Deja vu: Cotă unică vs. progresivă. Dezbaterea s-a reaprins. PSD a păcălit prima dată IT-ul, dar cum va fi data viitoare?

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Joi, 11 noiembrie 2021, 11:46 Economie | Finanţe & Bănci


Bani-bancnote-lei
Foto: Hotnews
Dispariția cotei unice și înlocuirea ei cu una progresivă? Ce vrea PSD să facă este să impună o cotă progresivă pe venituri. Adică, cu cât cineva are un salariu mai mare, cu atât să dea înapoi Statului mai mult. Persoanele fizice angajate primesc lunar un salariu. Acum, avem 10% impozit pe venit, anterior lui 2018 era 16%. Dacă vă uitați pe fluturașul de salariu, veți vedea taxele pe care le-a plătit angajatorul pentru a vă trimite banii în cont. Acolo vedeți acel 10%.

Prin urmare, s-ar introduce cote, nu știm care sunt, nu este nimic anunțat (cu excepția ideii). Să presupunem că o persoană este plătită cu salariu minim. Pentru ea poate exista o cotă de 10%. Altcineva câștigă 5.000 și poate plăti, să spunem, 20% impozit pe venit. (Procentele sunt exemplificate doar pentru a înțelege principiul).

Prima paranteză, una amuzantă:

Când PSD în 2018 a trecut contribuțiile de la angajator la angajat, a păcălit IT-ul fără ca sectorul să-și dea seama. Dacă înainte erau scutiți de cei 16%, după 2018 au fost de 10%. Restul au intrat în contribuții. Practic au mutat povara fiscală. IT-știi plătesc acum restul de bani prin contribuții. Ca să folosesc un termen din saga SF „Red Rising”, de Pierce Brown, ce se potrivește în acest context: PSD a „schimbat paradigma” pentru a nu-și urca IT-știi în cap.

Dacă se va aplica acest nou sistem, de cote progresive pe venituri, taxarea salariilor va crește pentru mulți români. Rămâne de văzut cum vor să o facă, respectiv ce cote și plafoane vor să introducă.

Mai mult, vor fi eliminate excepțiile în ”noua paradigmă”, precum cele din construcții, IT, cercetare?


A doua paranteză:

Legat de construcții, cei care au beneficiat de faptul că angajații nu mai plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și la Pilonul II sunt angajatorii, de fapt. (Facilitatea a fost introdusă de PSD prin OUG 114). Practic au scăpat de anumite taxe. Cum am spus și mai sus, angajatorul plătește taxele, chiar dacă sunt ale angajatului. Așa s-a ajuns în situația ca mulți patroni din zona construcțiilor să cumpere mașini de lux propriilor familii, multe de peste 80.000 euro.

Ca exemplu, chiar recent patronul unei astfel de companii a cumpărat o mașină de 50.000 de euro copilului pentru că împlinea 18 ani.

Practic, taxele se duc în buzunarele angajatorilor. Să nu uităm că beneficiază de acele facilități toți angajații din construcții, de la omul de pe schelă, la șoferi, de la contabili, la directori. Salariile între 3.000 – 30.000 lei sunt scutite de acele taxe.

Unde se duc ele? În buzunare, evident. Cel de pe schelă nu are salariul mărit, ci primește tot acel 3.000 lei.

Acesta este doar un exemplu de cum a fost distrusă baza impozabilă.


Revenind la subiect, adică cota progresivă, dorește PSD refacerea bazei impozabile?


O altă necunoscută este dacă vom avea un impozit pe venitul global cu sistem de deduceri.

Dacă vă mai amintiți, Dragnea anunțase la un moment, în 2017, un impozit pe venitul global.

Prin urmare, se va concentra PSD doar pe salarii sau va lua în calcul un IVG?

Reamintim că până în 2004, România a avut cote progresive de 18-40%.

În acest context, o scurtă definiție: Un impozit este progresiv când rata lui este mai ridicată în cazul celor mai bogaţi (cei care au venitul cel mai mare sau capitalul cel mai mare sau consumul cel mai crescut, în funcţie de cazul în care se are în vedere un impozit progresiv pe venit, pe capital sau pe consum) şi mai mică în cazul celor mai modeşti. (vedeți cartea: Capitalul în secolul XXI – Thomas Piketty)

În general, cei care propun astfel de lucruri îl adoră pe Thomas Piketty, de aceea l-am și menționat. Are un capitol mare dedicat impozitului progresiv în cartea „Capitalul în secolul XXI”, numai că mulți înțeleg taxarea muncii, fără să se uite cu atenție. Nu salariile îi fac bogați pe oameni, ci capitalul.

Aceeași temă din vara anului trecut


Mai recent, tema a fost reaprinsă în vara anului trecut, când Valentin Lazea a publicat pe blogul BNR „Trei motive pentru revenirea la impozitarea progresivă”: economic, socio-politic, cultural. Atunci a fost criticat chiar de colegul său din Banca Națională, Eugen Rădulescu, care spune că impozitul progresiv e pentru țările bogate, nu pentru cele care vor să se dezvolte.

HotNews.ro a mai discutat atunci și cu diverși economiști pentru a vedea părerea lor cu privire la cota progresivă, care necesită dezbatere.

Aceștia spun că: ANAF-ul nu este pregătită să gestioneze așa ceva, nu se rezolvă problema bugetară, România va pierde competitivitate, iar acum, în criză, nu este momentul unei astfel de idei. Problema actuală este că a fost distrusă cota unică și nu mai e ceea ce a fost, aceasta având efecte asupra bugetului de stat.

Avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Finanțe, amintea atunci că: Cotele progresive pe care le-am avut până în 2004 s-au aplicat exclusiv pentru veniturile din muncă, ori eu nu știu oameni bogați din salariu.

„Eu știu oameni bogați din dividende, din câștiguri de capital și din speculații imobiliare”, spunea el.

Revenind la ziua de astăzi, Biriș spunea recent pe Facebook, că o idee bună ar fi revenirea la cota de 16% + reducerea CAS la 21% + reducerea CASS la 9% + plafonarea bazei de calcul a CAS, CASS pe suma veniturilor, la maxim 3 salarii medii pe economie + eliminarea tuturor scutirilor/exceptiilor + deducerea degresiva aplicata și la CAS, CASS pentru a scadea sarcina fiscala pentru cei cu venituri mici.

„Ar asigura nu numai un echilibru bugetar mult mai bun, stabilitate și predictibilitate, dar și un cadru fiscal moral, fără "speciali". Ar stimula munca (eficiența) și ar asigura un cadru de dezvoltare a pieței muncii și antreprenoriatului sustenabil, multi ani de zile de acum încolo, dar și o simplificare masivă a administrării fiscale”, a afirmat el.

Principalele 10 excepții din Codul fiscal


*listă creată cu ajutorul lui Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.

1. IT-ști – scutire de impozit pe venit de 10%

2. Cercetători - scutire de impozit pe venit de 10%

3. Angajați construcții (aici intră și cei care lucrează în birou) – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II

4. Activități independente - Se aplică doar impozitul pe venit, dar contribuțiile sociale sunt aplicabile doar asupra unei sume reprezentând 12 salarii minime pe economie.

5. Contracte de activitate sportivă - sunt taxate similar activității independente

6. Drepturi de autor - avem un sistem real de venituri minus cheltuieli exact ca la activitate independentă și un sistem forfetar în care se deduce o cotă de 40% și se aplică impozitul pe venit doar asupra acestor venituri reduse cu cota forfetară. Se aplică contribuția de pensie și sănătate doar dacă nu există alte tipuri de venituri de natură salarială.

7. Venituri din chirii - impozitul este 10%, dar avem deducere forfetară de 40% din venitul brut. Deci practic impozitul este de doar 6%, cu o contribuție la sănătate de 10% plafonată la 12 salarii minime/economie dacă se depășește plafonul.

8. Venituri din investiții - cotă generală de 10% aplicabilă pentru dobânzi, câștiguri de capital, cu excepția de 5% pentru veniturile din dividende. La fel, în această situație se aplică contribuție la sănătate doar dacă se depășește plafonul.

9. Microîntreprinderi (adică sub plafonul de 1 milion euro): taxare pe venit 1% sau 3%

10. Horeca: impozit specific în funcție de paturi sau suprafață (în funcție de domeniu)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19596 vizualizari

 • +25 (31 voturi)    
  luati aminte (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:00)

  Florin Oprea [utilizator]

  Angajatorul nu plateste nici o taxa pe salariul brut scris in contract, muncit si incasat de salariat. Plateste undeva un 2.5%. Contributiile si impozitul pe venit sunt platite de salariat. Sunt retinute de angajator nu platite.
  • +3 (19 voturi)    
   Obsesia socialista, mai multe taxe si impozite (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:47)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

   A taxa mai mult fara a rezolva mai intai unele dezechilibre mari poate pune in pericol cresterea economica mare de care avem nevoie.

   Romania este deocamdata doar o tara mediu dezvoltata (pt nivel UE, cu standarde foarte ridicate), interesul nostru strategic este sa reducem cat mai mult si mai rapid decalajul cu media UE (am reusit pana acum cel mai bine intre fostele tari comuniste, sunt cifre oficiale UE, vezi si articol HN despre).

   Orice fel de recalculare a "bazei de impozitare" si de modificare a "cotei unice" (nu mai este, sunt multe exceptii) trebuie sa conduca la pastrarea ratei mari de crestere PIB in paralel cu reajustari ale echilibrelor macroeconomice (acolo e marea problema pt noi, deficit bugetar si de cont curent).

   Daca se fac investitii masive de infrastructura (PNRR si Saligny), retehnologizari si robotizari (obligatii Green Deal si a 4-a rev.industriala) atunci putem muta macar o parte a "competitivitatii" de la impozite si taxe mici (pe salarii, venituri, etc) spre productivitate.

   Altfel ne punem singuri piedici aiurea, doar din motive ideologice (stangism stupid de taxare-pedeapsa) sau electoraliste (populism spre satisfactia "saracilor").
   Rezultatul fiind ca orice fel de socialism, cu dezastru economic, fuga intreprinzatorilor si investitorilor si in final o viata mai proasta fix pt aia "saraci".

   Dezbaterea e OK intotdeauna, lucrurile nu trebuie bagate sub pres, dar orice decizie trebuie luata fara amprenta populismului guvernamental (satisfacem pe ai nostri) sau cel al opozitiei (tot ce face guvernul e "rau").
   • +8 (12 voturi)    
    Vor sa mareasca taxele ca nu sunt bani (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:57)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Pai daca arunca 1,5 miliarde de euro pa an, pe pensii speciale, normal ca nu mai raman bani!
    Cine arunca cu banii n-o sa aiba bani niciodata.
    Acuma baga si primarii la pensii speciale si au nevoie de si mai multi bani.
    Ce sa mai spunem de armatele de bugetari care stau degeaba pe salarii de 3 ori mai mari decat la privat.
    Un privat nu-si poate angaja amanta decat daca o pune la munca, ca altfel da faliment.
    La institutiile de stat e plin de fufe "purtatoare de cuvant' sa manance si la gura lor ceva.
    Au toti privatii asa ceva?
    Politicienii nostri = Stapanii nostri.
    Fac ce vor "pentru ca putem" dupa cum spunea un PSD-ist.
    • +7 (7 voturi)    
     ! (Joi, 11 noiembrie 2021, 22:38)

     tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

     Pensiile speciale erau in 2019 la 3 miliarde de euro anual, nu 1.9!
     • -6 (8 voturi)    
      Impotriva minciunii (Vineri, 12 noiembrie 2021, 8:35)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

      "Pensiile speciale erau in 2019 la 3 miliarde de euro anual, nu 1.9!."
      Ia tu si citeste: "DIGI 2426.04.2020 :Statul a plătit 114 milioane de lei pentru 9.463 de pensii speciale, în martie. Cea mai mare parte a banilor, de la bugetul de stat" Adica, cca. 270 mil. Euro/an.Ce nu-i clar aici, in afara lozincii tale?
      • +6 (6 voturi)    
       Impotriva minciunii, mintzind! (Vineri, 12 noiembrie 2021, 10:55)

       Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui atc

       Aia e cifra pt numai 9463 pensii speciale.
       Nr total de pensionari speciali in Ro este in jur de 170000 bucati! Confuzia de care profiti este ca au denumiri diferite: pensii de serviciu, pensii militare, etc.
       Pensiile speciale sunt cele necontributive si care au numai o componenta (mica spre deloc!) contributiva si au fost stabilite in mod arbitrar prin legi speciale.
       Cu ce este mai special un judecator, grefier, politist, etc. decat un medic chirurg sau unul epidemiolog care infrunta moartea la propriu in exercitarea profesiei?
       Asa ca, ghici cine e mincinosul... Chiar tu.
       • -3 (5 voturi)    
        Unde e, ca n-o vad? (Vineri, 12 noiembrie 2021, 16:31)

        atc [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

        1. In general, daca tu spui "pensii speciale", eu la ele ma refer, ca si media citata. Data viitoare, fa-ti ordine in idei si exprima-le coerent.
        2."Cu ce este mai special un judecator, grefier, politist, etc. decat un medic chirurg sau unul epidemiolog"?
        Macar si prin faptul ca NU au dreptul la o alta activitate comerciala ( exceptie-invatamant). Ai auzit de medici angajati la stat si cu cabinet privat? Da de un pompier, de ex., cu un SRL de stins focul? Cum ti s-ar parea un judecator cu cabinet de avocatura? Pricepi diferenta?
        • 0 (2 voturi)    
         aha (Vineri, 12 noiembrie 2021, 21:11)

         srpc [utilizator] i-a raspuns lui atc

         dar de un inspector taxe PF de la o Primarie ai auzit sa lucreze si in privat?
   • +1 (7 voturi)    
    :) (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:03)

    Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    PSD-ul si votantii lor nu stau bine cu matematica. Din punctul lor de vedere 20% este mai mare fata de 10% si aia e tot ceea ce conteaza. Nu conteaza ca 10% aplicat din 7000 RON inseamna 700 RON versus 10% aplicat din 2000 RON inseamna 200 RON.
    Sunt curios daca se va implementa in stilul tampit prin care se va introduce 20% la peste 3000 RON si 10% sub 3000 RON. Astfel omul cu salariu de 2990 RON va avea un net mai mare fata de cel cu 3100 RON.
    • +1 (11 voturi)    
     Hai las-o (Joi, 11 noiembrie 2021, 18:01)

     cineva123 [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

     habar n-ai cum functioneaza impozitarea progresiva
    • +2 (4 voturi)    
     Cotele progresive se aplica doar pe ce depaseste (Joi, 11 noiembrie 2021, 18:57)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

     impozitarea trebuie sa fie monotona.
     Adica netul sa nu rezulte mai mic la brut mai mare.
     De ex, daca ai salariu cu 100 lei peste prag si cota de impozitare e 30% si sub prag era de 10% pierzi doar 20 lei ca ai trecut in urmatoarea cota de impozit.
    • +2 (4 voturi)    
     Nu zau! (Vineri, 12 noiembrie 2021, 8:41)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

     ....da' conteaza ca 20% din 7000 RON inseamna 1400 Ron vs 200 RON; chiar si vs 700 RON! Cum ti se pare tie, care stai bine cu matematica?!
   • +3 (7 voturi)    
    Impozitul progresiv este folosit de (Vineri, 12 noiembrie 2021, 0:11)

    Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    TOATE ţările dezvoltate din lume (Europa de Vest, SUA, Canada, Japonia)
    ÎN PLUS, majoritatea ţărilor sărace din lume, folosesc şi ele tot impozitul progresiv.
    Cine foloseşte impozitul plat ? În principal foste ţări comuniste.
    În cadrul UE, au impozit plat numai România, Bulgaria, Ungaria şi Estonia.
    Sursa: https://bit.ly/3BlNT6a
    • -1 (3 voturi)    
     România nu e (Vineri, 12 noiembrie 2021, 12:20)

     blanc10 [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

     țară dezvoltată. Impozitul progresiv nu ajută cu nimic țările sărace.
     • +3 (3 voturi)    
      Citeste atent ce am scris: (Vineri, 12 noiembrie 2021, 13:12)

      Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui blanc10

      "majoritatea ţărilor sărace din lume, folosesc şi ele tot impozitul progresiv"
   • +3 (3 voturi)    
    impozitare (Vineri, 12 noiembrie 2021, 8:10)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    "....interesul nostru strategic este sa reducem cat mai mult si mai rapid decalajul cu media UE (am reusit pana acum cel mai bine intre fostele tari comuniste..."
    Dar daca acest fenomen- real - a facut sa creasca discrepanta dintre saraci si bogati, o fi fost bine?
  • -1 (9 voturi)    
   Ba cam da... (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:09)

   Chilian [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

   La trecerea taxelor la angajat, nu prea am auzit ca netul să scadă. Acum angajatorul dă aceiași bani +2,5%, reține și virează impozitele și contribuțiile. Înainte doar vira. Povara salariului de azi cuprinde și povara fiscală de ieri. Este doar o diferență de exprimare și principala calitate (valabil pentru cei care citesc fluturașul de salariu) este de a da angajatului o imagine realistă a costurilor angajatorului.
   Va fi foarte interesant la plafoane, vor părea mari dar de fapt ceea ce rămâne contează. Iar dacă pragurile cresc rapid, un salariu brut de 2.000€ s-ar putea să nu mai fie chiar interesant.
   Nu am văzut nicăieri negociere de salariu pe brut.
   • +4 (6 voturi)    
    off (Joi, 11 noiembrie 2021, 19:57)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Chilian

    Ce va mai place sa dati din gingii aiurea!

    Cand taxele au fost mutate de la angajator la angajat, salariul meu s-a micsorat, pt ca la angajare am negociat salariul brut ... acum ca angajatorul a scapat de o taxa nu il obliga sa imi mareasca mie salariul, ca doar am negociat cu el brut.

    Cu alte cuvinte, angajatorul a zis "tough titie", eu am scapat de o taxa, tu ai primit o taxa marita. Nu iti place, da-ti demisia.

    Pe de alta parte, votantul PSD si AUR zic "matancur de IT-ist, lasa ca oricum ai salariul mare, ce te plangi ca de la 10.000 de lei ai ajuns la 9.000 ... ai de unde, mama ta de 'telectual!
    • -1 (3 voturi)    
     ce 'telectual? (Vineri, 12 noiembrie 2021, 21:14)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

     de cand aitistii sunt 'telectuali? scrierea de linii de cod n-are treaba cu cultura, praleo
  • +5 (11 voturi)    
   Da, da. Si de unde ... (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:56)

   Gambeta [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

   primeste salariul angajatul? Ii pica din cer in cont, iar angajatorul nesimtit si lacom ii retine taxele si impozitele. Ce spui tu se aplica la nivel teoretic, si, eventual, angajatilor la stat pentru ca ei nu produc nimic, ci doar "administreaza", un eufemism pentru imparteala, in fapt. In realitate, angajatorul privat trebuie sa produca acei bani prin activitatea sa si sa ii incaseze (asta trebuie subliniat) sau sa se imprumute in contul incasarilor viitoare si a bunurilor societatii si/sau personale, ca sa platesca toate, inclusiv salariile angajatilor, din care legea, nu angajatorul, obliga la retinerea si plata taxelor si impozitelor.

   Sanatate tuturor!
  • +4 (8 voturi)    
   Sunt retinute de angajator nu platite.... (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:02)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

   adanc spus! Ca si cum ele apar de undeva prin lucrarea Duhului Sfant, angajatorul nici nu stie cum au aparut si doar le retine la sursa.... Adanc, foarte adanc!
   Mai aveti din astea?- ca pot fi analiza de seminar la ASE!
  • +3 (3 voturi)    
   Angajarea raspunderii. (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:08)

   Gambeta [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

   Cred ca, prin modificarile aduse de PSD in urma cu cativa ani privind plata taxelor si impozitelor pe veniturile din salarii, s-a mutat de fapt angajarea raspunderii de la milioanele de beneficiari (adica multimea) la sutele de mii de platitori (adica angajatorii). Si asta pentru ca statul prin ANAF nu are nici acum parghiile necesare sa execute persoanele fizice, populatia. Dar in schimb, poate constrange pana la faliment societatile comerciale sa isi plateasca datoriile.

   Sanatate tuturor!
  • 0 (2 voturi)    
   Da, sigur (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:16)

   NIhilo nihil [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

   Angajatorul plateste si taxele datorate de angajat, mai degraba...
  • +7 (9 voturi)    
   Zici tu ca angajatorul nu plateste nici-o taxa (Joi, 11 noiembrie 2021, 16:10)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

   Si ca banii aia nu sunt ai angajatorului. Iti urez sa ai un(1) angajat si sa ne spui apoi cine plateste taxele catre stat si din banii cui!
   Da, as fi total de acord ca angajatorul sa plateasca tot salariul brut angajatului si asta sa isi rupa gatul cu declaratii si plati lunare catre ANAF. Ar fi distractie maxima!
 • +42 (54 voturi)    
  Taxare mai mare pe cei care muncesc mai mult!??? (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:04)

  FanelJr [utilizator]

  Cum ramane cu asistatii sociali?
  Cum ramane cu pensiile speciale?
  Cum ramane cu taietorii de frunze la caini de la stat?
  Cum ramane cu primari care nu pot justifica sute de mii si milioane de euro din conturile personale?

  Bai nesmititilor, faceti mai intai curat, apoi va legati de cei care muncesc mai mult si au salarii mai mari.
  Altfel, Romania o sa ajunga in faliment mai devreme decat credeti, caci vor pleca si mai multi.
  • +32 (38 voturi)    
   mda (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:47)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   asta e definitia socialismului...

   iti place sa muncesti ? nicio problema, vei munci si pentru aia care nu vor :DDDDD

   nu ca PSD-ul ar urmari doctrine socialiste.. ei doar vor populisme, si evident ca saracii care ii voteaza, trebuie sa-i voteze in continuare
   • +20 (24 voturi)    
    Pai da, la ce sa te astepti de la PSD !!???? (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:00)

    FanelJr [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    Ramane memorabil momentul in care lui Ciolacu ii iese un teanc de bani cash din buzunar in timpul unui live TV.

    La ce sa te astepti de la un partid al carui lider umba cu teancuri de bani cash ,,,,,
    • +1 (1 vot)    
     Nu doar asta! (Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 8:09)

     Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

     Acel momnt a fost imortalizat, sigur, dar cu un an inainte, Tudoze se lauda ca nu are cont in banca, ca foloseste numai cash.
     Si eu as folosi, dar in 2004 a devenit obligatorie plata pe card, primeam salariul doar pe card, cum poate cineva sa se descurce fara cont in banca?!
     Iar de cand cu pandemia, si utilitatile, si intretinerea la bloc, le platesc cu cardul!
     As vrea si eu sa umblu cu teancuri de bani cash, si sa imi cada din buzunare de multi ce sunt ...
   • +15 (21 voturi)    
    numai de la speciale si bugetari NU! (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:19)

    wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    vor lua tot de la cei din privat, de la it, de la constructii, din taxele din energie, de pe spinarea populatiei, vor lua de unde vor putea, numai de la pensiile speciale ale securistilur NU! nici de la animalele politice si pilele din institutiile statului, de ei nu se vor atinge!
    • +5 (5 voturi)    
     Impozitarea diferenţiată (Joi, 11 noiembrie 2021, 23:59)

     Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

     în funcţie de sectorul de activitate (ex. IT, construcţii, sau bugetari vs. privaţi) este o ABERAŢIE care se bazează pe o altă aberaţie: impozitarea pe SALARIU în loc de impozitarea pe venitul global al familiei.
     SINGURUL criteriu care ar trebui luat în calcul la impozitare ar trebui să fie VENITUL, şi nu sectorul de activitate.
   • -6 (12 voturi)    
    În socialism munca e taxată la minim, (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:54)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    în schimb sunt taxate nemilos hoția,, nesimțirea și proprietatea. La noi e pe dos, deci suntem mai aproape de capitalism.
    • +2 (8 voturi)    
     Socialismul cica stie ce sa faca cu banii tai (Joi, 11 noiembrie 2021, 17:56)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     "De la fiecare după posibilităţi, fiecăruia după nevoi".
     Din contra, in capitalism statul se implica foarte putin in relatiile de munca, lasand piata muncii sa se autoregleze.
     • 0 (0 voturi)    
      corectie (Vineri, 12 noiembrie 2021, 21:17)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      lasand patronii sa rupa pielea de pe angajati
  • +16 (24 voturi)    
   Dar este extrem de simplu! (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:16)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   Fiecare are in vedere cerintele electoratului specific.
   Acum, ca a revenit pedesereul la butere, este clar ca nu va sprijini pe cei ce MUNCESC, cu bratul sau cu mintea, ci pe asistatii social, cei ce voteaz Partidul lui Ilici!!
   • +4 (6 voturi)    
    da (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:54)

    varavara [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

    bine zis1
   • +9 (15 voturi)    
    Adevar graiesti! (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:09)

    axxa [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

    Prin masurile pe care le promoveaza, psd ul nu face acum decat sa loveasca din plin in electoratul pnl si sa-si gratifice asistatii social. Pnl are doar ceea ce a dorit: nu era bine cu usr ca nu ridica pretentii de premier, vorbeau in general aceasi limba in privinta reformelor economice, sociale ... Acum trebuie sa accepte mofturile psd, care mofturi nu fac decat sa desfiinteze notiunea de liberalism.
    • +5 (9 voturi)    
     Nu mai e electorat PNL (Joi, 11 noiembrie 2021, 16:10)

     Vasilake [utilizator] i-a raspuns lui axxa

     Tare mi-e ca PNL va accepta masurile pentru ca nu-i mai interesaza voturile. Stiu ca si-au pierdut deja electoratul de dreapta care a migrat masiv in ultimele 2 luni fie catre USR, fie catre hAUR, fie catre absenteismul de la vot. Ca atare nu-i mai intereseaza sa castige voturi ci sa creasca mult si repede banii din care pot fura: banii stransi la buget de la cei care muncesc.
  • +8 (22 voturi)    
   exista o solutie la toate (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:38)

   bufnitaroz [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   Pacat ca IT-istii sunt prea prosti sa faca ce trebuie, probabil din cauza zecilor de ore petrecute saptamanal cu ochii beliti in ecran si degetele inclestate pe tastatura.
   Sunt IT-ist si sunt pentru eliminarea oricarei forme de asistenta: fie scutire de impozit, fie pensie speciala. Angajatorul meu care cheltuieste cu mine lunar pe undeva peste 20.000 de lei (pentru +60 ore lucrate saptamanal), a fost de acord sa imi deschid firma si sa ii tai factura pe aceasi bani. Sa gestionezi o factura lunar este mai usor decat sa raspunzi de un angajat in Romania.
   Cam cat credeti ca pierde statul la afacerea aceasta?
   Ca sa nu spun cat de multe sunt deduse pe firma nou creata, ca persoana fizica nu deduceam nimic: cat TVA pierde statul roman?
   • +1 (7 voturi)    
    Si impozitul de 1% la micro e o forma de asistenta (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:53)

    Denulu [utilizator] i-a raspuns lui bufnitaroz

    La fel impozitul de 5% pe dividende si CASS de doar 5.5%. Nu stiu daca exista alt stat in UE care sa aiba impozite+contributii asa mici la self-employed, cu siguranta microintreprinderile noastre sunt mult sub medie.

    Ce sa mai zic de PFA, unde statul, prin norma de venit, ii scuteste pe saracii IT-isti de efortul inimaginabil de a tine socoteala banilor pe care ii incaseaza.

    Degeaba se declara majoritatea IT-istilor in favoarea eliminarii oricarei forme de asistenta, cand in realitate tot ei sunt cei care profita cel mai mult (ca valoare absoluta) de scutiri si reduceri de impozite/contributii arbitrare.
    • +1 (1 vot)    
     Peste 92% micro... (Vineri, 12 noiembrie 2021, 13:37)

     Sevraj [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

     ...problema mai este ca in Romania sunt peste 92% microintreprinderi, alte 3-4% la impozit specific (horeca etc.) si max. 4% la impozit pe profit - Manolescu dixit, iar multi din cei de la impozit pe profit sunt mari contribuabili care fac alt fel de evaziune legala (optimizare fiscala). Nimeni nu plateste nimic in Romania, rata de venituri colectate la buget e cea mai mica din UE unde ne batem cu Irlanda, care e o aberatie statistica (cunoscatorii stiu de ce..). Vorbim de sanatate, dar sumele platitie la bugetul de sanatate pe cap de contribuabil sunt de peste 10x mai mici ca in Germania, Spania sau Italia si de aproape 20x mai mici ca in Franta sau Belgia. Si pe deasupra se si fura si ingrijirile sunt distribuite inegal (a se vedea rinichii lui Arsinel)
   • +5 (5 voturi)    
    nu te cred ca esti platitor de TVA (Joi, 11 noiembrie 2021, 16:39)

    Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui bufnitaroz

    Esti credibil cu plata pe firma dar nu si cu Tva-ul pierdut.
    Din spusele tale, daca venitul tau este undeva la 20 000 x 12 = 240 000 lei care este sub plafonul de obligativitate tva ( 300 000 lei).
    Nu vad ce sens ar avea ca din cei 20 000 lei pe luna sa te complici cu 19% tva ca banuiesc ca angajatorul nu iti achita 20 000 + 3800..
    Dar da, statul pierde ... pana nu o sa mai piarda daca toti o sa scrietzi pe forumuri cum v-ati descurcat
    • +5 (5 voturi)    
     Fara TVA (Joi, 11 noiembrie 2021, 18:14)

     abcabc [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

     Momentan fara TVA dar cei cu care am contracte nu ar plange daca li se mareste factura cu 19%. Cel mai greu nu e sa platesti in plus, cel mai greu e sa gasesti seriozitate si calitate; doua conditii fara de care in IT poti cel mult sa oferi servicii romanilor (ei nu stiu sa recunoasca calitatea si nici sa o aprecieze).

     Da, impozitul micro e mana cereasca, dar eu personal as prefera sa nu mai ajut financiar miticii care tropaie si cand nu tropaie, motaie prin parlament.. Eu cred ca trebuie sa mai avem si principii..
    • +2 (2 voturi)    
     legi directionate (Vineri, 12 noiembrie 2021, 7:38)

     bufnitaroz [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

     Neajunsurile unei legi cu dedicatie este ca vrand-nevrand vor profita si altii de ea, cand o descopera. Niciun legiuitor in tara asta nu va inchide o usa fara sa deschida o fereastra.
  • 0 (0 voturi)    
   corectie (Vineri, 12 noiembrie 2021, 21:16)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   castiga mai mult, nu muncesc ma mult! un aitist nu munceste mai mult - si mai util - decat un doctor sau un brutar
 • +16 (34 voturi)    
  E o tema falsa! aia 10% nu salveaza bugetul (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:06)

  Gryphus [utilizator]

  Sa zicem ca se vor impozita IT'istii cu 10% in plus si cei din constructii la fel, care e impactul in bugetul national?

  dar asta va duce la alungarea unor firme IT din Romania, la constructii mai putine si mai scumpe deci la taxe colectate mai putine
  • +9 (21 voturi)    
   PAI EXACT ASTA VREA! (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:17)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   "va duce la alungarea unor firme IT din Romania" - exact aceast dorest pedesereul!
   Vrea sa alunge din traa investitorii seriosi, daca in Romania ar fi o clasa de mijloc puternica, cum ar mai putea Partidul lui Ilici sa pacaleasca oamenii cu sacosa rosie si galeata electorala?!
  • +2 (20 voturi)    
   Privilegiile de orice fel sunt dăunătoare (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:28)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Nu ai credibilitate când spui că te deranjează pensiile speciale, dacă vrei scutire de impozit pe salariu.

   Orice taxare scade activitatea economică, iar IT-iștii tăi nu prea au copii, ei au alte standarde :)

   Nu contează impactul asupra bugetului național, contează ca oamenii să perceapă drept corect sistemul de impozitare.
   • +5 (11 voturi)    
    scutirea de impozit (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:13)

    aaragn [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Scutirea de impozit in IT nu este un privilegiu.

    Daca un magazin de pantofi iti face reducere de 10%, ai sanse in plus sa cumperi de la ei, nu? Si ei fac profit mai mare cu aceasta reducere decat daca n-ar fi facut-o. Exact asta e scutirea de impozit. Statul roman castiga (exista un studiu in sensul asta - Manelici& Pantea) mai mult din reducerea de impozit decat ar face-o fara.

    Pensiile speciale sunt un privilegiu, pentru ca sunt bani dati si atat. Reducerea de impozit (cel putin in acest caz) este o investitie cu ROI pozitiv.

    As acorda scutiri de impozit nu numai pt activitati, dar si pentru indivizi, daca s-ar demonstra ca asta aduce profit :)
    • +6 (6 voturi)    
     Păi dacă statul câştigă (Joi, 11 noiembrie 2021, 23:32)

     Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui aaragn

     mai mult din scutirile de impozit, atunci hai să scutim pe toată lumea de impozit.
     În felul asta împuşcăm 2 iepuri:
     -salariaţii vor fi mai bogaţi, că nu mai plătesc impozit
     -bugetul statului va creşte de la 40% din PIB la 60% (ca în Franţa)
     • 0 (2 voturi)    
      Bugetul statului... (Vineri, 12 noiembrie 2021, 13:41)

      Sevraj [utilizator] i-a raspuns lui Bandolino

      ...in Romania e max. 28% din PIB (tax-to-GDP ratio), nu 40%. 41% e media UE. Danemarca, Franta Belgia si Suedia (state sociale) au spre 50%.
      • +1 (1 vot)    
       Bugetul statului ca procent din PIB (Vineri, 12 noiembrie 2021, 20:03)

       Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui Sevraj

       NU este totuna cu "tax-to-GDP ratio" (veniturile statului ca procent din PIB)
       Bugetul statului (cheltuiala bugetară) este de regulă mai mare decât venitul la buget, fiindcă există un deficit bugetar.

       De exemplu în anul 2020, România a avut venituri la buget 29% din PIB (aşa cum ai spus), însă guvernul a cheltuit 38% din PIB.
       Tot în 2020, Franţa a avut venituri de 52% din PIB (aşa cum ai spus), însă guvernul francez a cheltuit 61% din PIB.

       Sursa: harta lumii interactivă, pe websitul Fondului Monetar Internaţional (FMI):
       -cheltuieli: https://bit.ly/3FeplhU
       -venituri: https://bit.ly/3Ha3XvM
    • +3 (3 voturi)    
     Nu e treaba statului promovarea muncii tale (Vineri, 12 noiembrie 2021, 0:24)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui aaragn

     Miuncitorii din fabricile de componente auto sunt plătiți triplu dacă pleacă în Germania să facă aceeași muncă.

     În realitate, doar găsești justificări pentru privilegiul pe care-l ai.
   • +4 (8 voturi)    
    Dar nu este un pivilegiu! (Joi, 11 noiembrie 2021, 18:20)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    OK, nu avem merite in plus fata de alte categorii sociale.
    Atunci DE CE sa fim scutiti de impozite?
    Foarte simplu, pentu ca alminteri marile firme occidentale ce angajeazza softisti NU VENEAU aiai, iar noi am fi plecat peste hotare, cum au facut-o de alfel milioane si milioane de romani!

    Daca se aborga scutirea de impozit, Statul nu va incasa mai mult, ci MAI PUTIN, deoarece va dispare pur si simplu tot acest sector.
    Pina ieri, noi cei 2,2% din angajati generam 5,9% din PIB,
    De maine, de cand dumneavoastra veti aplica masura de echitate, aceste venituri la Buget vor dispare ...
    • +2 (4 voturi)    
     Fabricile de componente auto au venit și ele (Vineri, 12 noiembrie 2021, 0:38)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

     Marile firme occidentale au venit pentru salariile mici din România, nu pentru scutirea ta de impozit.

     Scutirea ta de impozit e un privilegiu al tău, pe care muncitorul plătit cu 500 de euro nu îl are.
     • 0 (2 voturi)    
      Dar va contraziceti! (Vineri, 12 noiembrie 2021, 8:05)

      Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Chiar raspunsul dumneavostra este auto-contradictoriu:

      "Marile firme occidentale au venit pentru salariile mici din România,"

      CORECT!

      "nu pentru scutirea ta de impozit."

      Pardon!
      In conditiile in care darile catre Stat ajung la circa 50%, salariile sunt mici SI datorita scutirii de impozit!
      Alminteri, angajatorul ar trebui sa ne plateasca substantial mai mult ...

      "Scutirea ta de impozit e un privilegiu al tău, pe care muncitorul plătit cu 500 de euro nu îl are. "

      1. Nu este privilegiu, este ca sa nu plecam si noi din tara, asa cum au plecat multe milioane de romani!
      2. MUNCITORUL?
      In acceptia mea, "muncitori" suntem toti cei ce muncim, fie cu bratul, fie cu fruntea, spre deosebire de electoratul dumnevoastra, compus majoritar din asistati social.
      • -1 (1 vot)    
       asistati social? (Vineri, 12 noiembrie 2021, 21:22)

       srpc [utilizator] i-a raspuns lui Mortaciune ambulanta

       aici intra mai ales pensionarii, nu-i asa? hipsterii care castiga sume enorme desi sunt inutili ii considera asistati social pe toti cei care nu pupa-n dos capitalul occidental; pas
       • +1 (1 vot)    
        NU! (Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 8:12)

        Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui srpc

        Noi, pensionarii (din august sunt pensionar) primim inapoi banii pe care i-am platit din 1980 si pina acum sub forma de "contributie pentu pensie".
        Pensionarii (acestia ordinari) Nu sunt asistati special!
        Votantii dumneavoastra sunt asistati social, cei care nu au lucrat nciiodata in viata lor, au asteptat totdeauna sa li se DEA!
  • +1 (1 vot)    
   Mai gandeste-te (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:20)

   NIhilo nihil [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Vor impozitare progresiva. Adica vor fi cele 10% care nu le platesc acum, plus vreo 25%, ca sa fie bine...
 • -32 (52 voturi)    
  multumim usere.. (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:10)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... ca n-ati fost in stare sa va intelegeti la ciolan cu pnl.
  acum platim impozite pentru politruci si putori.
  • -6 (28 voturi)    
   parca era si agreat in PNRR (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:48)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   deci PSD le-o va trage IT-stilor cu mana USR-ului.

   va declara ca doar a pus in practica ce a agreat USR cu comisia
   • +1 (19 voturi)    
    hehe (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:29)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    Daca te-au reactivat si pe tine ciarli, e deranj mare..
    Cam cat siberia :))))
  • +6 (12 voturi)    
   Pai USR cerea eliminarea cotei unice (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:05)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Prin taxe 0 pe salariul minim pentru care milita Nazui
   Cred ca era si bagata masura in programul de guvernare USR-PNL
  • +12 (14 voturi)    
   Corectar fi "multumim pnl, citu, iohannis" (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:14)

   axxa [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Cu usr la guvernare, pnl a facut cea vrut el, numai reformele programate nu. Sa se inteleaga acum cu psd ciolacu.
 • +20 (28 voturi)    
  pai (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:10)

  euue78 [utilizator]

  nu mai bine mergem noi sa platim impozit pe salariu prin Germania , Olanda , Franta , Italia ......
  • +3 (19 voturi)    
   Si acolo ai impozit progresiv (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:06)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui euue78

   Si bonus taxa pe mostenire.
   • +6 (14 voturi)    
    eeee... (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:02)

    bufnitaroz [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    ....dar acolo serviciile platite sunt onorate...Colegii mei nu regreta o clipa ca s-au mutat cu tot cu familie in De.
    • +5 (15 voturi)    
     Si copiii lor ce zic? (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:33)

     crinana [utilizator] i-a raspuns lui bufnitaroz

     Multi din cei care pleaca traiesc intr-o bula in tarile respective, intr-un cerc de romani sau alti emigranti. La locul de munca nu simti asa de tare pentru ca mai ales intr-o corporatie nu isi permite nimeni sa nu fie politically correct cu tine. Dar copiii lor o simt foarte dur la scoala, unde sunt vazuti de ceilalti copii ca saracii din Europa de Est. Nu conteaza ca tata e ITist si tatii lor sunt poate someri sau asistati social. Ei sunt in tara LOR. Cand toti copiii din clasa sunt invitati la un playdate si ei sunt lasati pe dinafara pentru ca nu sunt localnici, imi imaginez ca apreciaza tare mult toate serviciile platite si onorate de catre tara respectiva. Exista servicii? Da si nu. Exista mai putina birocratie dar nu neaparat servicii publice (si chiar private) mai bune. Dar nici un roman nu se va intoarce in Romania sa recunoasca sincer ca si in tarile respective exista destul de multe minusuri si neajunsuri. Mereu vor spune ca acolo unde sunt ei e totul roz, ca nu regreta nici o clipa (desi probabil regreta de cateva ori pe saptamana). Sa stai cu lunile sa astepti o programare la un specialist si cand ajungi la el
     sa iti dai seama ca nu te trateaza ok pentru ca incearca sa salveze bugetul mai mult decat pe tine, sa ai un spital modern dar lipsa de personal, sa fi platit mai prost pentru acelasi post doar pentru ca tu nu esti localnic si recruiterul sa iti spuna in fata ca nu poti avea pretentiile alea salariale la doar 1 an de cand stai in tara aia (nu conteaza ce stii, ce skilluri ai, ce experienta anterioara ai acumulat in domeniul tau), sa platesti asigurari la masina mai scumpe pentru ca tu nu ai n ani de condus in tara respectiva etc
     • +3 (9 voturi)    
      caz concret (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:13)

      bufnitaroz [utilizator] i-a raspuns lui crinana

      Nu stiu despre ce vorbesti, probabil constructori, femei de servici, ingrijitoare, asistente private. Pe cine cunosc eu, simplul fapt ca nu trebuie sa inghita in trafic mitocania romaneasca, le-a schimbat viata. Copii au culoare-n obraji, vorbesc romana, germana si engleza fluent, au prieteni negri, germani, italieni, turci, si nu i-am vazut cand vin in vacanta in romania sa nu mai vrea sa se intoarca, ba mai mult vorbesc non-stop cu prietenii lor (non traditionali). Asigurarile mai un pic si ajungem din urma. Chiriile mai mari dar nimeni nu te da afara ca a gasit pe unul care da mai mult. Alocatiile copiilor nu sunt o gluma ca aici. In spital te duci cu incredere, nu cu frica si plicu'.
      Spune-mi te rog daca tu aici nu traiesti intr-o 'bula'? (pana si facebook iti face o bula)
      Am intalnit o fosta colega de la Conta, care era stearsa si 'vai mama ei' in tara, dupa doi ani de DE era sa nu o recunosc: da, a tras mai mult decat in tara, a invatat limba, dar acum este investitor strategic(cu un buget de sute de milioane de $). Era VIE, fericita, ingrijita, cu ochii sclipitori si povestea de toate neajunsurile de acolo, de cat a plans pana a invatat limba, de cat de mult trage sa fie la nivelul colegilor de acolo( aici era buna, acolo era sub medie initial). Dar nu transmitea nimic rau, depresiv...
     • -1 (5 voturi)    
      M-ai pus pe ganduri (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:23)

      NIhilo nihil [utilizator] i-a raspuns lui crinana

      N-am stiut ca e asa de rau aici unde sunt (nu in Romania). Mare domn, raman dator!
   • +3 (5 voturi)    
    Pai sa vedem cum (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:29)

    UnAltVasile [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    pun astia praguri din pix. Ca o sa ajungem sa platim mai multe taxe pe salariu la noi decat la ei pentru acelasi net. Si asa avem 45% total acum din brut.

    Deci in final, da o sa fie mai avantoajos sa platesti taxe in tarile alea, in care si relatia stat-cetatean e la alt nivel.
  • +3 (7 voturi)    
   plus (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:26)

   bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui euue78

   Elveţia, Belgia, Suedia, Finlanda, Irlanda, UK, ...
 • -17 (31 voturi)    
  de ce mintiti? (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:15)

  GigiKent_ro [utilizator]

  este o mizerie ce spuneti despre IT
  cat timp a fost PSD-ul la guvernare, acestia ne-au dat banii inapoi la sfarsitul anului.... noi am primit in plic diferenta de 5,7% pierduti... cei care ne-au pacalit si nu ni i-au mai dat sunt tot cei de la PNL+USR ... relax. Cand au venit ei la guvernare au uitat sa ni-i dea inapoi.
  • +5 (5 voturi)    
   trecerea contributiilor s-a intamplat in 2018 (Joi, 11 noiembrie 2021, 18:13)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui GigiKent_ro

   a iesit cu scandal si au votat o dispensa pe 2018 ca fac ei un ajutor de minimis pt cei care au crescut salariul brut conform cu trecerea contributiilor fara afectarea netului inainte de 1 ianuarie 2018.
   Promisiunea a fost pe 3 ani, dar cu caderea guvernului Tudose a ramas doar anul respectiv.
 • +16 (28 voturi)    
  Impozitarea progresivă duce la o (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:25)

  Con_stan_tin [utilizator]

  la o nivelare socială a salariului net chiar dacă sunt diferențe mari pe brut, cu alte cuvinte se nivelează în jos nivelul de trai între salariați.
 • +29 (41 voturi)    
  un mic comentariu (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:28)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Deci daca esti bun , muncesti , ai idei, si faci bani trebuie sa fii penalizat de stat. Cu cat esti mai bun ,cu atat platesti mai mult.Eu nu vorbesc aici de marii patroni, smecheri, bosi de tot felul. Eu vorbesc de cineva care este de exemplu un inginer bun , lucreaza la o mare firma si primeste 3000 Euro pe luna. Pe acesta vrea sa il penelizeze PSD, un partid cu conducatori care nu au nici o calificare,care si-au castigat banii datorita functiilor date de partid la stat.
  Nu va e ba rusine?
  • +7 (17 voturi)    
   Voturile PSD vin de la cei (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:56)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   cu nivel de trai scăzut, deci partidul are tot interesul să-i favorizeze în detrimentul salariaților cu nivel de trai crescut. Motoarele de creștere economică, inovația, IT, etcetera, le lasă în continuare netaxate.
 • +24 (32 voturi)    
  Până în 2004, banii se primeau "în plic"... (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:43)

  IoPaNet [utilizator]

  Nu toți, dar mare parte din ei. Cota unică a scos din economia subterană multe venituri. Cota progresivă le va "ascunde" iar, că nu ești tâmpit să accepți să-ți ia statul 40% + CAS + CASS, într-o țară în care nu beneficiezi de mai nimic din banii pe care îi dai...
  PS: Nu vă luați după vrăjelile despre iahturi, nu ăia sunt vizați de stat ci "bogătanii" cu salarii de 1000 euro. Pun pariu ca pragurile vor fi ceva gen 2000 lei net, 3000 lei net, 4000 lei net.
  • +6 (6 voturi)    
   depinde de reguli (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:43)

   Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   Ca principiu mie mi se pare mai corecta impozitarea progresiva dar, intr-adevar, tot secretul este unde vor fi puse pragurile. Daca sunt puse in avantajul angajatului ar trebui ca angajatii cu salariu minim sa aiba aproape 0. Urmatoarele praguri ar trebui sa fie pe la 10,000 RON, 15,000 RON, 20,000 RON, etc. Daca incep sa puna praguri la 5000 de RON practic nu fac decat sa mai fure niste bani pentru aceleasi servicii mizerabile pe care le ofera statul roman.
  • +6 (6 voturi)    
   e si o marota cu progresivul (Joi, 11 noiembrie 2021, 18:42)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   in alte tari (dex ex Germania) daca castigi mai mult la un moment dat se plafoneaza contributiile la sanatate si pensie, dar creste impozitul.
   Acolo se poate egaliza si impozitul intre soti (se pot castiga si 1000 euro lunar), iar daca exista si copii ajuta si aia cu cativa euro.
   Daca ai venit foarte mare, te mai gandesti daca mai platesti impozit la biserica, etc
   Atentie, acolo se impoziteaza veniturile, la noi mai ales salariile
 • -9 (21 voturi)    
  Cota progresivă îți aduce voturi (Joi, 11 noiembrie 2021, 12:44)

  Con_stan_tin [utilizator]

  dacă o aplici cu cap, lași cota neschimbată pentru salariu mediu, o reduci la salariile mici și o crești la salariile mari astfel încât încasările bugetare să rămână la același nivel.
  • +6 (16 voturi)    
   Aduce voturile celor fara cap (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:18)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   Cam cate procente din salariati au ceva peste 2000 E ?
   3%, 5% ?

   Daca jupoi oamenii capabili ca sa poti milui pe cei care n-au dupa ce bea apa, care e progresul societatii ? Vei avea doar din ce in ce mai multi miluiti...
   • -6 (14 voturi)    
    Pai uite progresul societatii sub cota unica (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:02)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    In toate tarile occidentale, unde exista cota progresiva de multi ani.
    SUA, Germania, Franta sau UK au cota progresiva de mult timp.
    • -1 (3 voturi)    
     Multumesc ! (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:11)

     Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     Acolo unde 70% din populatie are cel putin salariul mediu european de 1748 E/luna.
    • +3 (7 voturi)    
     cota progresiva (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:21)

     aaragn [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     Da, e progresiva in FR, DE etc. Dar uita-te putin la ce niveluri sunt acolo: in Franta am 11% pana in 25k pe an.

     Stii ceva? Vreau si eu cota progresiva asa.

     Problema e ca PSD vrea sa-ti puna vreo 50% pentru acest nivel de salarizare. Si-asa nivelul general de taxare in Romania este enorm.

     Progresul in tarile occidentale se face prin IQ si educatie, nu prin bani colectati pt Ciolacu.
   • -2 (6 voturi)    
    Duplicitatea progresimii în toată splendoarea ei (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:20)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    În realitate, pe tine nu te interesează că 90% dintre români trăiesc mai greu ca tine, tu ești elita și meriți întotdeauna mai mult. Corect? :)

    Vino, meștere, într-o țară din vest, dacă te bazezi pe ce știi să faci. Comentariile progresiste sunt pentru oricine o sursă greșită de a-și câștiga traiul.
   • +2 (4 voturi)    
    nu neaparat cei mai productivi (Joi, 11 noiembrie 2021, 16:12)

    Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Cred ca in pofida lucrurilor care se spun in mod public, cei mai multi angajati cu peste 2000 de euro nu sunt in IT, nu sunt in banci si, in general, nu sunt in sectorul privat. Cred ca cei mai multi salariati cu un astfel de venit sau mai mare sunt in administratia publica, in primarii, prin politie, ca sa nu mai vorbesc de celebrele "deconcentrate". Si asta ca sa nu mai adaug celebrele pensii "speciale" care, cu putin noroc ar intra si ele la o impozitare progresiva. A, si ca sa si raspund la intrebarea ta, sub 5% din angajati au peste 10,000 RON brut adica 5,800 net... A fost un articol recent... Asta pentru ca statul roman este foarte slab si nu este in stare sa isi impuna regulile dar asta e alta discutie.
   • +1 (1 vot)    
    Foarte corect! (Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 8:15)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    "Cam cate procente din salariati au ceva peste 2000 E "

    Un procent MIC! Poate sa puna si impozit de 90%, nu vor intra prea multi bani la Buget din asta.

    Dar nici nu este acesta scopul, impozitarea progresiva de extrem de bine la electoratul pedesere:
    "asa maica, sa-i arda la salariu pe aia care castiga mult! Asa le trebuie, daca le-a placuit cartea!"
  • +3 (5 voturi)    
   daca raman la acelasi nivel (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:25)

   GNG [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   De ce sa mai muncesti sa faci cote? Interesul este sa creasca incasarile!
  • +1 (11 voturi)    
   Posibil să nu aducă voturi. (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:31)

   MDamain [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   Votanții PSD sunt amărășteni în general. N-au cine știe ce salarii, probabil că nu ar fi afectați.
   Nu vor fi afectați nici mulți care au salarii mai mari. Mai ale cei mai tineri. Au salarii mai mari pentru că sunt mai bine calificați și educați. De regulă prin efortul propriu și al familiilor lor. La ce viitor îi așteaptă, cu siguranță că vor alege să plece din țară. Nu de alta, dar de oameni calificați, educați și deștepți e nevoie cam peste tot în Europa.
   Deci impozitul progresiv va mai bate un cui în cosciugul României.
   • +1 (5 voturi)    
    Ba da, aduce voturi! (Joi, 11 noiembrie 2021, 18:24)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui MDamain

    "Votanții PSD sunt amărășteni în general. N-au cine știe ce salarii, probabil că nu ar fi afectați"

    Perfect adevarat, noi vom fi afectati, dar votantii Ilici NU vor beneficia prea mult de CRESTEREA salariului net, datorita reducerii impozitelor pentru "amarati".

    Dar Partidul lui Ilcii va castiga foarte multe votrui datorita "haiduciei", electoratul specific va fi nebun de bucurie ca "ii arde la salarii pe aia care are sicola si munceste"!
  • -3 (7 voturi)    
   CORECT (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:05)

   Divergent [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   ...dar nu ai cu cine, poporul roman e plin de economisti cu "shcoala vetzi" . Trogloditii astia mor de grija corporatiilor si a unor smecheri.
  • -1 (3 voturi)    
   jumate au minim pe economie, 5% au peste 10 brut (Joi, 11 noiembrie 2021, 19:04)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

   daca ii iei aluia cu salariu "mare" chiar si 1000 de lei in plus si o imparti la 10, i-ai plagoslovit pe aia cu 100 lei.
   Dar tocmai l-ai convins pe ala sa plece din tara sau sa incerce sa evite taxarea.
 • +1 (11 voturi)    
  Cam multe idei disparate in articol (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:01)

  oblio123 [utilizator]

  Exemplul cu salariul de 5000 e total pe linga, e ok sa incerci sa simplifiici exemplul dar nu atit de tare incit de fapt sa pierzi esenta. La cota progresiva niciodata nu plateste ala cu 5000 salariu 20% iar ala cu 2000 salariu 10%. Logica e pe transe de venit si la aceleasi transe se plateste acelasi impozit, in cazul nostru ala cu 5000 plateste 10% pentru primii 2000 apoi 20% pentru urmatorii 3000. Si n-are nicio treaba impozitul progresiv cu Thomas Piketty, principiul echitatii fiscale e mult mai vechi, il gasim formulat chiar si in Avutia Natiunilor a lui Adam Smith si e de fapt ce se preda oricarui student la economie/drept ca principiu de baza al impunerii (echitate la nivel de societate inseamna o distribuire a sarcinii de plata in functie de capacitatea de plata a subiectului, adica a venitului). Cam asta e fundamentul unei societati normale de fapt, daca dupa mintea unora impozitul progresiv e pentru tari bogate, cota unica e pentru tari bananiere/lumea a treia.
  Prin urmare doar pentru cine n-are niciun fel de background educational cota progresiva e ceva anormal. Si sa iei in considerare ce spune Biris in probleme de taxare e ca si cum l-ai pune pe Nutu Camataru sa stabileasca dobinda de referinta la BNR.
  E evident ca Romania e o tara cu taxare prea mare la salarii mici si cu taxare prea mica la salarii foarte mari (dintre care multe platite din bani publici). Despre eficienta taxarii si coerenta ei sigur ca ar fi multe de zis dar in nici un caz taxarea progresiva nu poate fi scoasa din discutie ci de la ea trebuie plecat. Prima senzatie e ca trebuie sa fie cote mai mici decit acum la salarii mici si medii si cote mai mari la salariile care rup plafonul.
  • +6 (10 voturi)    
   ... (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:57)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui oblio123

   Cu alte cuvinte: daca sclavul vrea sa munceasca mai mult, lasa-l sa munceasca! Doar ai grija sa-l jupoi incat sa nu ramana cu mai nimic in plus!
  • +5 (7 voturi)    
   de acord.. (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:17)

   bufnitaroz [utilizator] i-a raspuns lui oblio123

   ..daca aceste plafoane ar fi stabilite corect si nu ar avea legatura cu salariul. Ceea ce in Germania (dau exemplul de IT - unde nu se castiga foarte mult, cum se crede) este considerat remuneratie medie, la noi se va ajunge sa stabilim plafonul din pix (sau din filtru excel) pentru a 'prinde' cat mai multi(cam cum era pe vremuri la asigurari Astra: tot ce depasea 15.000 de lei era declarat frauda si nu plateau).
   Foarte multi romani, muncim si cate 10 ore pe zi ca sa incasam mai multi bani, pe care ii cheltuim in tara. Daca un plafon ar ajunge sa zicem la 7000 de lei, ce il opreste pe cel platit cu 13.000 de lei sa lucreze 4 ore (care oricum vor fi 6) si restul timpului sa presteze altundeva pacalind marele sistem( poate chiar pe firma lui personala).
   Cei care doresc impozitarea progresiva vor sa o faca pe singura componenta pe care (cred ei) o pot controla: salariul.
   Breaking news: toti patronii ROMANI pe care ii cunosc dau bani pe card si in plic.
   • +3 (3 voturi)    
    . (Joi, 11 noiembrie 2021, 20:25)

    oblio123 [utilizator] i-a raspuns lui bufnitaroz

    Exista multi care fac o asociere intre ideea de impozit progresiv si cea de impozit opresiv.
    Sunt de acord ca in momentul in care un stat taxeaza prosteste in ideea pe care si tu o mentionezi adica aia de a te uita la mediana veniturilor sa vezi pe unde e grosul si acolo sa pui impozit avind ca singur obiectiv sa incerci sa colectezi mai mult atunci asta nu e ceva util
    si evident ca nici nu va functiona. Personal eu as lua un cost corect al vietii in Ro, l-as inmulti cu un 2,5 si acolo as pune o cota mai mare. Undeva de la peste 12-13K sau poate 15k brut pe luna cred ca putem salta de la 10% la un pic mai mult, sa zicem in jur de 16 -18% impozit iar ce trece de 25K brut poate suporta si peste 25% chiar spre 30% - toate astea pentru a mai elibera din cota de la baza, adica la salarii de pina in jurul lui 6k brut
    sa fie cota mai mica de 10% sau poate chiar deloc.
    Partial pot sa iti raspund si la aia cu ce-l opreste pe unul sa lucreze 4 ore in loc de 8 sau 10 sau 6 - de obicei e management-ul cel care il opreste,
    productivitatea tre' sa creasca in mod continuu de la q la q (quarter) pina iti iese pe ochi, cam asa e la toate corporatiile cu staif - si mai stiu si ceva companii cu pedigree american care nu prea agreeaza ideea de plata pentru ore suplimentare e pur si simplu "descurajat" adica nepermis sa faci ore suplimentare (e treaba ta in cite ore faci tu task-urile care se asteapta de la tine)
    Breaking news: fraierii de patroni romani n-au ajuns in virful piramidei mondiale ca sa poate plati salarii in vreo tara cu cote mai mici si cu salarii si mai mici ca in Ro pentru ca pur si simplu sa-i doara in bascheti de costul salarial total al firmei iar grosul sa fie "optimizat" fiscal in insule sau insule-stinci de unde baieti isteti precum Biris le pot explica cum sa-i gestioneze "legal". Nu pot apara prea mult patronul roman de care zici (ii stim tipologia foarte bine) dar nici nivel mondial nu mi-e rusine cu ce tertipuri si scheme de 3 lei se folosesc.
    • 0 (0 voturi)    
     Principiul e bun, dar... (Vineri, 12 noiembrie 2021, 14:07)

     Sevraj [utilizator] i-a raspuns lui oblio123

     ... in judetul unde traiesc exista 64% salariati (vorbesc de cei de la privat) cu salariu minim. Sa nu mai vorbim de o treime din locuitorii cu domiciuliul in tara care sunt pensionari, vreo 4.5 milioane. Dintree acestai vroe 170 mii sunt speciali sau militari. Acest pensionari au in principiu pensii mai mici decat salariul minim. Cred ca este o invidie generala pe tot ce castiga mai mult de 4-5k unde se afla peste 80% din populatia Romaniei. Nu toti traiesc in Bucuresti sau orase mari unde salariile sunt mai bune.
     Revin... aceea mediana este la salariul minum, iar media nu e asa de sus ca sa compenseze asa cum spuneti dvs. Este evident ca se dau bani in plic, dar ce vreau sa spun eu este ca pare evident ca statul va taxa suplimentar ce e peste un prag mult sub cel de 12-13K sau poate 15k brut pe luna fara a elibera sarcina fiscala pentru salariile mici fiindca nu are de unde.
 • +9 (13 voturi)    
  sunt de acord (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:01)

  copturie [utilizator]

  cu inpozitarea progresiva a veniturilor de la stat nu privat, pentru ca sunt diferente uriase intre diferitele categorii de bugetari, de asemenea tebuie crescuta taxarea notarilor spre exemplu, care sunt o casta ce castiga sute de mii de lei pe luna si care sunt singurii care devin milionari legal realizand un serviciu public!
  • +2 (2 voturi)    
   Ar fi paradoxal (Vineri, 12 noiembrie 2021, 8:09)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui copturie

   "inpozitarea progresiva a veniturilor de la stat"

   Ar fi o masura justa, dar e principial absurd sa impozitezi veniturile bugetarilor: dumnealor oricum sunt platiti din tazele si impozitele noastre, Statul ia de la noi si le da lor.

   Ce sens ar avea ca aceslai Stat sa le DEA dumnealor salarii mari, si dupa aceea sa le impoziteze, deci sa le IA inapoi o parte din bani??
 • 0 (16 voturi)    
  Dar este extrem de simplu! (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:14)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Pedeserul a vrut intptdeauna sa desfiinteze scutirea de impozit pentru noi, iar acum o va face.
  Ion Ilcii uraste de moarte 'telectualii, in primul rand pe noi cei care scriem cond, pentu ca nu pricepe ce facem.
  Evident ca aceast nu va aduce prea multi bani la Buget, firmele straine si IT-istii o sa plece din Romanai, dar asta nu va deranja prea mult pedesereul, care stie foarte bine sa gestioneze penuria, mizeroa, nu belsugul!
 • +3 (11 voturi)    
  Exista solutii mereu.. (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:20)

  abcabc [utilizator]

  Propuneri APARENT sociale care de fapt sunt noi metode petru a aduce si mai multi bani la buget. Reteta e simpla: mai multi bani de cheltuiala, mai multe contracte "destepte" ale statului cu firme de partid.

  IT-istii nu depind din fericire de mascaricii care se perinda pe holuri de marmura..

  Chiar zilele trecute ma uitam ce frumos ar fi sa imi mut firma in Estonia si sa nu mai am batai de cap..

  La ei 99% din serviciile statului sunt disponibile in platforma online.

  Hai modificati legea! Chiar am nevoie de un imbold!
 • +6 (14 voturi)    
  dar nu mai bine (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:23)

  noi2013 [utilizator]

  s-ar scoate orice exceptie si scutire?! daca vrei incurajarea unor sectoare o poti face prin alte mecanisme, nu scutiri la salariat

  Parca eram egali si la drepturi si la obligatii....
  • -3 (9 voturi)    
   dar la cine scutiri? (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:13)

   GigiKent_ro [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   ai doua variante sa scutesti salariatul sau patronul... pe cine scutesti altfel?
   in loc s-o dai sa moara capra vecinului mai bine iti gasesti un loc de munca mai bun
  • 0 (2 voturi)    
   hello? (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:56)

   ovidiub781255638850764 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Scutirea de impozit pe salar in IT sustine si ajuta de fapt angajatorul, nu angajatul. Stiu ca pare un pic contra-intuitiv, dar daca te gandesti putin, asa e
  • +2 (4 voturi)    
   scutirile sunt multe (Joi, 11 noiembrie 2021, 19:09)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   nu doar la salariat.
   Iar IT-istul de ex va prefera sa treaca pe alta forma de taxare sau sa plece din tara. Pentru ca din banii lui s-ar plati pensiile speciale, ajutoarele sociale, alte furaciuni ale statului etc
 • -6 (20 voturi)    
  Idiotii Europei (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:46)

  galeo [utilizator]

  Ni se tot spune ca suntem idiotii Europei pe motiv ca nu avem aceasi rata de vaccinare ca tarile din Vest.
  Nu cumva suntem idiotii Europei si din punct de vedere fiscal?
  Tot occidentul are impozit progresiv.

  De asemenea vedem ca statul roman colecteaza cel mai mic procent din PIB la bugetul local.
  Pai vu ce bani sa faca statul scoli si spitale moderne?
  • +4 (6 voturi)    
   ... (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:29)

   frum [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   cu aia pe care-i fura oricine e la putere
  • +9 (11 voturi)    
   pe bune? (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:39)

   bufnitaroz [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Daca scuturi in momentul asta pe toti ciolacii de Romania, pica suficient pentru o scoala si un spital modern. Am dat exemplu recent, dar putem merge in trecut cu numele lor...
   Nu vreau scutiri (sunt it-ist)si nu vreau pensii speciale.
   Vreau taxarea progresiva a veniturilor cumulate reale (inclusiv masinuta aia a matusei Tamara, sau centrul tiganesc al Timisoarei). Aici, da putem vorbi de niste plafoane serioase. Sa taxezi in schimb munca, este o invitatie la frauda, o intoarcere la card+plic(nu am mai vazut plicul de la ultimul patron ROMAN la care am lucrat).
   • +1 (5 voturi)    
    Sunt de acord cu impozitarea globala (Joi, 11 noiembrie 2021, 16:51)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui bufnitaroz

    Adica pe toate veniturile.
    Ce spui tu cu masinile si turnuletele e vorba de taxarea proprietatii, ce poate creste si ea
   • +1 (1 vot)    
    asa e (Vineri, 12 noiembrie 2021, 21:43)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui bufnitaroz

    ciolacii, iohanesii, barnele, raresbogdanii, basestii, fluturii, ancadragii, burdujele si multi altii, din TOATE partidele
  • -2 (2 voturi)    
   Cu banii curenți, cu PNRR (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:58)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Ah, stai, că aia sunt haliți de bugetari, de sinecuri si de pensii speciale.
   Deci mai multe impozite, mulgeți vaca până moare.
  • 0 (2 voturi)    
   in multe tari se plafoneaza cumva contributiile (Joi, 11 noiembrie 2021, 19:18)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   si de aia apare progresivul.
   Daca faci 1 milion pe an, te cam enerveaza sa platesti 100k la sanatate si 250k la pensie, plus 100k impozit.
   Intr-un fel ti-ar conveni daca ai incredere in stat ca ii primesti inapoi in servicii sau la batranete.
   Ori la ei ce fac, iti spun ca nu ai contribuit decat 150k la pensie si 50k la sanatate si 300k impozit. Cam acelasi lucru, dar n-ai pretentii la batranete.
 • +7 (7 voturi)    
  Se discuta (Joi, 11 noiembrie 2021, 13:50)

  ACP [utilizator]

  de cele 2 categorii de speciali cei cu scutire de impozit si cei cu venituri mari de la stat dar mai este o categoie importanta de speciali care nu e mentionata de loc. Aceasta este cea a celor care detin vile somptuoase si masini scumpe dar fie nu declara venituri sau sunt incadrati cu salariul minim, fiind suspect de multi. Practic o scadere a taxelor pe salariile mici si o crestere pe cele mari a da doar o gaura in buget pentru ca deja pe salariile peste medie se plateste peste 45% la stat si mai mult de 50% sa ii iei omului cu japca e criminal.
 • -4 (18 voturi)    
  E AMUZANT... (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:02)

  Divergent [utilizator]

  ...ca foarte multi dintre comentatorii care fac spume impotriva taxarii progresive si care mor de grija bogatasilor sunt niste sarantoci rupti direct in rest si pentru care trollingul pe aici e singura placere a vietii.
  Bay copilasi, faptul ca in marea majoritate a tarilor din Europa civilizata impozitarea este PROGRESIVA, nu unica nu va aprinde niciun beculet in dovleacul ala gol?
  • +4 (10 voturi)    
   diavolul e in detalii (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:31)

   bufnitaroz [utilizator] i-a raspuns lui Divergent

   Se spune in engleza.
   Este un BS pe care il musca majoritatea:
   1. Impozitarea la noi se va face pe remuneratie. Cine pierde? Sarantocu' rupt.
   2. Plafonul va fi Made in Romania, cat mai multi sa prindem. Cine pierde? Statul si implicit sarantocu' rupt. Nu am chef sa iti explic de ce, sper ca intelegi.
   3. Exista solutii legale pentru a evita impozitarea. Cine pierde? Tot sarantocu' rupt, care nu-si permite altceva decat sa lucreze toata viata.

   Daca se face impozitare progresiva pe venituri cumulate: salarii, dividente, chirii, actiuni, etc atunci DA ne aliniem cu civilizatia, dar la noi se va face o 'haiducie' electorala, care ne va aduce inapoi PSD inca vreo 10 ani. Parol, monser!
   • +1 (1 vot)    
    corect! (Vineri, 12 noiembrie 2021, 21:45)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui bufnitaroz

    solutia e ca LEGEA sa fie schimbata astfel incat sa NU permita niciun fel de "optmizare fiscala"; nu misti un euro de aici fara a plati impozit; cu asta totul ar deveni simplu si eficient
  • 0 (4 voturi)    
   Afara primesti si inapoi din banii dati statului (Joi, 11 noiembrie 2021, 16:09)

   ciprian_ [utilizator] i-a raspuns lui Divergent

   Spitale, educatie, autostrazi, infrastructura.

   La noi banii pe care oamenii care muncesc in privat sunt folositi ca sa tina un sistem bugetar parazit supradimensionat care in final e masa de votanti.

   Pacat ca cei care muncesc in privat nu realizeaza asta. Bugetarii care la noi au salarii mai mari decat in privat (nicaieri in lume nu mai exista asa ceva) isi cunosc foarte bine interesul. Cei care muncesc cu adevarat (in privat) nu si-l cunosc si voteaza si tin in spate tot sistemul asta parazit.
   • 0 (0 voturi)    
    ce vorbesti? (Vineri, 12 noiembrie 2021, 21:47)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui ciprian_

    compari salariul necalificatului ce vinde la nonstop sau leaga cabluri la "automotive" cu un inspector fiscal, sa zicem? cine e de vina ca la privat sunt majoritatea slab sau ne-calificati? aia calificati sunt superplatiti la privat fata de sistemul public
 • +2 (10 voturi)    
  ma mir (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:14)

  costelo999 [utilizator]

  ca peeseedee are viziune de dreapta cu cota progresiva, am prins, era o nebunie cind crestea salariul , se modificau cotele sa nu iasa salariatii in pierdere, adica la marire prin impozitare obtineau net mai mic decit inainte de marire, in loc sa dea mai multe facilitati si scaderi de taxe , care sunt de stinga, ei aplica masuri de dreapta, cred ca au luat-o razna cu doctrina, e de liber schibista, a si fost un partid dupa 90 , partidul liber schimbist, a fost si in parlament o sesiune,
  • 0 (0 voturi)    
   ??? (Vineri, 12 noiembrie 2021, 21:49)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

   cine ti-a zis ca PSD ar fi de stanga? asta e cel mai capitalist partid de la noi, cu cei mai multi bogatani si masuri luate mereu in favoarea lor! apropo, bogat inseamna milioane in felurite conturi, citizen, nu 10.000 pe luna :))
 • +1 (7 voturi)    
  Alte... stiri din Africa (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:29)

  John_Re [utilizator]

  Inpozitarea progresiva are fundamente economice. Aka sunt specialisti care au studiat problema si au publicat studii.

  Ce dezbatere vreti?! Sa isi dea cu parerea nea gigel de la coada vacii ?!
  • +2 (6 voturi)    
   Impozitarea progresiva a ce ? (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:37)

   UnAltVasile [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   Doar a salariului sau a tuturor veniturilor ?
   Ca multi la noi au salariu 0 si venituri pana la cer
   • +2 (6 voturi)    
    Impozitarea .. tuturor veniturilor (Joi, 11 noiembrie 2021, 17:10)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui UnAltVasile

    deci se aduna toate si se trage linie.

    Daca gigel isi trage bmw-eu si nu are cum sa justifice... se confisca.

    cam asa functioneaza capitalismul prin vest.
    • +1 (3 voturi)    
     As vrea sa vad asta la noi (Joi, 11 noiembrie 2021, 17:28)

     vladionvladion [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

     dar mi-e teama ca nu asta o sa rezulte in final
    • +2 (2 voturi)    
     Imposibil la noi! (Vineri, 12 noiembrie 2021, 8:12)

     Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

     "Daca gigel isi trage bmw-eu si nu are cum sa justifice... se confisca"

     Este absolut imposibil la noi, Constitutia spune clar "caracterul LEGIT al averii se prezuma"!

     Legea 18 a fost prima care s-a abrogat la Revolutie!
  • +2 (4 voturi)    
   cota procentuala nu e tot progresiva? (Joi, 11 noiembrie 2021, 16:15)

   sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   Adica la o cota fixa de 10% cel care cistiga mai mult nu plateste mai mult?
   Toate articolele pe tema aceasta induc cumva ideea ca acum toti platim aceleasi impozite , indiferent de valoarea veniturilor, ceea ce e matematic fals.

   Cota progresiva e doar o penalizare pentru cei care muncesc mai mult si mai bine. asta pentru ca de fapt mafia si politicienii oricum nu platesc impozite pentur ca opereaza in economia neagra. Iohannnis nu a platit impozit pe banii din meditatii cu care si-a luat casele, nici procentual nici progresiv... nicicum.
   Si sistemul actual si cel progresiv e doar pentru prostime. Si trecerea la un sistem progresiv nu e decit stoarcerea si mai puternica a celor care muncesc, pentru mentinerea privilegiilor celor ca fura.
   • 0 (0 voturi)    
    usurel (Vineri, 12 noiembrie 2021, 21:52)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

    e vorba de echitatea poverii! una e sa-ti ramana 900 lei din 1000 si alta 9000 din 10000! nici asa nu se elimina complet inechitatea, dar e un pas inainte
  • +1 (3 voturi)    
   Inclusiv specialistii din BNR (Joi, 11 noiembrie 2021, 16:49)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   Cerde multa vreme impozitare progresiva.
 • +5 (5 voturi)    
  analogie, scuze ca nu am timp de traducere (Joi, 11 noiembrie 2021, 14:50)

  bufnitaroz [utilizator]

  An economics professor at Texas Tech said he had never failed a single student before but had, once, failed an entire class. The class had insisted that socialism worked and that no one would be poor and no one would be rich, a great equalizer. The professor then said ok, we will have an experiment in this class on socialism. All grades would be averaged and everyone would receive the same grade so no one would fail and no one would receive an A.

  After the first test the grades were averaged and everyone got a B. The students who studied hard were upset and the students who studied little were happy. But, as the second test rolled around, the students who studied little had studied even less and the ones who studied hard decided they wanted a free ride too; so they studied little ...

  The second Test average was a D! No one was happy. When the 3rd test rolled around the average was an F. The scores never increased as bickering, blame, name calling all resulted in hard feelings and no one would study for anyone else. All failed to their great surprise and the professor told them that socialism would ultimately fail because the harder to succeed the greater the reward but when a government takes all the reward away; no one will try or succeed.
 • +1 (3 voturi)    
  N-ati inteles nimic (Joi, 11 noiembrie 2021, 15:10)

  TrueBlue [utilizator]

  Subiectele astea sunt aruncate pe piata din populism si pentru a avea poporetul ce discuta. Ei negociaza altceva in spatele usilor inchise: cum sa imparta PRADA.
 • +1 (5 voturi)    
  Cam orice IT-ist poate sa lucreze remote din UE (Joi, 11 noiembrie 2021, 16:04)

  ciprian_ [utilizator]

  Cu batai minime de cap poate ca in loc sa dea bani guvernului roman - sa ii dea statului german ori spaniol si sa incaseze pensie din Germania, Spania sau Cipru. Nici nu esti obligat sa parasesti tara.

  Sunt niste conditii insa nu sunt greu de indeplinit.In Romania nu prea merita sa bagi bani pentru ca toti banii sunt papati de stat si impinsi catre sinecuri, salarii, furati de sistemul corupt de la baza in timp ce exista zero in investitii spitale moderne de exemplu.
  • +3 (3 voturi)    
   "orice IT-ist poate sa lucreze remote" (Vineri, 12 noiembrie 2021, 0:04)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui ciprian_

   Dacă-i aşa, atunci ia în calcul că există IT-işti şi în China + India, care-ţi vor face concurenţă.
 • +3 (5 voturi)    
  fara speciali? (Joi, 11 noiembrie 2021, 16:11)

  sorin3 [utilizator]

  Daca se renunta la scutirile de impozit cu argumentul fara speciali... e perfect sa se faca deodata cu eliminarea specialilor din sistemul de pensii si virsta de pensionare anticipata.
  Impozitul sa fie progresiv, valorile cotelor sa fie fix cele din Germania si sa se aplice pe toate categoriile de venituri, nu doar salar, toata averea pe care nu s-a platit impozit sa fie confiscata.

  Altfel e doar o incercare de distrugere a bazei electorale a USR.
 • +3 (5 voturi)    
  PSD e la shopping de voturi (Joi, 11 noiembrie 2021, 16:24)

  ciprian_ [utilizator]

  Isi cunoaste foarte bine masa de votanti: bugetarii si pensionarii. Cu cat mai multi bugetari cu atat mai multi votanti PSD.

  Tot PSD voia prin ordonanta 13 sa dea liber bugetarilor la furat de la stat in limita a 45 mii euro. Castiga bugetarii.

  Nu conteaza ca nu se construiesc spitale, scoli sau autostrazi cu bani din buget. Bugetarii isi cunosc prea bine interesul si e vor vota PSD. Pensionarii nu sunt interesati decat de faptul ca PSD le-a marit pensia.

  Problema e la cei care muncesc in privat. Numeric sunt cei mai multi insa pentru ei bugetul si furtul de la stat e ceva abstract si e un dezavantaj indirect. De asta multi privati voteaza contrar interesului lor cu PSD pe cand in cazul bugetarilor si pensionarilor salariul, pensia si locul de munca in care stai degeaba la stat e un beneficiu direct.
 • -1 (3 voturi)    
  multumim pnl si udmr ! (Joi, 11 noiembrie 2021, 17:52)

  I [utilizator]

  .
 • +1 (1 vot)    
  Afirmatie dubioasa (Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 8:05)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Se spune in articol:
  "Legat de construcții, cei care au beneficiat de faptul că angajații nu mai plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și la Pilonul II sunt angajatorii, de fapt"

  Strict vorbind, ASA ESTE.
  Da, taxele le platea angajatorul. Dar, daca nu le mai da Statului, raman mai multi bani pentu mine, angajatul.
  Poate sa mi-i dea, sau poate face profit.
  Dar daca taxele si impozitele sunt prea mari, angajatorul da faliment, iar eu intru in somaj.
  Si statul, in loc sa incaseze taxe, imi da mie alocatie de somaj!
  Nu este mai bine sa fie reduse taxele si impozitele!?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by