​Autoritățile încep să revină ușor cu picioarele pe pământ. Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a modificat estimările pentru anul în curs și pentru 2022. De precizat că Guvernul se uită pe aceste date când face bugetul și rectificările bugetare, fiind o instituție a statului. Față de prognoza din vară, acum vede inflația urcare la 7,7%, deficit comercial mai mare, număr mai mic de salariați.

Prognoza toamna CNSPFoto: CNP

Să o luăm în ordine.

Estimarea de creștere economică pentru 2021 a fost păstrată la nivelul din vară de 7%. Diferența este dată de PIB-ul nominal care urcă cu 1,3%, față de prognoza anterioară, la 1.190,3 miliarde lei. Această cifră de PIB nominal va fi folosită cel mai probabil săptămâna viitoare când va fi anunțată execuția bugetară la 10 luni.

Noua inflație prognozată pentru finalul anului este de 7,7%, de unde în vară autoritățile se așteptau la 5%. BNR vede 7,5% pentru finalul anului.

România consumă mult din import. Dacă anterior CNSP spunea că se așteaptă la un deficit comercial de 20,8 miliarde euro, ei bine, în noua estimare cifra se ridică la 23,5 miliarde euro.

Și numărul de salariați a fost ajustat în jos. În vară, Comisia de Prognoză estima 5,162 milioane salariați (număr mediu). În noua prognoză avem 5,104 milioane.

Rata șomajului a fost și ea crescută în noua prognoză, de la 4,8%, la 5,3%.

Câștigul salarial mediu net a fost crescut de la 3.417 lei/lună (estimare din vară), la 3.467 lei/lună, în timp ce câștigul salarial real a fost diminuat de la 2,9%, la 2,7%.

Cursul de schimb mediu a fost păstrat la 4,92 lei/euro.

Este încă devreme să vorbim despre bugetul pe 2022, mai ales că în acest moment nici măcar nu avem un Guvern, dar dacă s-ar apuca de el imediat după, s-ar baza pe următoarele date:

  • Creștere economică de 4,6% (estimată în jos de la 4,9% cât se aștepta instituția în vară)
  • Inflație de 4,7% la final de an (anterior se aștepta la 3,1%)
  • Curs de schimb mediu de 4,98 lei/euro (de unde rezultă că anul viitor euro va depăși 5 lei, la un moment dat)
  • 5,205 milioane salariați
  • Șomaj de 5,1%
  • Câștig salarial mediu net de 3,775 lei/lună