Guvernul a redus cheltuielile publice cu 1,1 miliarde euro, prin rectificarea bugetara aprobata in sedinta de miercuri. Cele mai mari sume au fost taiate din bugetele ministerelor Apararii, Agriculturii, Sanatatii si Educatiei. Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a precizat ca deficitul bugetar pentru 2008 a coborat de la 2,75% la 2,3% din Produsul Intern Brut.

Vosganian a declarat ca reduceri importante de cheltuieli se vor face din bugetele ministerelor Apararii (800 milioane lei), Agriculturii (450 milioane lei), Sanatatii (433 milioane lei), Educatiei (200 milioane lei), Mediului (190 milioane lei). Sume mai mici au fost diminuate de la ministerele Economiei (136 milioane lei), Transporturilor (100 milioane lei), Dezvoltarii (60 milioane lei), de la Cancelaria premierului (38 milioane lei) si Secretariatul General al Guvernului (20 milioane lei).

Reducerea cheltuielilor se vrea un semnal pozitiv pentru investitori si institutii internationale

Ministrul economiei si finantelor a explicat ca rectificarea bugetara aprobata miercuri a fost necesara pentru ca guvernul vrea sa dea un semnal clar Comisiei Europene, investitorilor, agentiilor internationale de rating ca politica fiscala este prudenta in contextul economic international defavorabil.

"Guvernul vrea sa evite o eventuala procedura de deficit excesiv care ar da sentimentul ca Romania nu poate coordona politica bugetara cu cea monetara. Plus ca ar fi un semnal negativ pentru investitorii straini si pentru agentiile de rating in ceea ce priveste limitarea deficitelor externe", a afirmat ministrul.

Reducerea deficitului bugetar, in perspectiva evaluarii pe care Comisia Europeana o va face in primavara asupra evolutiei executiei bugetului, va demonstra ca "Romania respecta regulile Uniunii Europene". Declaratiile lui Vosganian vin in contextul in care Comisia Europeana a avertizat recent ca Romania ar putea inregistra un deficit bugetar de peste 3% din PIB, limita impusa statelor membre prin Pactul de Stabilitate si Crestere.

Rectificarea nu afecteaza salariile bugetarilor, dar nici investitiile publice

Pe de alta parte, Vosganian a anuntat ca salariile bugetarilor, aprobate prin legea bugetului, precum si majorarile acordate acestora prin hotarari ale guvernului, nu vor fi afectate de reducerea cheltuielilor. In schimb, ministrul a spus ca diminuari importante vor avea loc la capitolul cheltuielilor destinate dotarilor (autoturisme, mobilier, aparate de aer conditionat).

"Nu am avut in vedere reducerea investitiilor importante, cum ar fi cele de la Transporturi sau Educatie. Aceasta reducere nu are in vedere procesul de educatie, ci administrarea acestuia. Noi nu deosebim intre administrarea educatiei, a sanatatii, a transporturilor", a punctat Vosganian, care a insistat asupra necesitatii de a "eficientiza cheltuirea banului public". Ministrul a aratat ca aceasta rectificare are la baza eficienta, prudenta si predictibilitatea. In ceea ce priveste predictibilitatea, Vosganian a facut referire la inlaturarea viitoarelor derapaje. Una dintre masurile care vizeaza predictibilitatea este programarea multianuala a bugetului. "Lucram la o formula de buget bianual sau chiar trianual pe care sa il prezentam Parlamentului in acest an", a anuntat oficialul Finantelor.

Fondul de rezerva a fost majorat cu 500 milioane lei pentru alegeri

Pe de alta parte, Vosganian a spus ca exista si o suplimentare substantiala, in rectificarea de miercuri, pentru Fondul de rezerva la dispozitia guvernului. Suma alocata in plus acestui fond este de 500 milioane lei si este menita finantarii proceselor electorale din 2008. "Am intrat cu un fond similar in Parlament (la votarea legii bugetului n.r.), dar a fost realocat pentru alte zone. Cum bat alegerile la usa, este nevoie de o suplimentare a acestui fond", a aratat ministrul.