Guvernul a facut prima rectificare a bugetului din 2008. Cele mai mari sume au fost taiate de la Aparare, Agricultura, Sanatate, Educatie

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Miercuri, 5 martie 2008, 18:20 Economie | Finanţe & Bănci


Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian
Foto: Rompres
Guvernul a redus cheltuielile publice cu 1,1 miliarde euro, prin rectificarea bugetara aprobata in sedinta de miercuri. Cele mai mari sume au fost taiate din bugetele ministerelor Apararii, Agriculturii, Sanatatii si Educatiei. Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a precizat ca deficitul bugetar pentru 2008 a coborat de la 2,75% la 2,3% din Produsul Intern Brut.

Vosganian a declarat ca reduceri importante de cheltuieli se vor face din bugetele ministerelor Apararii (800 milioane lei), Agriculturii (450 milioane lei), Sanatatii (433 milioane lei), Educatiei (200 milioane lei), Mediului (190 milioane lei). Sume mai mici au fost diminuate de la ministerele Economiei (136 milioane lei), Transporturilor (100 milioane lei), Dezvoltarii (60 milioane lei), de la Cancelaria premierului (38 milioane lei) si Secretariatul General al Guvernului (20 milioane lei).

Reducerea cheltuielilor se vrea un semnal pozitiv pentru investitori si institutii internationale

Ministrul economiei si finantelor a explicat ca rectificarea bugetara aprobata miercuri a fost necesara pentru ca guvernul vrea sa dea un semnal clar Comisiei Europene, investitorilor, agentiilor internationale de rating ca politica fiscala este prudenta in contextul economic international defavorabil.

"Guvernul vrea sa evite o eventuala procedura de deficit excesiv care ar da sentimentul ca Romania nu poate coordona politica bugetara cu cea monetara. Plus ca ar fi un semnal negativ pentru investitorii straini si pentru agentiile de rating in ceea ce priveste limitarea deficitelor externe", a afirmat ministrul.

Reducerea deficitului bugetar, in perspectiva evaluarii pe care Comisia Europeana o va face in primavara asupra evolutiei executiei bugetului, va demonstra ca "Romania respecta regulile Uniunii Europene". Declaratiile lui Vosganian vin in contextul in care Comisia Europeana a avertizat recent ca Romania ar putea inregistra un deficit bugetar de peste 3% din PIB, limita impusa statelor membre prin Pactul de Stabilitate si Crestere.

Rectificarea nu afecteaza salariile bugetarilor, dar nici investitiile publice

Pe de alta parte, Vosganian a anuntat ca salariile bugetarilor, aprobate prin legea bugetului, precum si majorarile acordate acestora prin hotarari ale guvernului, nu vor fi afectate de reducerea cheltuielilor. In schimb, ministrul a spus ca diminuari importante vor avea loc la capitolul cheltuielilor destinate dotarilor (autoturisme, mobilier, aparate de aer conditionat).

"Nu am avut in vedere reducerea investitiilor importante, cum ar fi cele de la Transporturi sau Educatie. Aceasta reducere nu are in vedere procesul de educatie, ci administrarea acestuia. Noi nu deosebim intre administrarea educatiei, a sanatatii, a transporturilor", a punctat Vosganian, care a insistat asupra necesitatii de a "eficientiza cheltuirea banului public". Ministrul a aratat ca aceasta rectificare are la baza eficienta, prudenta si predictibilitatea. In ceea ce priveste predictibilitatea, Vosganian a facut referire la inlaturarea viitoarelor derapaje. Una dintre masurile care vizeaza predictibilitatea este programarea multianuala a bugetului. "Lucram la o formula de buget bianual sau chiar trianual pe care sa il prezentam Parlamentului in acest an", a anuntat oficialul Finantelor.

Fondul de rezerva a fost majorat cu 500 milioane lei pentru alegeri

Pe de alta parte, Vosganian a spus ca exista si o suplimentare substantiala, in rectificarea de miercuri, pentru Fondul de rezerva la dispozitia guvernului. Suma alocata in plus acestui fond este de 500 milioane lei si este menita finantarii proceselor electorale din 2008. "Am intrat cu un fond similar in Parlament (la votarea legii bugetului n.r.), dar a fost realocat pentru alte zone. Cum bat alegerile la usa, este nevoie de o suplimentare a acestui fond", a aratat  ministrul.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4197 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  An greu... (Miercuri, 5 martie 2008, 19:08)

  liviu [anonim]

  P.N.L. de la centru, are nevoie de forta monetara pentru PNL in vederea campaniei electorale.
  Fortza nu fie cu voi!
 • +2 (2 voturi)    
  poftim? (Miercuri, 5 martie 2008, 19:12)

  ionut [anonim]

  doar de la Aparare, Agricultura, Sanatate, Educatie... pfiu, pot sa rasuflu linistit... [de fapt... ce-a mai ramas????]
 • +2 (2 voturi)    
  le trebuie bani de pensii ! (Miercuri, 5 martie 2008, 19:14)

  solitaire [anonim]

  E clar ca le trebuie bani de pensii. Papagalii PeNaLi !
  Ziceau anu trecut ca au bani garla sa dea la tot cartierul... Ei bine iata ca s-au terminat deja...
 • +1 (1 vot)    
  vai de tara asta (Miercuri, 5 martie 2008, 19:17)

  nike [anonim]

  Bravo, tineti-o tot asa.
  Exact unde trebuie investit cel mai mult exact de acolo se taie. In fond viitorul nostru nu depinde nici de sanatatea romanilor si nici de educatia lor.
  Stam foarte prost la capitolul spitale si educatia romanilor precara se vede tot mai mult(firmele nu mai gasesc oameni suficient de pregatiti, orasele sufera de mizeria si problemele create de cei care nu au educatie si bun simt).
  In fond, de ce am investi in viitorul tarii? Trebuie sa investim in campanii electorale, masini pentru parlamentari...
  Poate sa vina si Nokia, Ford si altii... ca in fond ei nu au nevoie decat de un numar mic de oameni calificati, restul.. munca automata.
  Sanatatea si educatia sunt elemente cheie pentru dezvoltarea Romaniei pentru viitor dar alesilor putin le pasa de acest viitor, al nostru, al tuturor.
  Puterea economica a unei tari depinde de oamenii ei si de cat sunt de pregatiti.
  De multi ani incoace masurile luate de guvernanti sunt incoerente si de moment, vom fi mereu ultimii in Europa si vom avea de suferit multumita unora care nu au nici o legatura cu binele acestei tari ci doar cu binele personal.
  • +1 (1 vot)    
   Stii cate cheltuieli... (Joi, 6 martie 2008, 13:06)

   Moldoveanu [anonim] i-a raspuns lui nike

   Stii cate cheltuieli aiurea au toate ministerele?
   Lipsa de bani pentru directiile cheie nu se datoreaza inexistentei lor, ci tolerarii de catre toate guvernele inclusiv cel PNL a cheltuielilor aiurea facute de ministere si institutiile din subordine. Un exemplu este parcul de masini oficiale ale institutiilor, sa nu mai vorbim de licitatiile castigate la suprapret de clientela, etc. Sau aerul conditionat de la contabilitate si de la secretariat pus inaintea celui de la saloanele pacientilor.
   Se cheama management in dorul lelii.
   Aici este de taiat. Daca au terminat banii e un fapt pozitiv. Sunt nevoiti sa taie de unde trebuia taiat de multi ani.
   Traiasca crizele, Cerintele UE si fuga investitorilor strategici in an electoral Romanesc!!!!!!
 • +1 (1 vot)    
  de ce de la sanatate si invatamant ? (Miercuri, 5 martie 2008, 19:19)

  intrebare [anonim]

  de ce de la sanatate si invatamant ?

  trebuie sa fim bolnavi si prosti ca sa stim cum sa votam?
 • +2 (2 voturi)    
  Premonitie sau realism? (Miercuri, 5 martie 2008, 20:39)

  Bugetul [anonim]

  Mai tineti minte cum, cu ceva timp im urma, CEL MAI INJURAT OM DIN ROMANIA, intreba guvernul si parlamentul de unde vor fi bani de pensii? Cerea expres sursele de finantare. Nu i s-a raspuns. A, ba da:
  "Populistule ! "
  Astazi le-am aflat. De fapt, de prin ianuarie tot aflam in fiecare zi: taxe, rectificari, taxe, rectificarui, taxe...
  Si cred ca nici asa nu scapam. Caruta a pornit la vale.
 • +2 (2 voturi)    
  Genial Razgandene! (Miercuri, 5 martie 2008, 20:55)

  Mihai [anonim]

  Minunat! Acum o sa murim repede, infometati, prosti si saraci.
 • +2 (2 voturi)    
  la gunoi ! (Joi, 6 martie 2008, 1:39)

  Vali [anonim]

  O sa scapam in curand de voi, pnl-isti...
 • +1 (1 vot)    
  CASCAVALUL + Western Union =GOV.RO (Joi, 6 martie 2008, 7:06)

  Capsunarul Vesel !! [anonim]

  Noi Capsunarii Super Calificati promitem guvernului sa nu mai trimitem 1 Euro in tara , doar pentru statisticile Sacosarilor constipati din aceasta tara exotice. Pe noi nu ne afecteaza nici o Rectificare nici in sus , nici in jos .Oricum ne gasiti pe plajele insorite si curate , fara ciiini patrioti, fara tigani si porumb fiert !! Oricum noi nu avem nevoie nici de Aparare , cu Agricultura ne-am reload si sintem la zi, cu Sanatatea stam excelent facind miscare in fiecare zi, iar cu Educatia sintem supercalificati !! Asta la Vista Baby !!
 • 0 (0 voturi)    
  Pe culmile prostiei tifnoase (Joi, 6 martie 2008, 7:34)

  Max [anonim]

  Cu citiva ani in urma economia, lasata de capul ei, luase avint ca proasta, sprijinita de banii trimisi de capsunari. Leul era tare si oamenii capatasera incredere in mediul de afaceri romanesc.
  Atunci a intervenit guvernul Tariceanu: a marit pensiile, salariile, sustinind ca daaa, avem bani pentru toate.
  Rezultat: datorita inflatiei pensionarii cumpara mai putine cu pensiile marite, s-a declansat spirala maririlor nejustificate de salarii, capsunarii prefera sa-si tina banii in banci straine, leul scade speriat, economia da semne de declin... Iar guvernantii taie bugetele cu entuziasm.
  Retineti ca avem guvern liberal. :-D
 • 0 (0 voturi)    
  domnule Ministru (Joi, 6 martie 2008, 9:16)

  nica predictibilu [anonim]

  Credeti ca predictibilitatea se impaca cu rectificari bugetare trianuale ?
  • 0 (0 voturi)    
   numarul rectificarilor bugetare (Joi, 6 martie 2008, 10:03)

   IDF [anonim] i-a raspuns lui nica predictibilu

   Care trianuale - anul trecut au fost patru rectificari
 • 0 (0 voturi)    
  rectificarea bugetara (Joi, 6 martie 2008, 10:56)

  I.Florea [anonim]

  500 milioane alocati pentru aloegeri !!?? Bani aruncati de geaba. Mai bine Guvernul ii aloca pentru sanatate sau mai ales, agricultura,unde situatia este mai mult decat catastrofala.
 • 0 (0 voturi)    
  ce memorie scurta ... (Joi, 6 martie 2008, 12:02)

  me [anonim]

  Hai mai lasati-o cu PNL-ul, e vina PSD-ului. Cine ameninta cu motiunea de cenzura daca nu se maresc pensiile anul trecut si PDL-ul de-abia astepta sa voteze si aplauda din opozitie ?
  Asa e cand interesele politice primeaza ...
  • 0 (0 voturi)    
   Esti anonim si la gandire...ca sa nu spun altfel (Joi, 6 martie 2008, 12:55)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui me

   Auzi mai cirapacos, astia sunt toti la fel PNL, PSD, PD/L si toti care mai sunt...Toti promit si nici unul nu face nimic...dar sincer asta a fost cea mai de c*****t guvernare din toate timpurile. Ca aliante strategice stiu sa faca intre ei, iar unii cu bani sa sponsorizeze 2 partide deodata...Asa ca ciocul mic si mergi pe burta ...ca esti cam naiv.
 • +1 (1 vot)    
  Bani aruncati degeaba?NUUUU (Joi, 6 martie 2008, 12:19)

  Transilvanian man [anonim]

  Credeti ca degeaba muta banii de la invatamant sanatae ssmd...nicidecum ci pt ca sa-si aleaga GUNOAIELE in tara sa poata fura in continuare.Deci votati in consecinta ...ZOAIELE pnl sipsd SI O SA AJUNGEM SA VORBIM SINGURI
 • +1 (1 vot)    
  Pac,pac... (Joi, 6 martie 2008, 14:01)

  miki spaga [anonim]

  Pai, moncher barbison,de ce luasi matale de la sanatate-ca-s banii mei ,ai lu Ion ,Gheorghe ,Vasile si alti fraieri ca noi, dati direct la sanatate.De ce n-ai luat de la ,,boieri parlamentari,, ca har domnului aveai de unde si ce lua.
  Te crezi mare finantist si cind colo ti-ai facut scoala dupa 89 si ,,la apus de soare,,,mai lasa-ne PAPAGALULE.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by