Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 7,2% pe seria brută şi de 8,0% pe seria ajustată sezonier, a transmis marți dimineață Institutul Național de Statistică. Pe primele 9 luni cumulat, Produsul intern brut a crescut cu 7,1%, a mai transmis INS. Datele după trimestrul al doilea din acest an indicaseră o creștere de 13% față de trimestrul similar din anul trecut. Datele publicate marți indică un avans al economiei mult sub așteptări, consensul analiștilor chestionați de Bloomberg fiind de 9,7%

Institutul National de StatisticaFoto: Agerpres

”În toamna și iarna acestui an creșterea economiei va încetini, inflația ar putea urca la 8%, iar politicienii se ocupă de cu totul altceva decât de urgențele care trebuie rezolvate. Putem discuta deja despre o supraîncălzire a economiei, crede și Florian Libocor, economistul-șef al BRD. Avem o creștere peste potențial, avem deficite mari, adică cockteilul perfect pentru supra-încălzire, a mai adăugat acesta în cadrul conferinței AAFBR.

INS a revizuit de asemenea seria ajustată sezonier a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 261 din 11 octombrie 2021. Astfel:

  • rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 102,6% la 102,2%;
  • rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 101,9% la 101,5%.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană, mai arată INS în comunicatul de marți.