Guvernul de la Roma şi grupul bancar UniCredit SpA se pregătesc să anuleze negocierile privind Monte dei Paschi di Siena SpA (MPS), după ce eforturile de a ajunge la un acord privind costisitorul plan de recapitalizare au eşuat, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

HotNews.roFoto: Hotnews

În iulie, UniCredit a anunţat în mod oficial că a demarat discuţiile pentru preluarea Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume.

După ce a salvat de la faliment MPS în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% până la jumătatea anului 2022, cel mai târziu.

Preluarea MPS ar fi fost prima operaţiune majoră de fuziuni şi achiziţii demarată de noul director general de la UniCredit, Andrea Orcel, care a preluat postul de CEO în data de 15 aprilie.

Roma a decis că nu va putea îndeplini cerinţele UniCredit privind un pachet de recapitalizare de peste şapte miliarde de euro, deoarece astfel acordul ar fi "prea punitiv" pentru plătitorii italieni de taxe, susţine una din surse.

Divergenţele privind nivelul şi costurile reducerilor de locuri de muncă la Monte dei Paschi, precum şi problema de contabilitate privind modul în care UniCredit calculează valoarea ajustărilor la datoriile MPS, s-au dovedit a fi elementele care blochează finalizarea tranzacţiei, explică sursa.

O a doua sursă apreciază că părţile au ajuns la concluzia că este imposibil să ajungă la un acord pe baza condiţiilor stabilite în iulie. Orcell a pus condiţia ca preluarea Monte Paschi să nu afecteze rezervele de capital ale UniCredit şi în plus ca banca pe care o conduce să fie protejată de riscurile legale şi alte riscuri potenţiale de credit care au legătură cu Monte Paschi.