Dan Manolescu: La persoanele fizice este nevoie de o desființare completă a noțiunii de sursă la impozitul pe venit. Problema este una mare/ Legislația e ca o sită găurită, iar unora pâinea le este albă, altora le rupe dinții

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 29 octombrie 2021, 15:40 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali
Foto: Hotnews
Din păcate, legislația în ceea ce privește impozitarea persoanelor fizice în România a devenit o sită găurită cu foarte multe lucruri care sunt de neaplicat sau care îngreunează foarte mult aplicarea, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, în cadrul unui eveniment organizat de juridice.ro. El a precizat că definirea sursei în ceea ce privește impozitul pe venit este o temă care a rămas în aer.

„Imaginați-vă că am cerne făina cu o sită cu diverse găuri prin care trec și pietre, și șuruburi de la combina care a treierat grâul și pâinea care rezultă din acest proces unora le este albă, altora le rupe dinții”, a spus el.

Avem o mare problemă în ceea ce privește definirea surselor de venit.

(La impozitul pe profit avem cumva o regulă generală în sensul că la tot ce obține o firmă la nivelul activității sale se obține un rezultat cumulat. Începând de anul viitor avem o noțiune nouă, de consolidare la nivel de grupuri de firme a rezultatelor mai multor entități juridice, rezultând un singur calcul de impozit pe profit cumulat. Practic se vor putea combina profiturile și pierderile de la mai multe firme).

Problemele la care a dus actuala legislație pentru persoanele fizice


„La persoane fizice suntem în situația în care deși vorbim de un individ, sursele de venit ale acestei persoane sunt considerate separate și, de foarte multe ori, rezultatul trebuie determinat pe fiecare categorie în parte”, a spus Manolescu.

• Aici sunt o grămadă de lucruri neclare, apropo de ceea ce înseamnă sursă de venit. Din păcate, legislația nu definește foarte clar aceste surse.

• Există pe site-ul Camerei Consultanților Fiscali o adresă din 2018 care a rămas fără răspuns. Solicita definirea acestor noțiuni de sursă.

Asta a condus la aplicarea în practică a unor diverse tipuri de interpretare a acestor surse. Dacă ne vom uita în Declarația unică, în ceea ce privește sursele vom regăsi mai multe noțiuni, precum:
• contract
• autorizație în baza căreia se desfășoară activitatea

„Face la nivel practic, de exemplu, ca în situația contractelor de chirii, când vorbim de venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, să regăsim că sursa poate fi interpretată ca reprezentând contractul în baza căruia se obține venitul din chirii. Dacă există la sfârșitul anului mai mult de 5 astfel de contracte, persoana fizică este obligată să treacă în sistem real”, a explicat Manolescu.

Potrivit acestuia, la nivel de activități independente de alt tip, precum persoane care desfășoară activități pe codul CAEN 6920, din zona audit – consultanță – contabilitate, în cazul unei persoane care are calificări multiple o să constatăm că sursa este definită ca fiind tipul de autorizare.

„Înseamnă că deși avem o singură activitate, un singur cod CAEN, având 3 autorizări de desfășurare a activității, sursele să fie multiple și să trebuiască să ținem o evidență separată de venituri și cheltuieli pe fiecare sursă pentru determinarea impozitului pe venit. În final, după ce am determinat impozitul pe venit pe trei surse, trebuie să plătim separat pe unele impozit pe venit, iar pe altele să avem pierdere și să trebuiască a fi reportate, iar contribuțiile să le cumulăm din nou pentru a determina o bază de calcul”, a afirmat Dan Manolescu.

• Dacă vorbim de o autorizare a unei persoane fizice în ceea ce privește desfășurarea unor activități economice autorizată de Registrul Comerțului, acolo deși sunt activități pe maxim 5 coduri CAEN, cât prevede legea că poate o persoană fizică să desfășoare, având o singură autorizație (cea de la Registru), ar trebui să avem o singură sursă să putem să combinăm în cazul ăsta venituri și cheltuieli din toate celelalte activități, cu toate că sunt extrem de diverse: pot fi de la zugrăvit, la croitorie.

Care ar fi soluția: desființarea completă a noțiunii de sursă la impozitul pe venit


„Este absolut necesar ca în zona impozitului pe venit să existe o dezbatere extrem de aplicată cu privire la modalitatea în care poate fi rezolvată această problemă. O soluție ar fi definirea sursei. O astfel de definire nu rezolvă în totalitate problema și cred că este nevoie de o desființare completă a noțiunii de sursă la impozitul pe venit”, a explicat Dan Manolescu.

• Este necesar ca atunci când vorbim de un individ, de o persoană fizică, toate tipurile de activități pe care le desfășoară să constituie, de fapt, o activitate economică în ansamblu și să poată combina în cadrul calculului rezultat toate aceste venituri și cheltuieli pe care le are în desfășurarea activității.

„Atâta timp cât la persoane juridice discutăm de un calcul cumulat, de posibilitatea de a cumula rezultatele de la mai multe entități, e absolut necesar ca și la nivel de persoană fizică să fie cumulate toate aceste lucruri”, a mai arătat președintele Camerei Consultanților Fiscali.

La nivel de taxare în ceea ce privește impozitarea persoanelor fizice trebuie să existe un proces mai amplu de reformă.

• Altfel degeaba rezolvăm anumite aspecte punctuale. Vom rămâne în continuare cu o diferență de regim, ceea ce nu cred că mai poate continua.

„Am văzut în practică, chiar în ultima vreme, consecințele acestor reglementări care au necesitat elaborarea unor proiecte de legi de amnistie fiscală. Toate sunt consecința acestei diferențe de regim de taxare”, a explicat Manolescu.

• Șoferii și-au găsit o posibilitate de a fi plătiți prin diurnă și acum e nevoie de o amnistie pe ultimii 5 ani
• La nivel de remunerare a unor terți s-a folosit noțiunea de tichete cadou și știm cu toții ce se întâmplă în piață (controale de la antifraudă, ANAF)
• Sunt o serie întreagă de ale lucruri care, probabil, stau să crape.
• În zona IT pe normele de venit probabil că vom vedea în curând (deja avem semnale că la nivel de țară deja au început o serie de controale în această zonă) contestarea a ce înseamnă activitate încadrată pe norme de venit în zona IT.
• În zona construcțiilor avem o problemă cu detașații.

„Sunt o serie întreagă de probleme care își au originea în această diferențiere de taxare între diverse categorii de venit, modalități de obținere a veniturilor, ceea ce împinge oamenii să găsească o soluție de a încerca să încadreze diverse activități într-o zonă de taxare mai redusă și aceste lucruri persistă de ani de zile”, a mai arătat Dan Manolescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18699 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  nu doar atât (Vineri, 29 octombrie 2021, 16:21)

  utilizator_ [utilizator]

  modelul keynesian spune ca poltica fiscala trebuie sa fie contraciclica, expansionista in perioada de recesiune( reduci taxe si impozite ca sa stimulezi economia) si restrictiva in perioade de expansiune.

  marirea cheltuielilor bugetare este gresita ( contrar a ce spune teoria , eu cred ca trebuie reduse cheltuielile pe cat posibil, intotdeauna, inclusiv cu masura reducerii continue a numarului de angajati la stat care taie frunza la caini, ca sunt prea multi).

  referitor la notiunea de sursa de venit , este corect sa desfiintezi notiunea de sursa dar trebuie pus ceva in loc.

  as recomanda ca fiecare persoana sa depuna declaratie de venituri si cheltuieli anuale, indiferent de sursa de venit si indiferent cat venit declara ( considerand sursa de venit ceva nedefinit ).

  celor care declara venituri sub minim sau la minim de subzistenta (cos minim) le-as acorda scutire de impozit automat.ar fi un mare ajutor pentru acele persoane, mai ales acum.

  reversul este ca daca declari venitul minim si anul urmator a aparut un "mercedes" in curte va fi confiscat pe loc, pe baza declaratiei de anul trecut in care ai semnat ca ai venit minim.

  la fel la toti cei care declara una si fac alta.

  sunt destui cei care fac asa ceva si nu sunt deranjati.
  altfel nu imi explic cum a ajuns evaziunea zeci de procente % din buget, de unde atitea masini luxoase pe strazi si aglomeratie la aeroporturi pentru vacante.
  • 0 (6 voturi)    
   Modelul keynesian zice că poți controla economia (Vineri, 29 octombrie 2021, 17:07)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui utilizator_

   În asta constă aberația lui.

   Socialismul a eșuat inclusiv în Anglia, până la urmă James Callaghan s-a dus cu căciula în mână la FMI la fel ca și Văcăroiu, înainte de veni Margaret Thatcher și a începe să facă ordine în economie.

   Visul tău de a confisca Mercedes-uri spune ceva despre tine, nu despre posesorul acelui Mercedes.

   După 70 de ani de eșecuri în serie, ai ajuns din nou la Keynes. Voi chiar nu învățați nimic niciodată? Ia încearcă să desfășori măcar 2-3 ani o activitate economică reală, fără să mai fii plătit de la buget. Să vedem după aceea, ai să mai fii adeptul lui Keynes? :)
  • +2 (8 voturi)    
   Să zicem că ai vândut o firmă profitabilă, (Vineri, 29 octombrie 2021, 18:28)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui utilizator_

   ai plătit impozit pentru cele câteva sute de mii de euro încasate, după care în următorii 4-5 ani nu mai obții venituri. Trăiești din banii deja încasați, pierzi ceva mărunțiș în noile afaceri pe care încerci să le dezvolți, dar poți să-ți cumperi și 10 Mercedes-uri, din bani pentru care ai plătit de mult impozit.

   Cum se potrivește confiscarea Mercedes-ului, în realitatea asta antreprenorială? Chiar crezi că toată lumea trăiește din salariu și trebuie să primească în fiecare lună niște bani, cum faceți voi, bugetarii?
   • +2 (2 voturi)    
    Statul (Sâmbătă, 30 octombrie 2021, 9:52)

    Aeroporcul [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Se chinuie sa desfiinteze nu notiunea de sursa ci pe cea de venit.
 • +7 (7 voturi)    
  Există sau nu diurnă pentru deplasare? (Vineri, 29 octombrie 2021, 16:28)

  Harald [utilizator]

  Bine că ”șoferii și-au găsit o posibilitate de a fi plătiți prin diurnă”. Demnitarii și funcționarii statului nu primesc diurnă, când sunt plecați în delegație?

  Funcționarii ANAF prezintă lucrurile de parcă șoferii care nu ies din oraș ar fi ”plătiți prin diurnă”. Drept urmare, transporturile rutiere vor fi efectuate prin firme înregistrate în alte țări UE, angajații vor fi români ca și până acum, dar statul român n-o să mai încaseze nici impozitele pe salariu și nici contribuțiile aferente.
 • 0 (0 voturi)    
  Asta e ca impozitul pe bacsis (Sâmbătă, 30 octombrie 2021, 16:41)

  azzazel [utilizator]

  Puliticienilor voi habar nu aveti pe ce lume traiti, ce vreti sa impozitati, 2 milioane de oameni activi fara incadrare in campul muncii, 1.7 milioane cu retributia minima ..... a acrescut pibul cum zicea cutzul si nu sunt bani la buget ca sa luati voi mita,
  In toata lumea exista venitul minim garantat, de la care incepe impozitarea .... poate va mai ganditi cand nu aveti ce face prin birouri si va ganditi sa le mai cereti celor ce traiesc in crunta mizerie sa va plateasca mai mult luxul si pensiile si salariile nesimtite.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by