Printr-un proiect de regulament al BNR, ponderea avansului la creditele acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă permanentă a debitorului se majorează din 2022 cu 10 puncte procentuale. Nimeni nu știe însă cum se va aplica acest viitor regulament. BNR spune că e treaba băncilor, în timp ce băncile spun că în afara unei declarații pe proprie răspundere, nu au cum verifica dacă debitorul nu e sincer la completarea declarației.

Banca Nationala a Romaniei - BNRFoto: Hotnews

Intenția de la care au pornit inițiatorii acestui regulament este de natură prudențială: să prevină o eventuală supra-încălzire a pieței imobiliare. Măsurile luate anterior- limitarea gradului de îndatorare la 40% i-a ajutat mult pe bancherii centrali, iar această nouă propunere speră să limiteze și mai puternic apetitul românilor de a face investiții imobiliare.

Nu mai puțin adevărat este că după criza financiară trecută, cei mai mulți dintre cei care au dat în plată au fost cei care au predat băncilor apartamentele luate pentru a fi închiriate, nu locuințele în care stăteau.

“În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale. Prevederile alin. (1)-(3) şi (41 ) nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat”, se menţionează în proiectul de regulament al BNR.

Conform regulilor în vigoare, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 85% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, în acest caz avansul fiind de 15%. Odată cu aplicarea noilor reguli din 2022, avansul creşte la 25%, pentru aceste împrumuturi. În cazul creditelor pentru investiţii imobiliare în euro sau în alte valute avansul va deveni mai mare.

Partea proastă e că nimeni nu știe cum se va aplica viitorul Regulament. Și nici vreo evidență cu privire la câți români dețin 2, 3 sau mai multe apartamente nu există. Reprezentanții BNR au spus pentru HotNews.ro că la acordarea oricărui împrumut imobiliar/ipotecar se completează un chestionar în care declari dacă viitoarea achiziție este pentru a locui efectiv acolo sau e pentru a doua/treia rezidență. ”Dacă tu completezi în mod mincinos acel chestionar riști să ți se facă un dosar penal pentru fals în declarații”, spun oficialii băncii centrale.

Băncile admit că nu au cum să verifice dacă solicitantul de credit spune adevărul. ”Pot apărea tot felul de situații, în care omul a moștenit o altă locuință de la părinți sau de la alte rude, deci tehnic el ar deveni proprietar al unei a doua rezidențe. Sau pot apărea spețe complicate în care moștenește cote indivize dintr-o clădire. În orice caz, e greu de crezut că, știind că vor avea de plătit un avans considerabil mai mare (cu 10 puncte procentuale în plus), solicitanții de credite vor confirma cu sinceritate că vor a doua/a treia casă. Oricum, odată creditul acordat, noi nu avem cum să trimitem oameni la adresa din contractul de credit să verificăm cine stă acolo. Asta ar însemna să îi legitimăm, ceea ce excede cu mult drepturile pe care le avem.