Statistica a numărat românii care s-au plâns că simt că o iau razna în perioada lockdown-ului. Concluziile surprinzătoare la care s-a ajuns

de DP     HotNews.ro
Luni, 1 noiembrie 2021, 7:56 Economie | Finanţe & Bănci


Cand simti ca o iei razna
Foto: Pixabay
​​Lockdownul ne-a afectat fizic și psihic pe foarte mulți dintre noi, arată rezultatele unei anchete derulate de Institutul Național de Statistică, consultate de HotNews.ro. Aproape jumătate din românii care fac parte din ”populația ocupată” s-au plâns că sunt supuși unor factori care le afectează sănătatea psihică. În total, mult peste 4 milioane de români. Cei mai mulți (unul din 3) au acuzat lucrul cu clienţi, pacienţi, elevi etc. dificili. Aproape 1,5 milioane (adică tot unul din 3) au considerat că presiunea extremă a termenelor sau supraîncărcarea extremă a activității ca fiind principalul factor de risc pentru sănătatea lor mentală. Un milion de români au tremurat pentru siguranţa locului de muncă, iar alții (aproape egali între sexe ca număr) au spus că au fost hărțuiți.

De asemenea, oamenii s-au plâns că munca de acasă le-a afectat și sănătatea fizică. În total, trei sferturi dintre românii care lucrau remote au spus că s-au confruntat ori cu o problemă fizică, ori cu una de natură psihică. Ponderile sunt apropiate indiferent că discutăm de zona urbană sau rurală.

Din cele 5,55 milioane de români expuși la factori care le afectează sănătatea fizică, cei mai mulți (30%) au menţionat ca principal factor - poziţiile obositoare sau dureroase. Aproape un milion de persoane (17,9%) consideră mişcările repetitive ale mâinii sau braţului ca fiind principalul factor de risc în ceea ce priveşte sănătatea lor fizică, iar 10,2% spun că activităţile lor implică o puternică concentrare vizuală.

 • ​Din analiza pe sectoarele economice şi tipul celei mai grave afecţiuni se constată că, persoanele care au desfăşurat activităţi agricole suferă în proporţie mai mare de afecţiuni ale oaselor, musculare sau articulare care afectează în special gâtul, umerii, braţele sau mâinile (25,3%) în comparaţie cu cele din industrie (11,7%), construcţii (11,5%) sau cele din servicii (11,2%). Persoanele care au lucrat în industrie şi construcţii au fost afectate în măsură mai mare de probleme de natură osoasă, musculară sau articulară care afecteaza în special spatele (39,9%, respectiv 43,6%) decât cele care au lucrat în agricultură sau în servicii (31,6% în ambele cazuri).
 • Pe grupe de vârstă, poziţiile obositoare sau dureroase au fost considerate ca principal factor de risc pentru sănătatea fizică, de 52,6% dintre cei de 65-74 ani, la polul opus situându-se cei 35-44 ani (27,5%). Tinerii de 15-24 ani au menţionat în proporţie mai mare decât celelalte grupe de vârstă mişcările repetitive ale mâinii sau braţului (20,9%) şi manipularea de greutăţi (22,4%), în timp ce la grupele de vârstă de 25-34 ani şi 35-44 ani au fost menţionate mai des decât la celelalte, activităţile care implică o puternică concentrare vizuală (12,1%, respectiv 11,9%).

Pe activităţi ale economiei naţionale, cea mai mare pondere a celor care considerǎ poziţiile obositoare sau dureroase ca fiind principalul factor de risc pentru sănătatea lor fizică s-a înregistrat în rândul celor care lucreazǎ în informaţii şi comunicaţii (62,7%).

Mişcările repetitive ale mâinii sau braţului au fost menţionate cel mai mult de cei care lucrează în hoteluri şi restaurante (26,7%), manipularea de greutăţi de cei din construcţii (35,1%), substanțele chimice, praful, vaporii, fumul sau gazele de cei din industria extractivă (39,2%), zgomotul de cei din industria prelucrătoare (14,3%), iar activităţile care implică o puternică concentrare vizuală de cei din intermedieri financiare şi asigurări (61,1%).

O altă concluzie a studiului INS este aceea că 11,8% dintre cei care au lucrat ȋn industrie au probleme de natură respiratorie sau pulmonară, faţǎ de 6,5% dintre cei din construcţii, 5,4% în cazul celor din agricultură şi 5,3% dintre cei care lucrează în servicii. Ponderea celor cu dureri de cap şi/sau oboseală vizuală a fost de 15,0% din totalul celor care lucrează în sectorul serviciilor, faţă de 6,8% dintre cei din construcţii, 6,5% din industrie şi 1,8% dintre cei care lucrează în agricultură.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7616 vizualizari

 • -1 (39 voturi)    
  Lol (Luni, 1 noiembrie 2021, 8:10)

  HP [utilizator]

  Va veni o zi in care responsabilii pentru acesti doi ani de iad vor infunda puscaria.

  Nu ma intereseaza ca vor fi numiti AUR, PSD sau SS.

  Mi-au furat doi ani din viata, oarba dupa ei si dupa masurile lor ilegale si neconstitutionale.
  • +8 (16 voturi)    
   nu cred ca vor vedea puscaria nici in poze (Luni, 1 noiembrie 2021, 9:09)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui HP

   traim in tara iresponsabilitatii generalizate , oricum nu am inteles de ce nu adaugi si PNL si o parte din cler.
   • +5 (11 voturi)    
    Lol (Luni, 1 noiembrie 2021, 10:39)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

    Pentru ca PNL e pro vaccinare si pro restrictii, ei fiind dealtfel cei care le-au implementat.

    Stai, tu credeai ca ma refer la anti-vaccinisti ?!

    Haha, te prindem si pe tine...
  • +3 (21 voturi)    
   Sper (Luni, 1 noiembrie 2021, 9:17)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Eu sper să ai tu dreptate. În mod cert indivizi ca Arafat sau Iohannis ar trebui să înfunde pușcăria. Urmați îndeaproape de Andreea Moldovan, Vlad Voiculescu, Nelu Tătaru, Cseke Attila și Ludovic Orban.

   Și ideal ar fi ca viață bună să nu aibă nici cei care au instigat la instituirea milițienismului (instigarea la astfel de măsuri ilegale este în sine o infracțiune - se numește ”propagandă pentru statul totalitar”).

   Însă, ca să se întâmple asta, trebuie să și facem noi lucruri. Petiții, proteste, plângeri penale, să votăm, să inițiem referendumuri, eheee... e multă treabă. Dar... deși suntem majoritatea - prea mulți dintre noi preferă să se ”descurce” și evită soluțiile civice și perfect legale.

   De-aia nu-s foarte optimist. Deși, e drept, prefer să mor cu ei de gât decât să mă supun acestui Regim ilegitim.
  • +1 (1 vot)    
   Procente (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:57)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui HP

   1% mortalitate vs 50% boli pshihice.
 • +13 (13 voturi)    
  Problema României este sărăcia (Luni, 1 noiembrie 2021, 8:39)

  Ed___ [utilizator]

  Pe lângă faptul că România stă cel mai prost la capitolul nr camere / cap locuitor, ceea ce arată că trăim foarte înghesuiţi ca nr de camere, dar şi suprafaţa acestora este una foarte mică

  Extrem de multe apartamente sunt cu - aşa numit "2 camere" care de fapt NU sunt apartamente pentru o familie NORMALĂ în ţările civilizate, acolo unde sufrageria se numără separat de dormitoare.

  O familie fără copii, pot dormi în dormitor şi să aibă sufrageria ca şi camera de zi

  Dar la apariţia unui copil deja trebuie să ai 2 dormitoare, iar dacă al doilea copil are sex diferit deja se vorbeşte de 3 dormitoare
  Şi deja de 2 băi
  Nu mai spun, de necesitatea unui balcon în care să poţi să ai o măsuţă cu scaune.


  Dar ce uimeşte este faptul că şi azi încă se mai construiesc ap de "2 camere"
  Multe doar o baie fără balcon, fără parcuri, spaţiu verde, banci, etc

  De fapt, ghetouri.

  În asemenea condiţii cred şi eu că sănătatea are de suferit.
  • +9 (11 voturi)    
   Nu (Luni, 1 noiembrie 2021, 10:17)

   Batur Mastor El-Ectric Al-Socrei [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Problema este lipsa educatiei. Aceasta rezolva nu numai saracia ci si preocuparile pe care le ai. Eu nu am timp sa citesc tot ce imi doresc. Pentru mine acesti ani de stat acasa au fost mana cereasca, in sfarsit am putut face ce mi-am dorit si in acelasi timp pe acelasi salariu.
   • 0 (6 voturi)    
    Oare? (Luni, 1 noiembrie 2021, 13:51)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Batur Mastor El-Ectric Al-Socrei

    Lipsa educatiei inseamna si obiectivizarea propriului ''weltanschauung'' (viziune personala despre lume), cam cum faci tu! Cu ce esti tu mai ''valoros'' decat mine, daca tie ti place sa citesti in casa si mie mi place sa citesc in parc (sau sa ma plimb pur si simplu) sau sa urc pe Moldoveanu? Sau sa ascult Metallica in timp ce merg cu 140 pe autostrada, pustie, acum toamna, spre Constanta? De ce pleci de la premisa ca trebuia sa stam toti in casa si sa facem ca tine, ca vezi Doamne, ''asa e bine''? De ce pleci de la premisa ca toti care iesim din casa, ne ducem la manele, unde ne luam in brate, ne pupam si imprastiem virusul? Pt ca atat poti tu! Nu ai citit nicaieri prin cartile alea multe, citite de tine in ultimii ani, ca opiniile noastre personale nu sunt ''buricul'' pamantului si ca trebuie sa acceptam ca exista o pluralitate, o diversitate, de alte opinii, bune sau rele?
  • 0 (0 voturi)    
   Problema este prostia (Marţi, 2 noiembrie 2021, 9:24)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   generalizata
 • -1 (5 voturi)    
  Sunt tare curios, (Luni, 1 noiembrie 2021, 13:40)

  Ciprian1979c [utilizator]

  nu ma intereseaza parerea fanaticilor (de la ambele capete ale ''placerii''..fanii AUR - ''nu exista virus'' si fanii PLUS - ''o carantina face minuni, trebuie sa purtati 3 masti''), dar tare sunt curios, daca nu facea nimeni, absolut nimic (in afara de vaccinare), daca nu se puneau mastile nici macar la interior, daca era mai rau. Sincer, ma cam indoiesc ca era mult diferit. Poate eram ''aici'' mai devreme, dar, cam atat, nu a schimbat cu nimic.
  • +3 (7 voturi)    
   simplu (Luni, 1 noiembrie 2021, 14:49)

   GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   restrictiile au scazut interactiunile intre persoane in medie cam cu 70-75%. Ceea ce, considerand cresterea exponentiala si o rata de transmitere a variantei delta de 1 la 5 ( si asta presupunand ca nu apareau variante mult mai mortale sau virulente, ceea ce ar fi fost extrem de probabil ), inseamna ca da, eram tot aici, dar prin iunie 2020, cu mult inainte sa iasa macar vaccinul. Pana azi, virusul trecea deja prin toata omenirea si da, aveam imunizarea de turma, insa cu pretul a cel putin 3% din populatia afectata, adica cam 200-250 milioane de oameni la nivel global. De 50 de ori mai multi morti decat acum, si echivalentul a trei sferturi din populatia Europei.

   Ti se pare acceptabil ?
   • +1 (3 voturi)    
    Poate in prima faza, in martie-aprilie 2020 (Luni, 1 noiembrie 2021, 15:13)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

    cand ne era teama de virus, nu de autoritati - de aia am zis ca am ajungeam in momentul asta mai devreme. Ma cam indoiesc ca peste 50% din oameni mai dau doi bani pe restrictii dupa ce au facut covid sau s-au vaccinat, ma refer la situatia de anul asta. Iar autoritatile, nu au si nu au cum sa aiba capacitate logistica de a posta un politist sau un militar din 100 in 100 de m pt a impune carantina. Ai idee ca aseara, la mine la bloc (in parculetul dintre blocuri), in Bucuresti(la 1 km de piata unirii), parinti si copii costumati, petreceau de Haloween? Cu muzica la maxim, nu i intreba nimeni, de nimic. Pe mine m a bucurat sa mai vad normalitate (am facut si covid si vaccin, nu mi mai pasa personal, iar de cei nevaccinati...), dar, e doar un exemplu despre cum sunt ''respectate'' restrictiile. De unde si primul meu comentariu
    • 0 (4 voturi)    
     rata de raspandire de azi (Luni, 1 noiembrie 2021, 19:40)

     GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     Am fost si eu prin mall si piata, si am vazut cam care este proportia de oameni cu creier. Rata de azi este atinsa cu un singur cocalar nevaccinat si fara masca din zece oameni normali la cap. Daca toti cei zece ne-am comporta la fel, nu am avea "valuri" - am avea furtuna.
     • 0 (2 voturi)    
      Eu nu (mai) cunosc pe nimeni (Luni, 1 noiembrie 2021, 20:17)

      Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

      care sa nu fi facut COVID sau sa nu se fi vaccinat sau si una si alta (cum e si cazul meu). De asemenea, eu si 90% din cunostiintele mele am facut COVID in valurile 2 si 3, acum nu a mai facut nimeni. Cine sa mai infecteze pe cine?! 7 milioane vaccinati, probabil 5 (cel putin) au facut COVID, restul nu au decat sa se vaccineze (sa treaca usor sau deloc prin boala) sau sa se infecteze (caz in care, cum le o fi norocul.. mi se pare destul de penibil sa mai stea tara in loc pt ei).
      • +1 (1 vot)    
       si la mine (Luni, 1 noiembrie 2021, 20:52)

       GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

       Si in grupul meu de cunostinte, rude si prieteni, majoritatea ne-am vaccinat, exceptand doi unchi de-ai mei care au facut deja covid inainte de vaccin. Am mai avut doua rude care au facut covid si au murit ( tot inainte de vaccin ), un prieten de-al meu, si tatal altui prieten. In rest, acum nu mai stiu pe nimeni care sa fie bolnav - dar din nou, marea majoritate suntem vaccinati. Totusi, asta nu este un indicator bun pentru comparatie intre valul de anul trecut si cel de acum.

       Gradul de ocupare al spitalelor este.
   • +1 (3 voturi)    
    Cifra de 3% e foarte fortata. (Luni, 1 noiembrie 2021, 15:16)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

    Toti ''comunicatorii medicali'' de la noi, zic ca in realitate sunt de cel putin 5 ori mai multi infectati decat oficial. Fa calculul cu ''x 5'' numarul de cazuri si o sa vezi ca nu mor nici 0,5%! Si asta dintre nevaccinati, nu mai are rost sa facem pentru toti.
    • +1 (3 voturi)    
     nu stiu (Luni, 1 noiembrie 2021, 19:47)

     GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     In primul rand, nu stiu daca multiplicarea cu 5 nu este fortata. Azi sunt raportate un total de 247 milioane de cazuri la nivel global. Daca am inmulti cu 5, ar insemna ca fiecare a cincea persoana din lume ar fi avut virusul; ceea ce este departe de realitate.

     In al doilea rand, 3% este o estimare considerand ca sistemul sanitar poate sa trateze bolnavii. Daca se depaseste capacitatea, atunci toti cei care ajung sa aiba nevoie de spital sau chiar de oxigen vor muri - si asta ar creste si mai mult procentajul.

     Si, in afara de asta, tine cont si de faptul ca cei vindecati se pot reimbolnavi. Studiile au aratat ca imunitatea nu rezista mai mult de 5-6 luni la cea mai mare parte a populatiei. Fiecare val face partea lui de victime, deci pana la urma s-ar putea sa depasim cei 3% ( Doamne fereste ).
     • +2 (2 voturi)    
      Iarasi, revin la cei pe care ii cunosc eu (Luni, 1 noiembrie 2021, 20:40)

      Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

      Doar cativa dintre ei (cateva zeci bune de oameni) au declarat ca au covid dupa ce si au facut testul rapid (test care, pe pozitiv, in 99,9% dintre cazuri e sigur). Si cred ca asta e valabil la majoritatea, nu cunosc eu oameni ''speciali''. SIncer, ma cam indoiesc ca 99% dintre oameni mai fac a doua oara boala, dar si daca o fac, a doua oara e ''frectie''. Uite cazul fiului meu, care a avut covid in martie...in octombrie, cand toata clasa a facut (vaccinati si nevaccinati), doar el si alti 3 copii (toti 4 trecuti prin boala) nu au avut absolut nimic. Dupa aia l-am si vaccinat,doar pt formalitati (merge la Mc, la Mall, etc)
      • +3 (3 voturi)    
       totul depinde (Luni, 1 noiembrie 2021, 20:59)

       GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

       Am fosti colegi care sunt doctori, si mi-au spus ca au avut in spital decedati care mai au facut covid inainte. Bineinteles, cu co-morbiditati, dar in ziua de azi, cam oricine trecut de 50-60 de ani incepe sa aiba din astea. Deci sunt oameni care au rezistat la primul val, insa la al doilea nu au mai avut resurse.

       De acord ca nu trebuie sa tinem tara in loc dupa niste inconstienti care se imbata in fiecare saptamana la crasma dar cred ca vaccinul i-ar transforma in cimpanzei, si, in acelasi timp, considera un drept fundamental sa iasa fara masca si sa omoare alti oameni. De-asta sunt de acord cu obligativitatea vaccinarii - sau, daca nu vor, sa stea in case pana cand scapam de virus si nu mai au ce imprastia.

       Asta ar fi trebuit sa faca autoritatile inca de cand a fost disponibil vaccinul.
       • +2 (2 voturi)    
        Multi se cam imbata fiecare zi, (Luni, 1 noiembrie 2021, 21:32)

        Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

        nu in fiecare saptamana :)
   • +3 (3 voturi)    
    E praf in ochi totul (Luni, 1 noiembrie 2021, 16:59)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

    in afara de vaccinare(si nu doar la noi). Nah, dupa 3 sapt de carantina. Atata poate lumea si atata poate statu' impune!
    https://www.digi24.ro/video/incidenta-a-crescut-in-carantina-la-drobeta-turnu-severin-1719159


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by