Începând cu 1 ianuarie, marii contribuabili vor începe raportarea SAF-T, respectiv depunerea Declarației 406. De la 1 ianuarie 2022, numărul marilor contribuabili este de 3.364, potrivit șefei ANAF, Mirela Călugăreanu, care a precizat că în prezent sunt 2.731 de mari contribuabili. Unii au ieșit din lista Direcției Generale a Marilor Contribuabili, iar alții au intrat. Așadar, conform declarațiilor sale, 1.707 sunt noi.

Sediu ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Criteriile avute în vedere pentru realizarea noului pachet de mari contribuabili

Mirela Călugăreanu a vorbit în cadrul unui eveniment organizat de PwC România despre criteriile avute în vedere pentru realizarea noului pachet de mari contribuabili.

Acestea sunt:

1. Criteriul valoric agregat, care este rezultatul agregării a trei indicatori selectați din punct de vedere economic și bugetar în următoarele proporții: cifra de afaceri deține o pondere de 50%, volumul obligațiilor fiscale declarate – 30% și volumul cheltuielilor de personal – 20%.

2. Criteriul specific de activitate - unde nu s-a schimbat nimic. E vorba despre criteriul specific de activitate desfășurată: criteriul investițional și criteriul grupului fiscal unic.

3. Criteriul continuității. „Dorim să menținem în administrarea Direcției Generale a Marilor Contribuabili, un contribuabil care îndeplinește aceste criterii 3 ani consecutiv”, a spus ea.

Potrivit șefei ANAF, au fost avute în vedere situațiile financiare și declarațiile depuse în anul 2020 și 2019.

• Selecția a generat un număr mai mare de mari contribuabili pentru că trebuie să ne reamintim că ultima selecție a fost realizată în urmă cu 4-5 ani.

Marii contribuabili au termene diferite pentru depunerea SAF-T

„Am agreat și ni s-a părut corect ca noii mari contribuabili să aibă un timp rezonabil de a-și pregăti raportarea SAF-T prin adaptarea sistemelor informatice. Spre deosebire de contribuabilii mari care au acest statut în prezent și și-l păstrează începând cu 1 ianuarie 2022, în cazul noilor mari contribuabili raportarea se va realiza decalat, respectiv cu 1 iulie 2022”, a afirmat Călugăreanu.

În plus, pe lângă acest caz particular, toți vor beneficia de o perioadă de grație la depunerea SAF-T: de 6 luni.

Albert Fruth, responsabilul ANAF cu implementarea SAF-T, spune că Ghidul va fi actualizat „sperăm spre sfârșitul lui noiembrie, dacă nu, maxim la începutul lui decembrie, cu toate clarificările solicitate de mediul de afaceri”.

La rândul său, Sia Jiru, director general adjunct în ANAF, a precizat că noua structură SAF-T recent publicată este finală. Această informație este importantă având în vedere că unii dezvoltatori o așteptau pentru a se apuca de treabă.

Sancțiunile prevăzute în cazul nedepunerii sau depunerii incomplete a declarației D406 SAF-T

Sia Jiru a vorbit despre sancțiunile care se vor aplica în anumite cazuri.

• Nedepunerea la termenele prevăzute a fișierului SAF-T, în primă fază după depășirea perioadei de grație, se sancționează cu amendă de la 1000 lei, la 5000 lei.

• Depunerea incorectă ori incompletă cu amendă de la 500 lei, la 1.500 lei.

Sancțiunile se vor aplica după perioada de grație.

„NU se sancționează persoanele care corectează fișierul standard de control fiscal (SAF-T) până la termenul legal de depunere a următorului fișier. NU se sancționează nici persoanele care ulterior termenului legal de depunere corectează ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile”, a spus Jiru.

La rândul său, Daniel Anghel, Tax and Legal Leader la PwC România, a dar exemplul Poloniei în privința beneficiilor implementării SAF-T.

„Într-un studiu al Institutului Economic Polonez am văzut că numărul controalelor după implementarea SAF-T a scăzut cu peste o cincime într-un an. A contribuit masiv acest program la combaterea fraudei în materie de TVA”, a precizat el.

• În prima jumătate a anului 2018 au fost analizate undeva la 2 miliarde de facturi, din care peste 150.000 fiind emise de persoane care au evitat înregistrarea în scopuri de TVA.