Fiscalitatea și investițiile pe bursă: aspecte care distorsionează piața și practica utilizării microîntreprinderilor pentru a plăti mai puțin la stat

de F.B.     HotNews.ro
Vineri, 22 octombrie 2021, 9:26 Economie | Finanţe & Bănci


Alexandra Smedoiu
Foto: AAF
​În prezent, legislația prevede aplicarea unei cote fixe de impozitare, de 10%, pe majoritatea tipurilor de venituri obținute din piața de capital, aplicabilă asupra câștigului realizat, scrie Alexandra Smedoiu, președinte CFA România, într-un newsletter al AAFBR. În plus, spune ea, contribuabilul beneficiază de o amânare semnificativă a plății impozitului datorat, pentru jumătatea anului următor derulării tranzacției.

„Pe lângă impozitul pe venit, în urmă cu câțiva ani a fost instituită și obligația de a plăti contribuție de asigurări sociale de sănătate, plafonată totuși la 10% din 5 salarii medii brute anuale (echivalentul unei contribuții anuale de aproximativ 500 euro)”, afirmă Smedoiu.

• Pe lângă acest avantaj de flux de numerar rezultat din plata cu întârziere a impozitelor, calitatea de acționar mai este răsplătită și cu un beneficiu fiscal, în sensul că dividendul se impozitează cu o cotă și mai redusă, respectiv 5%.

Și atunci, având în vedere aceste prevederi legislative, care sunt mult mai avantajoase pentru investitori decât în alte țări, cum se raportează investitorii la sarcina fiscală?

“Cu titlu de exemplu, cota de impozitare pentru venituri din investiții în alte țări europene variază de la 15% (Olanda, Luxemburg, Germania, Ungaria), la 20-25% (Franța, Danemarca), dar poate ajunge și la 28- 30% (Slovenia, Portugalia, Italia, Belgia, Austria)”, spune ea.

Practica utilizării microîntreprinderilor


În România, există însă câteva detalii care fac diferența, potrivit ei.

“Spre exemplu, o practică răspândită este utilizarea microîntreprinderilor în scop fiscal, dat fiind că pot beneficia de regimul specific de impozitare pentru venituri din investiții de până la un milion de euro anual”, conform Alexandrei Smedoiu.

• Astfel, în anumite condiții, plătesc un impozit de 1% aplicat la venituri. Dacă la acest impozit adăugăm 5% impozit pe dividende, ajungem la o cotă efectivă de impozitare de puțin sub 6%, comparativ cu 10% în cazul unei persoane fizice care investește direct.

Dezavantajul ar fi însă că, la investițiile pe termen lung, cota de impozit cu reținere la sursă pentru dividendele distribuite de societățile listate se transformă din 5% în 16%.

Un alt dezavantaj, spune ea, este și acela că impozitul se plătește trimestrial, astfel că se pierde avantajul de flux de numerar oferit prin deja-cunoscuta declarație unică.

Alte aspecte care distorsionează piața


“Un alt aspect care distorsionează piața este concurența „fiscală” din partea titlurilor de stat, care beneficiază de scutire totală de la plata impozitului pe dobândă. Prin comparație, cuponul plătit la obligațiunile corporative este purtător de impozit pe dobândă”, afirmă Smedoiu.

Prin urmare, spune ea, randamentul obligațiunilor corporative, pe lângă prima de risc, trebuie să acopere și diferențialul de impozit, ceea ce duce la costuri crescute pentru societățile care doresc să se finanțeze prin bursă.

Un alt diferențial, care afectează de această dată industria fondurilor de investiții, provine din dubla impozitare a investiției indirecte, prin fondurile de investiții, comparativ cu investiția directă.

“Spre exemplu, un acționar care deține direct acțiuni listate va plăti 5% impozit pe dividende, însă dacă aceeași persoană investește într-un fond de investiții, care deține acțiuni listate, fondul va datora impozit pe dividendele primite, iar apoi va impozita încă o dată câștigul persoanei din unitățile de fond deținute”, explică Smedoiu.

Cu titlul de excepție, fondurile de pensii sunt scutite de impozit, însă celelalte categorii de fonduri nu beneficiază de această facilitate.

• Prin urmare, industria fondurilor de investiții, deși ajută la simplificarea procesului de investire și oferă beneficii datorită diversificării riscului în portofoliu, este dezavantajată din punct de vedere fiscal. În alte țări, acest inconvenient este eliminat datorită existenței persoanelor juridice transparente fiscal, concept care nu există momentan la noi în legislație.

În concluzie, spune ea, având în vedere informațiile menționate, este nevoie de revizuirea cadrului legislativ fiscal pentru impulsionarea activității de economisire prin investiții pe piața de capital, într-o perioadă în care oportunitățile de finanțare prin intermediul bursei devin tot mai atractive pentru multe firme.

Ea a remarcat în acest sens și un proiect recent depus în parlament pentru reducerea impozitului pe venit la tranzacțiile efectuate pe piața de capital prin intermediari, de la 10% cât este în prezent, la 1% (pentru deținere mai mare de un an) sau 3% pentru dețineri de un an.

Această propunere ar avantaja micii investitori la bursă, care nu ar mai avea astfel obligații declarative în ceea ce privește impozitul pe profiturile astfel realizate, și, în plus, beneficiază de o reducere substanțială a impozitului pentru deținerile pe termen lung.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3436 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Impozitare microintreprinderi (Vineri, 22 octombrie 2021, 9:52)

  RobertRO [utilizator]

  Cred ca este o eroare in articol, in cazul microintreprinderilor. Va rog sa ma corectati daca gresesc.
  O microintreprindere plateste 1% impozit pe venit, nu pe profit. Daca, spre exemplu, marginea sa de profit este de 12% (o margine destul de sanatoasa in conditiile economice actuale, pentru un business care nu este speculativ sau intr-o piata atipica), atunci impozitul de 1% pe venit echivaleaza cu un impozit de 8,33% pe profit. Plus 5% impozit pe dividende (care se extrag din profitul dupa taxe, nu din venit) inseamna 13,33% impozit total.
  Cu cat marginea de profit a microintreprinderii este mai mare, cu atat investitia este mai avantajoasa, din punct de vedere a taxelor.
  Pe de alta parte, daca microintreprinderea are rentabilitate redusa - ex: margine de profit 5%, atunci impozitul total (pe venit + dividende) urca la 25%.
  Pe scurt, este eronat sa se spuna ca, la o microintreprindere, cota efectiva de impozitare este de 6%. Aceasta cota depinde de rentabilitatea firmei respective si nu este o valoare fixa si pre-determinata.
  • +2 (2 voturi)    
   da , gresesti ! (Vineri, 22 octombrie 2021, 21:50)

   rick777 [utilizator] i-a raspuns lui RobertRO

   tu te referi la o margine de profit de 12 % .
   Dar doamna Alexandra se refera la un investitor la bursa .
   Daca investirorul face 100.000 lei cistig de capital ( capital gains ) el va plati 10 % taxe adica 10.000 lei .
   Daca mai face si 10.000 lei in dividende atunci va plati inca 5 % taxa pe dividende adica 500 lei .
   Total taxe = 10.500 lei .
   Daca acelasi investitor isi face o microintreprindere el va plati 1 % taxa pe acei 100.000 cistig de captal adica 1000 lei .
   Dar taxa pe dividende va creste de la 5 % la 16 % .Deci va plati 1600 lei taxa pe cei 10.000 lei din dividende .
   Total 2600 lei daca investesti printr-o microintreprindere .
   Si 2600 este mai putin decit 10500 .
   Asta in cazul in care vorbim de 100.000 cistig de capital si de 10.000 lei dividende .
   Bineinteles daca vorbim de 0 lei cistig de capital si 10.000 lei dividende situatia se schimba radical .
   Deci articolul este vorba despre : cum e mai bine :
   1. sa investesti direct la bursa sau
   2. sa iti faci o microintreprindere si apoi sa investesti la bursa .
   Nu are de aface deloc cu margine de profit de 12 % sau cu o firma reala cu activitate economica .
   Sint firme doar pentru investitii , holding .
 • +3 (3 voturi)    
  hartiile ne omoara (Vineri, 22 octombrie 2021, 9:55)

  Razvan_M [utilizator]

  Investitorii la Bursa tranzactioneaza prin brokeri inregistrati in Romania care sunt obligati sa transmita situatiile catre autoritati. Este absurd ca investitorii sa trebuiasca sa plateasca contributii la fond de pensii si asigurari de sanatate, atata timp cat platesc deja un impozit pe profituri si dividende. Cel mai simplu ar fi impozit unic si simplu de calculat.

  Eu spun asta si in calitate de om care mai are si alte activitati (salariat etc.) Daca sunt persoane care traiesc din activitatea de investit la Bursa si au nevoie de contributie la fond de pensii si asigurari de sanatate, ar trebui sa fie ceva optional pentru situatia asta.
  • +1 (1 vot)    
   Cass nu este plafonat (Luni, 25 octombrie 2021, 11:23)

   axxa [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   Daca ar exista o plafonare ar putea fi asa cum spuneti, adica daca atingi plafonul numai din cass platit ca salariat nu ar mai trebui sa platiti cass si pentru alte venituri (din investitii, inchirieri etc). Doar cass-ul suplimentar este plafonat la 10% din salariul minim brut pe tara si platesti acel 10% doar daca veniturile in anul precedent au depasit valoarea acelui salariu minim brut, altfel nu platesti nimic


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by