Moartea domnului RADET. Moștenirea otrăvită a doamnei TERMOENERGETICA. Agonia verișorului COLTERM

de Mihai Bălan     HotNews.ro
Miercuri, 3 noiembrie 2021, 6:47 Economie | Finanţe & Bănci


Radiator electric
Foto: Freer Law / Alamy / Alamy / Profimedia
Deși se confruntă cu solicitări tot mai ferme din partea Comisiei Europene de a pune în practică o lege care prevede eliminarea totală a subvențiilor acordate de către administrațiile locale pentru compensarea parțială a costului gigacaloriei în sistemele centralizate de distribuție termică, România prorogă temeinic aplicarea acestei prevederi și împinge la nesfârșit sarabanda falimentelor bătrânilor mastodonți.

Dacă la începutul mileniului trei România se încălzea aproape exclusiv în regim centralizat, peste 2,5 milioane de locuințe și instituții fiind racordate, la nivelul anilor 2000-2001, la CET-urile moștenite de la regimul comunist, astăzi numărul lor a scăzut sub un milion, jumătate dintre acestea fiind în Capitală. Cu excepția orașelor mari (București, Oradea, Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Constanța ș.a.), toate celelalte localități au pus lacătul pe sistemele centralizate, în unele situații chiar după modernizarea traseelor îngropate de distribuție (cazul municipiului Târgu-Mureș).

Istoricul debranșărilor individuale din România este unul pigmentat cu multe războaie în instanță între proprietari și compania de distribuție sau asociația de proprietari, după caz, sau cu anunțuri seci privind imposibilitatea de livrare agent termic în sistem centralizat, administrațiile locale fiind puse, în acest ultim caz, în situația de a subvenționa direct achiziția de centrale termice individuale, pentru consumatorii casnici rămași în frig.

Centralele individuale de apartament au luat locul, în ritm rapid sau mai lent, sistemelor centralizate de distribuție termică, în ciuda numeroaselor controverse din spațiul public. De fapt, începând cu anul 2015, moment în care au apărut primele normative europene oficiale cu privire la standardele energetice și de poluare, aplicate producătorilor de echipamente termice, toate piedicile legislative privind dotarea condominiilor cu dispozitive individuale de încălzire au dispărut. Refuzul de acordare a avizului tehnic de debranșare sau impunerea de taxe substanțiale în cazul părăsirii rețelei centralizate reprezintă doar o amânare disperată a pierderii punctului de consum din sistem.

Deși în teorie sistemul centralizat este cel mai eficient, atât din punct de vedere al costurilor reflectate în facturile către consumatorii finali, cât și al poluării, el suferă profund, în România, de două boli incurabile: căpușeala politică și gestionarea catastrofală a traseelor pe distanțe lungi.

Pe lângă impactul politico-social al locurilor de muncă din cadrul societăților de termie gestionate sau aflate în proprietatea administrațiilor locale (fiecare având pe statul de plată sute sau mii de angajați), există o rețea de interese economice la nivelul furnizorilor de combustibil, echipamente tehnologice și servicii de mentenanță. De asemenea, niciuna dintre societățile de distribuție locală de agent termic nu funcționează independent, supunându-se doar legilor economiei de piață, ele primind permanent subvenții din bugetul local. De notat că acești bani publici provin din taxele plătite atât de către utilizatorii sistemului centralizat, cât și de proprietarii locuințelor încălzite individual, fără ca aceștia din urmă să beneficieze de vreun avantaj. De unde și presiunile Comisiei Europene de a elimina această subvenționare generalizată, fără diferențieri în funcție de necesitățile reale, și cerința de a fi acordată doar în funcție de clasificarea consumatorilor vulnerabili. Este de notorietate faptul că bucureștenii plătesc mai puțin de jumătate din valoarea reală a facturilor de încălzire, cea mai mare parte a acestora fiind suportată de către Primăria Capitalei sau se cuantifică în datorii imense către furnizori.

Cel de-al doilea factor care contribuie decisiv la falimentul acestor mastodonți este reprezentat de starea precară a magistralelor de distribuție îngropate, unele având o vechime de peste jumătate de secol. S-a ajuns la axioma de a considera “normale” pierderi de 20-25%, în unele cazuri ele ajungând și la 50% din aportul energetic. Practic, prin intermediul rețelelor kilometrice, scoarța terestră este încălzită și hidratată artificial, pe bani publici.

Din păcate, paradigma politică, indiferent de culoarea partidelor aflate la conducerea administrațiilor locale, este reprezentată de menținerea și reabilitarea acestor sisteme ineficiente. Momentan, conceptele alternative (puncte termice primare de cvartal sau de cartier, concurența reală între sisteme energetice prin permiterea opțiunilor de
Mihai Bălan
Foto: Hotnews
debranșare/rebranșare a consumatorilor finali sau coexistența tuturor sistemelor de încălzire) sunt subiecte tabu pentru aleșii noștri.

N.Red.
Mihai Bălan a fost selectat pentru a participa la „Hub for Business Journalism”, un proiect marca Freedom
House care îşi propune să aducă un suflu nou în jurnalismul economic și de business din România.

Mihai Bălan este consultant, specializat pe politică energetică. După o perioadă de lucru în corporație, s-a reorientat către jurnalism, activând în ultimii ani ca editorialist în presa locală bistrițeană și fiind fondatorul unui site local de știri quality.

Cu o experiență de 20 de ani în sectorul energetic, a conceput proiecte atât pentru firme mari de profil, cât și pentru instituții locale, naționale și europene.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6337 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  Capusare la greu! (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 7:05)

  axxa [utilizator]

  "Deși în teorie sistemul centralizat este cel mai eficient... el suferă profund, în România, de două boli incurabile: căpușeala politică și gestionarea catastrofală a traseelor pe distanțe lungi" Asta ne omoara, din pacate. In Bucuresti si probabil si in alte orase unde mai exista sistemul centralizat costurile sunt aberante si nu ai nici apa calda nici caaldura, iar daca cnu ar fi subventionat ar fi prohibitiv, cauzele fiind pierderile si capusarea politica, capusare care trage cu dintii sa mentina sistemul, sa aibe de unde mulge. La o garsoniera in sistem centralizat, cu repartitor, platesc mai mult decat la un ap. 3 camere cu centrala proprie, chiar in conditiile subventionarii. Cel putin asa a fost pana acum, in viitor ... vom vedea pe pielea noastra.
  • +8 (14 voturi)    
   ..cel mai eficient.... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 8:59)

   Alexos [utilizator] i-a raspuns lui axxa

   Este de discutat referitor la eficienta unui sistem centralizat pus in directa competitie cu centrale individuale cu un randament de peste 100%, avand in vedere si pierderile inerente transportului pe toata reteaua, chiar in cazul unor magistrale noi noute si bine izolate. Intr-adevar, din punct de vedere al poluarii urbane, faptul ca noxele pot fi eliberate la o anumite inaltime de catre sistemul centralizat reprezinta un beneficiu, dar cred ca acest aspect poate fi inbunatatit si la nivel individual. Din nefericire, situatia sistemului centralizat din Bucuresti a ajuns la un punct la care inchiderea totala este singura solutie logica.
   • +6 (12 voturi)    
    pai... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 10:37)

    gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

    conform legilor fizicii, randament de peste 100% nu exista...e ca si cum ai sustine ca unu plus unu fac trei...daca ar fi existat, industria energetica ar fi disparut...e.g. ar fi fost suficient un impuls (indiferent de forma lui) si s-ar fi produs vesnic energie echivalenta diferentei dintre randamentul dispozitivului si 100...si asta free...defapt este vorba despre randamentul tipic de, sa zicem, 80%, al unei centrale care a fost crescut cu 8% prin recuperare de caldura din gazele de evacuare, asta reprezentand 110% a vechiului randament... cat despre RADET...este un monstru intubat si hranit pe vena pe care unii, "nu spui cine, persoana importanta", nu vor sa-l lase sa moara...
    • 0 (4 voturi)    
     Sigur ca exista randament de peste 100% (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 14:23)

     Denulu [utilizator] i-a raspuns lui gab0iu

     Pentru ca randamentul centralelor are alta definitie decat randamentul din fizica.

     In Europa, randamentul centralelor este calculat scazand din puterea calorifica a gazului costul transformarii apei (rezultate din ardere) in vapori -- cel mai probabil pentru a face centralele vechi sa para mai eficiente, dar acum nu mai conteaza pentru ca definitia e incetatenita.

     Acum ca centralele recupereaza energia din vapori, caldura produsa depaseste puterea nominala a gazului, deci randamentul este de peste 100%.

     O discutie similara apare la frigidere si pompe de caldura. Corect ar fi termenul "coeficient de performanta", dar se foloseste si "randament", desi este mult peste 100%.

     https://ro.wikipedia.org/wiki/Putere_calorific%C4%83
   • +1 (3 voturi)    
    poluare (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 11:55)

    YamamotoIsoroku [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

    Nu sunt chiar sigur ca centralele de cartier folosesc doar gaz.Din cate stiu folosesc si pacura si unele chiar carbune, prin urmare poluarea este mult mai mare in cazul lor.
 • +14 (14 voturi)    
  Trebuie sa dispara.... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 8:22)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Nu inseamna decit furt pe fata; subventie directa si indirecta; capusare de catre toto felul de companii ce ofera "servicii", o gaura neagra in care dispar bani cu nemiluita.
  Doar ca toata lumea e dupa voturi asa ca amina pina cind unul din CET-uri se va prabusi sau cind magistralele vor exploda si furnizarea va fi imposibila o perioada mai mare.
  In fiecare an iarna e frig si apa e rece si cum da soarele primavara, crapa tevile fiindca ei incearca sa "recupereze", sa bage pe git consumatorului costuri aiurea, sa consume carburant pt a face loc achizitiilor ulterioare.
  Trebuie sa dispara.
 • -3 (9 voturi)    
  Eu sunt sustinator al sistemului de termoficare (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 11:20)

  Cuca [utilizator]

  Am vazut de prea multe ori adevarate aberatii provenite din prostie, lacomie, sau pur si simplu rautate.

  De exemplu proprietarii dintr-un bloc nu s-au inteles intre ei, asa ca intrarea in bloc arata ca intrarea intr-o orga a unei biserici catolice - tevi peste tevi peste tevi, pentru ca pana la urma multi au vrut sa-si traga tevi proprii pana la etajul 2 sau 3 etc.

  Apoi faptul ca vecinul de jos iti pune aerisirea lui in dreptul geamului tau, si te face sa nu mai poti deschide geamurile daca nu vrei sa mori de asfixiere de la gazele lui.

  Apoi faptul ca cei mai multi nu sunt suficient de responsabili ca sa isi intretina centralele in mod corect (si dau vina pe saracie) - cu totii avem in bloc astfel de tataie murdari si rai si si inconstienti.

  Plus ca ce veti face atunci cand pretul gazelor va creste pana la tavan ? Si mai devreme sau mai tarziu se va intampla si asta....

  Cel mai elegant ar fi cu sisteme de incalzire de bloc, centrale puse undeva in subsolul blorcurilor, intr-o camera speciala. Dar blocurile comuniste mizerabile, inghesuite si extrem de sarace nu au spati pentru asa ceva.

  Nu exista nici o alternativa civilizata la sistemul centralizat, din pacate, cu tehnologia actuala.
  • +3 (7 voturi)    
   nu stiu... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 12:05)

   YamamotoIsoroku [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   Nu stiu pe ce coclauri ai vazut tu toate astea care mie mi se par aberatii:
   N-am vazut scari cu mai mult de o teava de gaz pentru simplu motiv ca nici un distribuitor de gaz nu permite asa ceva.
   La blocuri se pot monta numai centrale cu tiraj fortat, asta inseamna ca noxele sunt imprastiate cu presiune de un motor. Si vorbim aici de noxele de la arderea de gaz metan nu de carbune eliberate sub presiune pe directie orizontala, asa ca la distanta de 2 metri, in aer liber cel de la etajul superior nu mai simte nimic.
 • +1 (5 voturi)    
  ... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 12:51)

  plount [utilizator]

  Sa va spun ce stiu eu sau cred ca stiu ca unul care a fost printre primii cu centrala termica la bloc in Bucuresti. Nu am opinii ferme, pentru ca nu ma pricep la orice.

  - mi-am pus, ca toti ceilalti colocatari, centrala termica de nevoia din moment ce am fost furati de administratoare. Costurile au fost mari, facturile la fel, iar confortul similar ca atunci cand eram racordati la Radet

  - dupa ce blocul a fost anvelopat, facturile au scazut la jumatate

  - centrala are ardere aproape completa si nu este toxica pentru ceilalti

  - nefiind pierderi, eficienta si implicit poluare nu are cum sa nu fie mult mai mica decat in sistemul centralizat

  - nu-i ok sa ai tevi de gaze expuse. Polistirenul cu care majoritatea blocurilor sint anvelopate este ignifug cel mult pentru o perioada. La blocul nostru era 5 ani, dupa care trebuie tratat. Accidente s-au intamplat si la noi si in alte tari.

  - nu am opinii ferme. In RO, ne place sa fim cat mai putin dependenti de ceilalti. Si mie la fel. Dar nu stiu cati bucuresteni ar mai avea acces la incalzire iarna fara un sistem centralizat.
  • -2 (4 voturi)    
   Ma baiete (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 17:59)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui plount

   AI probleme de logica: daca tie ti-a scazut consumul fii sigur ca la fel si la ala cu incalzire centralizata i--a scazut consumul dupa anvelopare. Repetitoarele impedica risipa imbecila a tinutului geamului si robinetului de la calorifer deschise ca-i prea cald in casa.
   Si pune mana pe o carte si vezi ca oricat de "completa" e arderea tot exista CO CO2 NO NO2 care numai nepoluante si netoxice nu sunt.
   • +2 (2 voturi)    
    ... (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 19:11)

    plount [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

    Eu sincer n-as mai pune mana pe carte. Ati pus dvs. si pentru mine. Se vede din limbaj.

    Multe lucruri sint toxice, de la cianura, la apa. Depinde de concentratie si modalitatea in care intrati in contact cu substanta respectiva. Personal nu va recomand sa stati cu gura pe evacuarea centralei vecinului si nici pe teava de esapament a masinii d-lui. Dar poate stiti dvs mai bine din cartile pe care le-ati citit ...

    Si da, e logic ca centrala de apartament sa fie mai putin poluanta din moment ce nu are pierderi pierderi de energie in timpul transportului agentului termic. Dar daca aveti dvs data care sa sustina contrariu, as vrea si eu sa le vad.

    Stiu, aia din Vest fara incalzire centralizata sint mai prosti. Noi sintem mai destepti. Se vede in nivelul de trai, rata vaccinarii, clasa politica etc.

    Personal nu ma mai intereseaza. Nu mai traiesc in cloaca aia de oras.
 • +1 (3 voturi)    
  Sistemele centralizate (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 16:51)

  ACP [utilizator]

  nu sunt mai eficiente ci trebuie luate ca inflatia de la caz la caz. Cum fiecare are cosul sau de cumparaturi, are si expunerea proprie fata de inflatie. La fel e si cu sistemele centralizate. Poate daca respectivele ard mai multe tipuri de combustibili si se trece de pe unul pe altul, pierderile nu sunt foarte mari, se trece pe o retea cu distributie pe oriziontala in apartamente, poate poate atunci se apropie ca pret in lunile cand chiar e frig. Ca necesitati niciodata, cel care deschide primul robinetul in bloc primeste apa rece si o plateste de calda. Primavara si toamna se incalzeste ori mai mult ori mai putin decat trebuie plus ca termostatarea unei incaperi e greu de realizat. Deci practic nu ai cat vrei cand vrei ca la incalzirea proprie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by