Un munte de haine aruncate, inclusiv bluze de Crăciun și clăpari de schi, oferă o priveliște ciudată în deșertul Atacama din Chile, cel mai uscat deșert din lume, care suferă din ce în ce mai mult din cauza poluării create de modă, scrie South China Morning Post, care citează Agenția France-Presse. (Termenul folosit este fast fashion – producție la scară largă a hainelor la costuri reduse).

HaineFoto: Pexels

Impactul social al consumerimului în industria de îmbrăcăminte – cum ar fi munca copiilor în fabrici sau salariile derizorii – este cunoscut, dar efectul dezastruos asupra mediului este mai puțin mediatizat.

Chile e de multă vreme un centru de îmbărăcăminte nevândută și second-hand, fabricate în China sau Bangladesh, trecute prin Europa, Asia sau SUA înainte să ajungă în Chile, de unde sunt revândute prin America Latină.

Circa 59.000 de tone de haine ajung în fiecare an în portul Iquique din Alto Hospicio, în nordul Chile.

Comercianții de haine din capitala Santiago cumpără unele dintre ele, în timp ce multe sunt duse ilegal în alte țări din America latină. Totuși, cel puțin 39.000 de tone nu pot fi vândute și ajung în gropile de gunoi din deșert.

“Problema e că aceste haine nu sunt biodegradabile și conțin produse chimice, deci nu sunt acceptate în depozitele municipale”, spune Frankin Zepeda, fondator EcoFibra, o companie care face panouri izolante folosind haine aruncate.

Nu toate hainele ajung deșeuri. Cei mai săraci oameni din acea regiune care are 300.000 de locuitori își aleg din groapa de gunoi lucrurile de care au nevoie, ori le vând celor din zonă.

Chile, cea mai bogată țară din America de Sud, este cunoscută pentru consumerismul locuitorilor săi.

Publicitatea industriei de fast fashion „ne-a convins că hainele ne fac mai atractivi, mai stilați și ne vindecă anxietatea”, spune Monica Zarini, care face abajururi, caiete, recipiente și genți din haine reciclate.

Cât poluează industria

Potrivit unui raport al ONU din 2019, producția globală de haine s-a dublat între 2000 și 2014 iar industria este responsabilă pentru 20% din totalul risipei de apă la nivel global.

Pentru a face o singură pereche de blugi este nevoie de 7.500 litri de apă.

Același raport mai spune că producția de încălțăminte și haine au o contribuție de 8% la totalul emisiilor de gaze cu efect de seră și că „fiecare secundă, o cantitate de textile echivalentă cu un camion de gunoi este îngropată sau arsă”.

Indiferent dacă grămezile de îmbrăcăminte sunt lăsate în aer liber sau îngropate în pământ, ele poluează mediul, eliberând poluanți în aer sau în canalele de apă subterană.

Hainelor, sintetice sau tratate cu substanțe chimice, le ia 200 de ani pentru biodegradare și sunt la fel de toxice ca anvelopele sau materialele plastice uzate.