Creșterile de prețuri din acest an sunt cele mai mari din ultimii 13 ani / Topul alimentelor cu cele mai mari scumpiri

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 10 noiembrie 2021, 12:14 Economie | Finanţe & Bănci


Inflatia
Foto: Piqsels.com
În 2008, rata inflației a fost de 7,85%, potrivit seriei de date furnizate de Statistică. În octombrie 2021, creșterea medie a prețurilor a fost de 7,9%, complicând eforturile BNR de a le ține sub control, eforturi îngreunate oricum de valul pandemic și de criza politică din țară. Cel mai mult resimt creșterile de prețuri consumatorii de ulei, de cartofi și de margarină, acestea fiind alimentele cu cele mai mari scumpiri. Iar postul Crăciunului care începe peste câteva zile îi va face pe cei care postesc (consumatori de cartofi, ulei, fasole ș.a.) să resimtă direct flama inflației.


Mai jos, alimentele cu cele mai mari scumpiri din octombrie:
Top 10 scumpiri produse alimentare:

1. Ulei comestibil - 126.29
2. Cartofi - 118.04
3. argarină - 108.68
4. Alte legume şi conserve de legume - 107.04
5. Brânză de oaie (telemea) - 106.92
6. Pâine - 106.84
7. Mălai - 106.57
8. Făină - 106.46
9. Peşte proaspăt - 106.32
10. Produse de franzelărie - 106.27Alimentele s-au scumpit în medie cu 5,25% (de la 4,2% în septembrie), ducând creșterea indicelui prețurilor de consum la 7,9%, mult peste estimarea medie de 7,05% a sondajului Bloomberg.

 • Măsurile privind compensarea creșterii și plafonarea prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru populație prezumate a fi aplicate temporar în cursul acestei ierni imprimă un caracter fluctuant evoluției prognozate a ratei anuale inflației pe orizontul scurt de timp. Modul de includere în calculul IPC a impactului acestora este încă incert. Incertitudini și riscuri continuă, de asemenea, să vină din evoluția cotațiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice și agroalimentare, precum și din blocaje în lanțurile de producție și aprovizionare, de natură să accelereze inflația pe plan mondial.

După publicarea datelor de azi privind inflația, România ajuns să aibă de departe cele mai negative dobânzi reale din regiunea Europei Centrale și de Est, scriu analiștii BCR într-o notă publicată miercuri și destinată investitorilor.

BNR încearcă să ancoreze prin deciziile sale și așteptările inflaționiste, unul din cele mai importante canale prin care politica monetară influenţează activitatea economică. Ele sunt determinante în procesul de formare a preţurilor la nivelul producătorilor şi comercianţilor.

Alături de particularităţile pieţei muncii, evoluţia productivităţii muncii şi aşteptările privind inflaţia reprezintă reperele fundamentale în formularea revendicărilor salariale. Inflaţia erodează câştigurile salariale nominale şi, prin urmare, salariaţii şi sindicatele au tendinţa de a solicita o compensaţie pentru inflaţia aşteptată, în condiţiile în care negocierile salariale se desfăşoară, de regulă, o dată pe an. În măsura în care dinamica salariilor reale se va situa peste ritmul de creştere a productivităţii muncii, firmele se vor confrunta cu o sporire a costurilor unitare de producţie cu forţa de muncă. În cazul în care nu poate fi suportată prin reducerea marjelor de profitabilitate, creşterea costurilor se va repercuta asupra preţurilor bunurilor de consum, conducând la inflaţie, explică Banca Centrală..

Aşteptările privind inflaţia joacă un rol determinant în mecanismul de transmisie a impulsurilor ratei dobânzii în economia reală. Aceasta se referă la modalitatea prin care raportul dintre economisire şi consum de la nivelul fiecărei familii este influenţat de nivelul ratelor reale ale dobânzilor.

Cu cât sunt mai reduse anticipaţiile inflaţioniste, cu atât este mai ridicat nivelul ratelor reale ale dobânzii oferite de instrumentele de economisire şi, ca urmare, cu atât este mai mare înclinaţia populaţiei spre economisire în dauna consumului în prezent; de asemenea, cu atât va fi mai scump - în termeni reali - un produs de creditare şi cu atât mai mare disponibilitatea populaţiei de a-şi reduce consumul finanţat prin resurse împrumutate.

Scăderea consumului privat şi stimularea economisirii contribuie mai departe la reducerea presiunilor exercitate de cererea agregată asupra ritmului de creştere a preţurilor de consum.

Vasilescu, BNR: Şase produse din câteva mii, dar cu creşteri extravagante, au stricat media inflaţiei şi au tulburat întregul tablou al pieţei de consum


Şase produse din câteva mii, dar cu creşteri extravagante, au stricat media inflaţiei şi au tulburat întregul tablou al pieţei de consum, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), menţionând că Banca Centrală a avut dreptate când a mărit numai cu 0,25 puncte procentuale dobânda cheie.

"Pe tot tabloul, ceea ce a determinat această inflaţie mare din luna octombrie adunăm câteva produse. Creşteri medii, fasole, creştere mare, cartofi. Atât la produse alimentare. La produse nealimentare: combustibili, tutun şi ţigări şi la servicii: apă canal, salubritate. Atât, câteva produse. Dacă le numărăm sunt 6 produse din câteva mii, dar cu creşteri extravagante, au stricat media inflaţiei şi au tulburat întregul tablou al pieţei de consum. Ce înseamnă asta? Că Banca Naţională a avut dreptate când a mărit numai cu 0,25 puncte procentuale şi nu cum a cerut sau aştepta piaţa, cu 0,50 puncte procentuale", a spus Adrian Vasilescu, referitor la datele privind preţurile de consum publicate de Institutul Naţional de Statistică.

El a precizat că energia electrică, combustibili şi gazele naturale în toată lumea sunt considerate produse ale căror preţuri nu sunt influenţate de politica monetară şi dacă o bancă centrală, precum FED sau Banca Centrală Europeană, ar ridica dobânda de politică monetară la 100% tot nu ar putea influenţa aceste produse.

"Acum o să mă întrebaţi de ce totuşi a ridicat BNR dobânda cu 0,25 de puncte şi nu a lăsat la 1,50%. Pentru că s-a simţit ceva în luna septembrie şi în luna octombrie şi mai mult. Banca Naţională, deşi nu avea încă tabloul inflaţiei de la INS, şi-a făcut propriile calcule şi a ajuns la concluzia că încep să se simtă în tabloul general influenţele asupra altor preţuri ale combustibilului, energiei electrice şi gazelor. Şi atunci era nevoie de o creştere de 0,25 de puncte procentuale pentru a combate influenţele acestor produse, combustibilului, energiei electrice şi gazelor, asupra preţurilor generale", a declarat Adrian Vasilescu.

Referitor la preţurile combustibililor, energiei electrice şi gazelor, el a menţionat că acestea produc efecte la 12 luni de acum înainte şi chiar dacă preţurilor lor vor stagna ele se vor resimţi, pentru că au pondere mare în coşul de consum. De asemenea, Adrian Vasilescu a precizat că energia termică a avut o creştere de 1,12% şi acesta înseamnă că "a venit la start", urmând ca şi aici să ne aşteptăm la scumpiri în lunile care vor veni.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3919 vizualizari

 • +9 (17 voturi)    
  Las`ca vine USL2 si-o sa curga gaze si miere (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 12:31)

  UnOarecare [utilizator]

  ...in somn ca`n realitate doar vor creste salariile bugetarilor din bani imprumutati!

  Eventual si pensiile speciale!
  • -7 (7 voturi)    
   USL a fost creat special impotriva lui Basescu! (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 12:51)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   Adica vrei sa spui ca regimul lui Basescu a fost bun? Parca a fost reevaluat anul trecut si s-a spus ca a fost corupt, acum este re-revaluat si a fost bun Basescu?
   Si in plus, acum alianta PNL+PSD a fost creata special de presedinte, deci nu impotriva lui, deci comparatia cu USL nu se potriveste nici la acest lucru.
   • -3 (5 voturi)    
    Nu (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 15:41)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    USL a fost creat pentru a schimba Constitutia si a institui o "democratura". USL inseamna, practic, un nou Partid-Stat cu opozitia reprezentata exclusiv de USRPLUS (nu stiu ce soi de opozitie va face AUR la USL, vom vedea).

    USR e un dezastru pentru democratia, economia si viata noastra politica, un dezastru pentru dezvoltare si inseamna cel putin stagnare.

    Mai inseamna un nou val de emigrari, noi scandaluri cu partenerii intrnationali s.a.m.d.
    • -1 (3 voturi)    
     USR e un dezastru pentru democrati? Cum poti zice? (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 15:51)

     Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Cum sa fie USR un dezastru pentru democratie, pentru economie, pentru dezvoltare? Cate ruble ai primit de la PSD ca sa faci postari, postacule?
     USR e singura sansa pentru economie, pentru democratie, dar stapanii tai din Rusia au distrus totul!
     • 0 (0 voturi)    
      ah (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 18:41)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

      Scuze, am vrut sa scriu USL. Scuze!
      Despre USL era vorba in comentariul tau, despre USL am scris, doar ca am gresit o litera din acronim.
   • 0 (0 voturi)    
    poate ai dreptate (Joi, 11 noiembrie 2021, 11:32)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    nu e USL, e FSN!
    adica un partid care domina tot ca intr-o frumoasa dictatura !
  • 0 (0 voturi)    
   bai (Joi, 11 noiembrie 2021, 11:31)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   miere nu stiu... dar gaze sigur o sa curga... doar ca nu prin conducte ci ca acum 70 de ani catre ... la figurat evident.... dar rezultatul tot ala o sa fie...

   si bonus... dupa aia la fiecare scrutin te ridici din mormant si votezi...
 • -3 (9 voturi)    
  Somonu era 40 ron KG acuma e 50 RON minim (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 12:33)

  Gryphus [utilizator]

  eu nu stiu cum traiesc romanii cu salariul minim si de ce nu sunt in strada sa protesteze
 • +10 (14 voturi)    
  Inflatia e inca de o singura cifra (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 12:43)

  Luk [utilizator]

  Stati ca vine USL-ul cu niste masuri de ajungem la 14% in 6 luni. Ce-a aruncat Citu cu banii, dar sa vedeti ce arunca Ciolacu...
  • +1 (3 voturi)    
   Dragnea (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 13:15)

   V44 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Fusese o vorba pe vremea lui Dragnea ca o sa ne faca pe toti bogati si sa ajunga salarul de 1000 EUR la 10000 RON...
   Ei.. ne intoarcem acolo cu pasi repezi.
   Pe cand noi discutii despre tezaur?
   • +1 (3 voturi)    
    Imediat ajungem si aurul BNR (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 15:31)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui V44

    Evident ca-i vorba despre aurul din Occident, nu despre cel din Rusia, ala e pazit bine si e pe maini bune, prietenesti....
 • +3 (5 voturi)    
  buna poanta (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 13:02)

  John_Re [utilizator]

  "complicand eforturile BNR...."

  pai tocmai ei tiparesc banii. inflatia nu apare din neant.

  lol:))))
  • -1 (1 vot)    
   lol (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 14:45)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   Veorika nu stie de-astea.
   Ea a zis ca e ok.
   Tudy a dat din mana.
 • +1 (3 voturi)    
  Cifrele sunt din burta! (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 14:09)

  john-doe [utilizator]

  Painea s-a scumpit cu cel putin 20%, ouale la fel daca nu mai rau, cifrele astea care calculeaza inflatia de parce fiecare ar avea un portavion in cosul zilnic sunt ridicole!
 • 0 (2 voturi)    
  deci (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 14:24)

  GNG [utilizator]

  Inflatia medie din octombrie se afla in top 3 al listei cu alimente. Cum se gateste aceasta inflatie si ce feluri de mancare se pot prepara din ea??? Cand invatam sa facem un grafic?
 • +1 (3 voturi)    
  Este si normal… (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 14:55)

  Stef_and [utilizator]

  Daca nu exista consum de undeva trebuie sa iasa cresterea…
  Astia sunt economistii… lui peste… ca valoarea tot aia e.
 • 0 (0 voturi)    
  bravooooo (Joi, 11 noiembrie 2021, 11:29)

  liviu_ [utilizator]

  am infrant!

  si acum cum se formeaza USL de vina pt toate astea o sa fie USR si mediu privat... si daca faci scandal o sa te gazeze jandarmii

  apoi cu 6 luni inainte de alegeri o sa se rupa coalitia, se cearta si ei de ochii soacrei ca sa uita oamenii ca nu cu mult erau USL (acum fac EXACT invers... ) si gata... o sa iasa psd sau pnl la alegeri iar fac o coalitie cu altii importiva alorlalti ... probabil psd + hAUR.... iar sta 1-2 ani si iar vine USL... si ciclu se repeta pana cand nu o sa mai aiba ce fura din tara asta si pana cand orice om inteligent si cinstiti o sa emigreze!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by