Pensiile vor crește anul viitor bazându-se pe datele din 2020, nu din 2021, așa că majorarea va fi mai mică. Ar urma să fie o creștere a punctului de pensie de 4,6%, la 1.508 lei, respectiv cu 66,3 lei. Măcar am aflat una dintre necunoscutele (click pentru a deschide) pe care le menționam la începutul anului când a apărut OUG care prevede cum vor fi luate în calcul majorările pensiilor: nu știam când va fi realizat bugetul pe 2022. Acum am aflat, va fi anul acesta, astfel că pentru creșterea pensiilor vor fi luate în calcul inflația medie anuală și maxim 50% din creșterea reală salariului mediu, ambele din 2020.

PensionariFoto: pxfuel.com

Informația a fost spusă chiar de ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, într-un interviu la Antena 3.

"Conform legii pensiilor, inflaţia pe care o luăm în calcul la indexarea pensiilor, nu este cea din anul în curs, ci este cu un în urmă şi atunci practic se va lua în calcul inflaţia din 2020 şi salariul mediu brut pe economie, jumătate din salariul mediu brut. Undeva în jur de 6% va fi creşterea pensiilor de la 1 ianuarie. Oricum, un lucru este cert. Pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022”, a spus el.

Ceea ce nu știe Vîlceanu, ori nu a vrut să recunoască, este că în OUG din 18 februarie scrie că se ia în calcul „cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut”. Accentul trebuie pus pe “creșterea reală”, nu pe „jumătate din salariul mediu brut (jumătate din creștere n.r.)” - cum a spus el.

Așadar, un calcul simplu, pentru că avem datele, ne arată o creștere a punctului de pensie de maxim 4,6% (adunând inflația medie cu jumătate din creșterea reală a câștigului salarial). Dacă nu vor respecta acea OUG și vor decide să meargă până la 6%, rămâne de văzut. Cum Vîlceanu a zis „undeva în jurul a 6%”, până la 6% e drum lung. Poate vor merge pe 5%. Vom vedea.

Dacă au decis să facă bugetul pe 2022 chiar în acel an, atunci ar fi fost nevoiți să ofere o creștere mult mai mare, mai ales că prețurile au urcat foarte mult în 2021. Faptul că inflația se va mai reduce anul viitor nu înseamnă că prețurile vor scădea. Vor crește în continuare, doar că într-un ritm mai lent puțin.

Să explicăm ceva mai plastic. Să presupunem că astăzi ninge și se așează un strat de 50 cm de zăpadă. Dacă mâine ninge iar, dar mai puțin, și se așează încă 20 cm, înseamnă că a scăzut stratul de zăpadă? Nu, acesta a crescut cu încă 20 cm. La fel e și cu inflația.

În concluzie, probabil majorarea punctului de pensie va fi tot din pix, la fel ca în anii trecuți, în funcție de resursele bugetare. Rămâne de văzut dacă își vor respecta OUG pe care tot ei au dat-o sau vor decide o majorare din pix.