Plafonarea prețurilor la energie și gaze și schema de compensare se aplică de luni. Ce trebuie să știi

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 1 noiembrie 2021, 8:53 Economie | Finanţe & Bănci


Plafonarea preturilor la energie
Foto: Monitorul Oficial
Legea privind plafonarea prețurilor la energie și gaze precum și schema de compensare se aplică de astăzi – 1 noiembrie. A fost publicată de vineri în Monitorul oficial. Vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, şi spitalele, şcolile, grădiniţele, cabinetele medicilor de familie, organizaţiile neguvernamentale, bisericile şi întreprinderile mici şi mijlocii.

Pentru consumatorii casnici prețurile se plafonează astfel:

• prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

• prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh;

• Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021;

• Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Cum va fi în practică


Așa cum HotNews.ro a scris de vineri, oricare dintre noi, indiferent de consum, va avea un preţ maxim, plafonat la 1 leu pe kWh de la 1 noiembrie 2021 până la 31 martie 2022. Pe lângă această plafonare, statul a decis să acorde o compensare pentru cei care consumă maximum 300 de kWh pe lună, plus o marjă de 10%, deci undeva la 330 de kWh.

Deci, atenţie, nu consumaţi mai mult!

Compensarea este de 29 de bani pe kWh, deci vom plăti un preţ maxim de 0,71 lei pe kWh. Cei care şi-au negociat contractele bine sau au pris o ofertă bună, pot plăti mai puţin de atât, dar nu mai puţin de 0,68 de bani pe kWh. Acesta este preţul minim sub care nu se mai compensează nimic.

Foarte important pentru consumatorii casnici este să verifice contorul lună de lună şi să trimită indexul real de consum. Dacă nu fac asta, consumul poate fi estimat la mai mult de 330 de kWh pe lună, în funcţie de istoricul de consum al fiecăruia, şi atunci riscăm să nu mai primim nicio compensare.

Deci iarna aceasta, mai mult ca niciodată, este important să facem un minim efort de a citi contorul şi a trimite indexul exact.


Un exemplu practic și o factură


Georgiana locuiește de circa 10 ani într-un apartament din Sectorul 1 al Capitalei. În perioada aceasta lucrează de-acasă pentru o companie din sectorul financiar. În general nu are un consum mare de energie, în general sub 100 de kWh.

Luna trecută a avut un consum de 98 de kWh şi a plătit o factură finală de 78 lei, cu toate taxele incluse. Aşadar, preţul plătit pe un kWh este de 0,79 lei. Ea este genul care trimite indexul în fiecare lună către furnizorul de electricitate. Fii ca Georgiana! A auzit despre plafonarea şi compensarea facturii la energie și se uită pe factură pentru a înțelege dacă va simți ceva sau nu în următoarea perioadă. Până la urmă este vorba despre banii ei.

Ea va putea beneficia de compensarea prețului la energie?

Ei bine, da, va plăti 0,68 lei/kWh, față de 0,79 lei/kWh în prezent. Așadar, la un consum de 98 kWh Georgiana ar plăti o factură de 66 de lei (cu toate taxele).

(Am luat în calcul cifra de 98 pentru că multe gospodării au in jur de 100 kWh)

Tot ce trebuie ea să facă este să-și continue obiceiul să trimită lună de lună indexul și să plătească factura care-i va sosi.

Vecinul Georgianei, Alex, are un consum mult mai mare, având un apartament cu 3 camere și diverse echipamente electrice și electronice. El a avut recent un consum de 147 kWh.

Cum arată acum factura sa și cum ar trebui sa arate după.


*Georgiana și Alex sunt personaje fictive pe care le-am inventat pentru a înțelege mai bine cum funcționează în practică noua lege

Ce se întâmplă cu factura la gaze


La gaze naturale, pentru o centrală de apartament, preţul maxim pe care îl vom plăti în timpul acestei ierni este 0,37 lei pe kWh. Dar trebuie să avem un consum pe toată perioada rece, de la 1 noiembrie până la 31 martie, deci adunat pe cele cinci luni, de maximum 1.100 metri cubi. Acest consum este împărţit, în anexele legii, în tranşe lunare: în noiembrie, care este şi cea mai călduroasă lună a acestei perioade, consumul maxim trebuie să fie de 134 de metri cubi, iar cele mai mari tranşe de consum până la care primim această compensaţie sunt în ianuarie şi februarie, respectiv 264 de metri cubi. Din nou, atenţie; dacă depăşim acest prag de consum nu mai primim compensarea.

Compensarea este de 33% din preţul gazului-marfă din factura noastră şi avem aici un preţ maxim plafonat de stat de 0,25 de lei pe kWh. Deci avem o scădere de 0,08 lei pe kWh, ceea ce ne duce la un preţ de 0,17 lei pe kWh. Acesta este preţul maxim al gazului-marfă pe care îl va plăti un consumator casnic în această iarnă. Pentru a afla factura finală, adunăm la acest preţ tarifele de transport şi distribuţie, plus TVA, şi rezultă 0,25 lei pe kWh.

Reduceri direct în factură


Vi se pare complicat? Chiar este. Operatorii din piaţă spun că vor trebui să modifice toate softurile şi sistemele de facturare pe care le au pentru a pune în practică aceste schimbări la 1 noiembrie, adică peste doar câteva zile.
Vestea bună pentru consumatorii casnici este că facturile vor veni gata compensate şi nu mai trebuie să facem nimic, doar să le plătim. În factură va fi trecut preţul pe care îl avem fiecare în contractul nostru, va fi trecut şi ce se scade, cu minus, adică ce suportă statul, precum şi diferenţa sau ce avem de plătit.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30200 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Poftim??? (Luni, 1 noiembrie 2021, 9:25)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Nu cumva suna prea bine ca sa fie adevarat???


  "Tot ce trebuie ea să facă este să-și continue obiceiul să trimită lună de lună indexul și să plătească factura care-i va sosi."

  Pai asta fac deja TOTI oamenii normali, in fiecare luna!
  indiferent daca consuma sub 100KWh, sau mai dregaba spre 300 KWh ...
  • +1 (5 voturi)    
   nu chiar (Luni, 1 noiembrie 2021, 9:56)

   V44 [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

   Vasta majoritate a romanilor - in orase mici sau la tara - nu citesc contorul. Asadar cele mai multe valori de consum le au estimate, iar din cand in cand (la 3 luni sau la 6) vine operatorul, citeste consumul real si regularizeaza.

   Problema este ca vasta majoritate a romanilor... nici nu citeste HotNews...
   • +2 (2 voturi)    
    NU CRED! (Luni, 1 noiembrie 2021, 16:42)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui V44

    "vasta majoritate a romanilor... nici nu citeste HotNews... "

    da, sunt comvins de asta.
    Dar cum sa nu isi citeasca contorul, care este in apartament sau afara, pe palier?

    Intr-o vreme ENEL mai facea verificari, trimeteam noi indexul o lun, doua, trei, a patra vene cinev care citea si iti punea cat a considerat.

    Dar asta nu s-a mai intamplat de muuult, imi place sau nu, TREBUIE sa citesc contoarul!!!

    Foarte rar mi s-a intaplat sa uit, cand mi-am adus aminte , trecuse data de 15, asa ca mi-a bagat regularizare ...
 • +6 (6 voturi)    
  . (Luni, 1 noiembrie 2021, 10:36)

  Simbad [utilizator]

  Exact același articol de acum câteva zile.
 • +3 (3 voturi)    
  greu cu indexul (Luni, 1 noiembrie 2021, 11:23)

  andreiu [utilizator]

  Daca am inteles bine consumul lunar va fi considerat consumul mediu din Noiembrie pana in Martie. Deci nu ar conta variatiile lunare.
  Si ar fi normal sa se bazeze pe citirea distribuitorului si nu a pe a casinicului, dar e imposibil sa citeasca pentru toata lumea in aceeasi perioada. Citirile ar trebui validate cumva cu cele ale operatorului care vor fi inainte si dupa perioada de plafonare.
 • 0 (0 voturi)    
  pai nu noi am vrut sa aderam la (Joi, 4 noiembrie 2021, 21:11)

  spy [utilizator]

  piata libera in UE.
  la benzina de ce nu plafoneaza?
  tare le mai place capitalistilor un monopol, o dictatura....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by