România a înregistrat un deficit bugetar de 3,77% din PIB, în primele 9 luni din acest an, în scădere cu 2,6 puncte procentuale comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar în creștere cu 0,42 puncte procentuale comparativ cu cea din august. Scăderea față de anul trecut provine din același motiv pe care l-am tot menționat în decursul ultimelor luni: efect de bază, eșalonarea simplificată (recuperarea taxelor ce nu au fost încasate în 2020).

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Ca sumă, deficitul se ridică la 44,2 miliarde lei.

„Veniturile bugetului general consolidat au însumat 270,36 mld lei în primele nouă luni ale anului 2021, cu 18,7% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut”, spune Ministerul Finanțelor.

• Acest avans a fost influențat atât de încasările reduse din perioada comparabilă a anului trecut - ca efect al unor măsuri de sprijinire a contribuabililor (amânarea termenelor de plată, bonificații și scutiri), cât și de redresarea indicatorilor economici, respectiv recuperarea parțială a unor categorii de venituri (TVA, contribuții de asigurări, impozit pe venit și profit). Totodată, cele mai însemnate creșteri nominale se remarcă în cazul TVA și contribuțiilor de asigurări.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 314,65 mld lei au crescut în termeni nominali cu 6,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

• Pe primele nouă luni ale anului 2021 cheltuielile de investiții au fost cu 3,97 mld lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 10,64 mld lei.

„Cheltuielile de personal au însumat 82,73 mld lei, în creștere cu 2,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 7,0% din PIB, cu 0,7 puncte procentuale mai puțin față de aceeași perioadă a anului anterior. Din total cheltuielilor de personal, plățile reprezentând stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 71,71 milioane lei, precum și alte cheltuieli de personal, inclusiv sporuri acordate personalului medical şi auxiliar implicați în activităţile cu pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 de aproximativ 1.877,01 milioane lei”, spune Ministerul Finanțelor.

Conform MF, cheltuielile cu asistența socială au fost de 111,85 mld lei în creștere cu 7,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent:

• Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. De asemenea, se reflectă și majorarea de la 1 septembrie 2020 a nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari garantată de la 704 lei la 800 lei, precum și majorările privind alocațiile de stat pentru copii începând cu 1 ianuarie 2020, cu 1 august 2020 care reprezintă o creștere a alocației cu aprox. 20% mai mare decât cea plătită în luna iulie 2020, precum și cu 1 ianuarie 2021 care reprezintă o creștere a alocației cu aprox. 16% mai mare decât cea plătită în luna decembrie 2020.

• Totodată, se continuă plățile pe măsurile care au fost luate cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19.

• Astfel, până la sfârșitul lunii septembrie, s-au plătit pe măsuri active 1.669,86 mil lei, respectiv 607,12 mil lei pentru îndemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, 190,7 milioane lei pentru îndemnizații acordate pentru alți profesioniști și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 387,21 milioane lei pentru sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei părți a salariului brut al angajaților menținuți în muncă, 67,09 milioane lei sume acordate angajatorilor pentru încadrarea în muncă a unor categorii de persoane, precum și 417,73 milioane lei îndemnizații acordate pe perioada reducerii temporare a activității pentru profesioniști precum și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr.1/2005.

• De asemenea, se continuă decontările îndemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate pentru concedii medicale în scopul diminuării stocului de plăți restante aferente acestora, astfel că la sfârșitul lunii septembrie plățile au fost de 3.171,8 milioane lei.