Guvernul taliban din Afganistan a anunțat că interzice folosirea monedelor străine, ceea ce ar perturba și mai mult economia aflată deja în dificultate, conform AFP, citată de The Straits Times.

Taliban in AfganistanFoto: KARIM SAHIB / AFP / Profimedia

De când au ajuns afganii la putere, moneda națională s-a depreciat, iar rezervele țării sunt înghețate în străinătate. Reamintim că, potrivit unui articol al Reuters de la finalul lunii trecute, talibanii au făcut presiune pentru eliberarea miliardelor de dolari ale rezervei băncii centrale, având în vedere că națiunea este afectată de o criză de numerar, foamete și o nouă criză a migrației.

• Afganistan are miliarde de dolari la Rezerva Federală a SUA și în alte bănci centrale din Europa, dar acei bani au fost înghețați de când talibanii au ajuns la putere, în august.

Acum băncile rămân fără numerar, iar comunitatea internațională a refuzat până acum să recunoască noul guvern.

Între timp, multe tranzacții din țară sunt făcute în dolari, iar în zonele apropiate de rutele comerciale de la granița de sud, se folosesc rupii pakistaneze.

Într-o declarație de presă, purtătorul de cuvând taliban Zabiullah Mujahid a declarat că de acum înainte oricine folosește monede străine va fi urmărit penal.

„Situația economică și interesele naționale ale țării au nevoie ca toți afganii să folosească moneda națională în fiecare tranzacție”, a spus el.