acum într-un context de criză care ne grevează acea relansare pe care o resimțeam pe timpul verii. Este nefericită această recădere într-o situație pandemică gravă”, a spus el.

• Avem dezechilibre mari pe balanțele externe și trebuie să vedem cum gestionăm deficitul structural, deficitul de cont curent.

„Avem nevoie de consolidarea politicii monetare, de investiții majore în dezvoltarea infrastructurii fizice și digitale și pe partea de consolidare a lanțurilor valorice, de a avea mai multă valoare adăugată în economie. Aici PNRR joacă un rol important”, a mai afirmat el.

  • În dialogul cu Comisia Europeană, urmând și prognozele pe care le-am avut la nivel național, discutăm de un deficit bugetar care ar trebui să fie în jur de 6,2% pentru 2022.
  • Creșterea economică în acest an va fi 7 – 7,1%. De văzut acum efectul pandemiei pe ultimul trimestru.
  • Probabil că o să terminăm anul cu un deficit de peste 7%.
  • Nu creștem taxele

Despre intrarea în zona euro

"Mi se pare o chestiune de prioritate strategică a României. Cumva România este așteptată de multă vreme să aibă un plan coerent. Eu cred că parcursul pe care îl putem avea ne poate asigura intrarea în anticamera zonei euro (ERM 2) în anul 2025. De obicei se stă 2 ani în anticameră", a spus el.

  • Pentru acest lucru, ceea ce aș vrea să facem la Ministerul Finanțelor, este să reașezăm acel grup care era interinstituțional pe aderarea la zone euro.
  • Avem nevoie de o perspectivă foarte clară pentru a vedea modul în care putem să creăm această disciplină și să ne obișnuim cu parcrusul către zona euro.