O știre de la finalul săptămânii trecute spunea că România ar fi depășit Ungaria la PIB/ capita și că într-un an doi, vom depăși Polonia. Declarația i-a fost atribuită lui Marcel Heroiu, senior expert dezvoltare urbană la Banca Mondială și preluată imediat de fostul premier Florin Cîțu. Contactat de HotNews pentru a ne oferi mai multe detalii și cifre, Heroiu ne-a declarat că s-a referit la PIB/capita calculat la paritatea puterii de cumpărare (care armonizează indicii de inflaţie în ţările UE, făcând posibilă comparaţia între ele) și că expresia folosită a fost aceea că anul acesta am putea depăși Ungaria, neexistând în acest moment o certitudine în acest sens.

Marcel Heroiu - Banca MondialaFoto: cursdeguvernare.ro

Distanța dintre România și Ungaria la capitolul PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare era la începutul acestui an de 800 de euro. Această distanță s-a micșorat în ultimii 3 ani, dar asta nu înseamnă că în acest an îi vom depăși pe vecinii maghiari. În 2018, distanța dintre noi a crescut, deși în anii anteriori tedința era de scădere.

Mai jos, evoluția acestei distanțe în ultimii 20 de ani:

Ce a mai spus Marcel Heroiu:

  • România este țara cu cea mai rapidă creștere economică din UE și una din cele mai rapide creșteri eocnomice din lume.
  • În 2000 PIB-ul pe cap de locuitor (ajustat la puterea de cumpărare) era 26% din media UE. În 2020 a ajuns la 72%.
  • Zonele urbane funcționale sunt motoarele creșterii economice românești – ele adună 76% din populația României și generează 98% din PIB.

Impactul metropolitan nu se limitează, însă, la dimensiunea economică:

Sau, urmărește mai jos conferința la care a vorbit Marcel Heroiu (interventia sa e de la 1:20:30 încolo)