e-Factura ar trebui să se poată aplica de astăzi, conform OUG de luna trecută. Până la această oră, în Monitorul oficial a fost publicat doar ordinul ANAF privind noul formular 084 și instrucțiunile de completare. Mai este nevoie de două ordine ale ministrului Finanțelor. Conform unor surse din cadrul Ministerului, acestea au fost trimise la Monitorul oficial și urmează să fie publicate. Așadar, poate chiar astăzi ar putea să apară.

Formular e-facturaFoto: Monitorul Oficial

UPDATE: Ordinele au fost publicate în Monitorul oficial în cursul zilei de luni

În realitate, ordinele MF ar fi trebuit să fie publicate de luna trecută (conform termenului de 15 zile din OUG), dar s-a întârziat.

Reamintim că, în schimb, pe 1 noiembrie a apărut ordinul ANAF privind înscrierea în Registrul RO e-Factura.

Aceasta se face prin transmiterea formularului (084) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura/renunțare la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura”, având bifată secțiunea III.

Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura este înscris în Registrul RO e-Factura începând cu data de 1 a lunii următoare transmiterii formularului (084).

Registrul RO e-Factura permite:

• consultarea informaţiilor pentru fiecare operator economic în parte, identificat prin codul de identificare fiscală sau prin codul de înregistrare în scopuri de TVA, în situația în care acesta este înregistrat în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal;

• furnizarea, prin servicii web, a informațiilor din Registrul RO e-Factura. Interogarea registrului se face pe baza unei liste care conține codul de identificare fiscală al operatorului economic.

Răspunsul serviciului web furnizează informații privind denumirea/numele, prenumele și adresa la care își are domiciliul fiscal fiecare operator economic care figurează în registru, starea (figureaza/nu figureaza) la data solicitată de către persoanele interesate, precum și intervalul de înregistrare corespunzător datei solicitate.