Guvernul intenționează să dubleze numărul de muncitori străini care pot fi aduși în România de firme. Astfel, pentru anul viitor contingentul va fi de 100.000, dublu față de cel din acest an, conform unui proiect al Ministerului Muncii. Potrivit unui comunicat al unei companii de recrutare de lucrători asiatici, cei peste 400 de kilometri de autostradă finanțați prin PNRR au nevoie de oameni care să-i construiască.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiect contingent 2022 muncitori străini (click pentru a deschide)

Printr-o Hotărâre din august, contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă pentru anul în curs a fost suplimentat la 50.000 (de la 25.000).

Până la data de 9 octombrie 2021, conform Ministerului Muncii la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost eliberate, în total, 33.696 avize de angajare/detașare, iar din contingentul de 50.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2021, au fost eliberate 28.120 avize de angajare/detașare.

La sfârșitul lunii septembrie 2021, Inspectoratul General pentru Imigrări, avea înregistrate un număr de 5.171 de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare pentru anul în curs.

Prin comparație, potrivit informațiilor furnizate de către aceeași instituție, în cursul anului 2020 au fost eliberate, în total, 27.450 avize de angajare/detașare, iar din contingentul de 30.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2020, au fost eliberate 22.304 avize de angajare/detașare, (cu aproximativ 7.000 mai puțin fată de anul 2019).

Cum se încheie contractele muncitorilor din Asia

Contractele de muncă pentru muncitorii din Asia se încheie pe o durată de minimum 2 ani, iar compania de recrutare se ocupă și de partea birocratică a procesului, conform unui comunicat al Soter & Partners.

Din cauza numărului mare de solicitări din ultima perioadă, eliberarea vizelor, a permiselor de muncă și tuturor documentelor necesare poate dura în jur de 120 de zile.

”Este foarte important ca o companie care are nevoie de forță de muncă din Asia să planifice foarte riguros momentul în care apelează la firma de recrutare. De exemplu, pentru a fi siguri că muncitorii vor ajunge la posturi în martie-aprilie, recrutarea trebuie să aibă loc în luna noiembrie a anului precedent”, a declarat Romulus Badea, Partener la Soter & Partners.

Potrivit acestuia, ]n condițiile în care pandemia a adus restricții ce îngreunează procesul de recrutare, iar cererea pentru muncitorii din Asia s-a dublat în 2021, capacitatea de procesare a solicitărilor la nivelul autorităților locale a scăzut, ceea ce se traduce de cele mai multe ori prin prelungirea termenelor de soluționare.

El a precizat că muncitorii asiatici sunt dornici să vină în România pentru că nivelul salariilor este de 3-4 ori mai mare decât cel din țara lor.

„În plus, ei constituie un avantaj financiar și pentru statul român: pe perioada derulării contractului, angajatorul plătește pentru aceștia contribuții la sistemul de pensii din România, unde bugetul a fost deficitar în ultimii ani ”, a spus Badea.

Cât câștigă muncitorii asiatici aduși în România

HotNews.ro a scris un articol în septembrie despre banii pe care îi primesc muncitorii asiatici în România: din Sri Lanka, Vietnam sau India. Reluăm mai jos principalele cifre.

Sudor: între 800 – 1000 dolari cu beneficii

Ajutor de bucătar: 450 dolari

Chef: 800 – 1200 dolari

Construcții: 550 dolari pentru necalificați/ Până la 1000 dolari net pentru calificați

Cameristă – personal pentru hoteluri: 450 dolari

Muncitori în ferme: 450 dolari e punctul de plecare/ 700 dolari pentru operatorii de echipamente grele