Veniturile din drepturi de autor, profesii libere, activitati comerciale mai mari de 35.000 euro pe an vor fi inregistrate din oficiu la plata TVA

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Joi, 6 martie 2008, 15:03 Economie | Finanţe & Bănci


Firmele, persoanele fizice care practica activitati independente si asocierile fara personalitate juridica care depasesc o cifra de afaceri anuala de 35.000 de euro vor fi inregistrate din oficiu pentru plata taxei pe valoarea adaugata (TVA). Suma de 35.000 de euro este limita pana la care contribuabilii la buget sunt scutiti de plata TVA. Fiscul a propus o procedura prin care cei care nu se inregistreaza din proprie initiativa sa fie depistati si trecuti in scripte din oficiu. Printre categoriile vizate se afla: microintreprinderile, comerciantii inregistrati ca persoane fizice autorizate, avocatii, medicii, notarii, ziaristii.

Agentia de Administrare Fiscala a elaborat o procedura prin care stabileste modalitatea de inregistrare la plata TVA pentru persoanele care au o cifra de afaceri mai mare de 35.000 euro. Primul pas va fi trimiterea unei notificari care le va acorda contribuabililor un ragaz de cinci zile pentru a-si face calculele si a se prezenta la Fisc. Procedura le permite celor vizati sa vina cu documente prin care sa aduca justificari ca au dreptul sa beneficieze in continuare de scutirea de la plata TVA. In cazul in care contribuabilii nu se prezinta de bunavoie la administratiile financiare, vor fi inregistrati din oficiu ca platitori de TVA.

Informatiile pe baza carora Fiscul va constata in ce regim se incadreaza o persoana vor fi cele din situatiile financiare si din declaratiile fiscale, respectiv formularul 200 pentru persoane fizice si formularul 204 pentru asocieri fara personalitate juridica. De asemenea, decizia va putea fi luata si in urma unor inspectii fiscale. Firmele vor fi notificate semestrial de administratiile financiare, in cazul in care situatiile financiare ale acestora vor arata ca au depasit o cifra de afaceri de 35.000 euro.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati comerciale, profesii libere si drepturi de proprietate intelectuala precum si asociatiile fara personalitate juridica vor fi notificate anual, dupa analiza declaratiilor fiscale de venit.

In baza informatiilor culese din situatiile financiare si din declaratiile de venit, Agentia de Administrare Fiscala va intocmi o lista in sistem electronic si le transmite notificari tutror celor inscrisi pe lista. Contribuabilii vor fi obligati sa faca o "declaratie de mentiuni pentru inregistrare in scopuri de TVA". In cazul in care nu vor face aceasta declaratie, Fiscul va emite decizii de inregistrare la plata din oficiu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7982 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Masura aberanta (Joi, 6 martie 2008, 15:16)

  Dragos [anonim]

  Este o masura aberanta! Ca avocat legea nu-mi permite sa fiu salariat. De ce trebuie sa se faca discriminarea asta intre liberi profesionisti si salariati?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru cine ? (Joi, 6 martie 2008, 15:28)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui Dragos

   Ca salariat oricum platesti mult mai multe taxe si impozite. Poate ca salariatii erau cei discriminatzi ca plateau X% din salariul brut si tu nu plateai nimic sau foarte putin.
   • +1 (1 vot)    
    Ignorant (Joi, 6 martie 2008, 16:28)

    Andrei M [anonim] i-a raspuns lui Catalin

    La salariati sarcina platii taxelor si impozitelor se imparte intre angajat si angajator! In schimb, persoanele fizice autorizate platesc singuri toate taxele si impozitele.

    Deci, e putin probabil sa fie adevarata afirmatia dvs.
    • -1 (1 vot)    
     se poate (Joi, 6 martie 2008, 16:58)

     Catalin [anonim] i-a raspuns lui Andrei M

     Poate vrei sa vin cu fluturasul de salariu sa vezi cate iti opreste statul din salariu...eu ma refeream ca suma nu ca numar de taxe...pentru mine conteaza doar totalul. Pe avocati ii atinge pentru ca ei platesc deja 10% la barou inteleg...deci probabil lor ar trebui sa li se reduca 10% din TVA. Daca castigi peste 35k Euro atunci poti sa platesti o suma mica la un contabil pentru asta.

     Eu sunt de acord cu legea asta pentru ca unii fac afaceri de sute de milioane de euro fara plata TVA ajutandu-se de smecheria cu persoana fizica autorizata. Am auzit de un tip care a facut un cartier intreg de vile...si n-a platit nimic la stat. E o portita a legii care trebuie sa dispara.
     • +1 (1 vot)    
      Raspuns (Joi, 6 martie 2008, 17:26)

      Dragos [anonim] i-a raspuns lui Catalin

      Nu castig nici jumatate din suma aia, dar am luat pozitie pentru ca e aberanta propunerea si se arunca soparla la fel cum au facut-o si cu impozitarea cadourilor si telefoanelor de serviciu. Acum au mai schimbat-o, dar pe alt site am vazut ca era vorba de 3500eur/luna. Un liber profesionist poate sa incaseze 3500eur intr-o luna si 10 luni sa nu aiba nicio incasare.
      La fel cum ai gandit tu in problema cartierului facut pe pfa, s-au gandit si aia la guvern. Daca nu ar fi fost portite prin care aia sa eludeze legea, nu le-ar fi convenit sa constuiasca pe pfa, deoarece ei nu-si mai recupereaza tva-ul platit la materiale. In loc sa faca o operatiune de finete prin care sa incurajeze constuctiile pe firme, au dat cu toporul si ne-au lovit pe toti.
    • 0 (0 voturi)    
     Mdah (Joi, 6 martie 2008, 17:54)

     Dan [anonim] i-a raspuns lui Andrei M

     Din punct de vedere al angajatorului, fii sigur ca toate taxele sunt ca si platite de el.
    • 0 (0 voturi)    
     Oare realizezi? (Joi, 6 martie 2008, 19:50)

     eee [anonim] i-a raspuns lui Andrei M

     Oare realizezi ca nu exista taxa platita de catre angajator??? Totul se plateste doar din salariul tau. Impartirea platii e o gaselnita ce s-a introdus pentru a ascunde taxa care de fapt este dubla.
   • 0 (0 voturi)    
    Sa moara si capra vecinului... (Joi, 6 martie 2008, 16:44)

    Dragos [anonim] i-a raspuns lui Catalin

    Platim aceleasi taxe (daca nu chiar mai mari) si cu pretul ca pe langa exercitarea profesiei eu trebuie sa-mi tin si contabilitatea si sa ma lovesc in fiecare luna de birocratia pe care dvs. nu o simtiti deoarece impozitarea este la sursa si se ocupa firma de ea! Exista o singura diferenta: dvs. sunteti jecmaniti numai dintr-o parte (Statul); pe noi ne mai jecmaneste si Baroul (10% din venitul brut doar de florile marului...).
  • -1 (1 vot)    
   Avocatiii castiga foarte mult (Joi, 6 martie 2008, 15:30)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui Dragos

   Avocatiii castiiga foarte mult. Sa fie impozitati pentru ca oricum scapa criminali multi si periculosi. Asa, eu zic ca e bine ce face guvernul actual. Pensionarii trebuie sa ia pensii din ce ince mai mari iar oameniii cu venituri mari cum ar fi avocatii sa platesca. Cu deosebit respect. Ion
   • +1 (1 vot)    
    @Ion (Vineri, 7 martie 2008, 15:45)

    Manole Buican [anonim] i-a raspuns lui Ion

    O argumentatie complet imbecila. Oricum pensia ti-o iei tot din taxele de ceilalti. Macar ai putea sa taci.

    Fara nici urma de respect,
    Manole
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns Dragos (Vineri, 7 martie 2008, 18:25)

   Dunhill [anonim] i-a raspuns lui Dragos

   Dragos,

   aici gresesti, poti fi salariat ca jurist, deci ai de ales.


   MS
 • 0 (0 voturi)    
  La ce curs se considera EURO-ul ? (Joi, 6 martie 2008, 15:32)

  drJohn [anonim]

  Ar fi bine sa aflam si cursul de schimb ca sa ne putem da seama si singuri cand depasim pragul respectiv. Exista o regula clara in ceea ce priveste cursul sau va fi stabilit in functie de "interese" ?

  De ce nu se foloseste RON ? Nu e buna moneda nationala in statisticile finantelor ?
  • 0 (0 voturi)    
   curs EURO (Joi, 6 martie 2008, 15:50)

   kitty [anonim] i-a raspuns lui drJohn

   art. 152 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
 • +1 (1 vot)    
  tva (Joi, 6 martie 2008, 15:47)

  Sfrandrei [anonim]

  Cea mai stupida masura fiscala a guvernarii PNL. Cum sa platesti TVA cand nu colectezi.
 • 0 (0 voturi)    
  tva (Joi, 6 martie 2008, 15:47)

  Sfrandrei [anonim]

  Cea mai stupida masura fiscala a guvernarii PNL. Cum sa platesti TVA cand nu colectezi.
 • +1 (1 vot)    
  Comunismul in floare (Joi, 6 martie 2008, 15:53)

  adrian [anonim]

  Acest gen de initiative reprezinta cel mai comunist mod cu putinta de a guverna. Asa-zisul guvern liberal a reusit sa adopte cele mai anti-liberale masuri posibile, iar acum dupa pomana electorala cu majorarea pensiilor anulata de inflatie si variatia de curs valutar acelasi guvern da la cap clasei mijlocii (iar nu amicilor superbogati ai lui taricenu) incercand sa stranga bani.
  Genul asta de masura face parte din seria, hai sa mai punem niste taxe, hai sa mai hartuim contribuabilii.
  Inscrierea din oficiu ca platitor de TVA e o masura de-a dreptul abuziva si arbitrara tipic comunista, insa ei stiu foarte bine ca cei care realizeaza venituri din profesii liberale (avocati, notari, medici s.a.) si cesiunea drepturilor de autor si a drepturilor conexe(scriitori, actori etc.)vor trebui sa verese la stat cam tot TVA-ul incasat pentru ca nu prea au TVA de compensat.
  Pe termen scurt, mediu si lung masura o sa duca de fapt la scumpirea cu 19% a serviciilor prestate de avocati si medici si scaderea veniturilor celor care isi cesioneaza drepturile de autor.
  Inca ceva, cei 35.000 de Euro nu se calculeaza la cursul de azi, sau de la data realizarii venitului, ci de la data aderarii Romaniei la UE, deci azi vreo 30.000.
 • +1 (1 vot)    
  Cei de la guvernare sunt disperati (Joi, 6 martie 2008, 16:19)

  . [anonim]

  Asta este ultima gaselnita, ca nu le-a iesit treaba cu impozitarea primelor si a cadourilor, tel mobile, etc. Intrebarea mea este, se incadreaza in aceasta noua si minunata lege si contractele de comisioane din vanzari?
  De asemenea, banuiesc ca va intra in vigoare de la un moment dat, pentru ca acum nu am ce TVA sa virez la stat din moment ce nu am colectat nimic. Si cum se va face virarea? Ca la firme? Adica de acum inainte trebuie sa-mi angajez contabila daca am contract de drepturi de autor? Pentru ca, eu scriu articole, nu stiu cat trebuie sa virez la bugetul de stat
 • -1 (1 vot)    
  Mi se pare corect (Joi, 6 martie 2008, 16:24)

  Horea Hopartean [anonim]

  Eu nu castig 35000 pe an dar platesc totusi TVA. TVA pe care oricum mi-l recuperez cand cumpar anumite bunuri.
 • +1 (1 vot)    
  comunismul in floare part deux (Joi, 6 martie 2008, 16:25)

  adrian [anonim]

  Sa fiu mai explicit. Masura cu limita de 35.000 de Euro e mai veche, insa pana sa bubuie neuronu lui tariceanu&vosganian chestia asta prin "noul" cod fiscal, limita era in lei (250.000 RON cred). Astfel, au fixat limita in Euro, au stabilit cursul de referinta de la data aderarii si ce au reusit? sa scada la jumatate limita de exceptare. Tipic tariceanu&patriciu&vosganian.
 • 0 (0 voturi)    
  si sarcina probei ? (Joi, 6 martie 2008, 16:32)

  geo [anonim]

  http://www.sfin.ro/print.php?id=12046
 • +1 (1 vot)    
  la obiect (Joi, 6 martie 2008, 19:36)

  costel [anonim]

  Un mare bou asta de la Finante care s-a gindit cum sa mai mulga niste bani.
 • -1 (1 vot)    
  suntem tzepitzi si altfel (Joi, 6 martie 2008, 21:22)

  J [anonim]

  Mai exista si alte portitze pentru cei care nu vor sa plateasca taxele la stat. Cea mai folosita si paguboasa pentru stat e cea cu paradisele fiscale. In anumite tari o firma straina nu poate sa actioneze direct ci doar daca se asociaza cu o firma din acea tara sau daca isi creaza o firma corespondenta in acea tara. In felul acesta impozitul pe profit sau alte taxe sunt platite intotdeauna in acea tara. Ar trebui si noi sa interzicem ca firmele din afara UE(sau macar din paradisele fiscale) sa poata face ceva fara sa creeze o firma corespondenta in Romania...Nu ar trebui sa poata fi transferat vreun ban inafara Romaniei daca destinatia e o firma dintr-un paradis fiscal si sursa e altceva decat firma corespondenta creata in Romania.
 • -1 (1 vot)    
  Sa se documenteze autorul (Vineri, 7 martie 2008, 9:27)

  vio [anonim]

  Aceasta prevedere a fost introdusa, in mod expres, de la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei, fiind transpusa din directivele europene. Nu a fost inventata de ANAF, ci introdusa de MEF in Codul fiscal, iar fiscul a stabilit doar o procedura in acest sens. Mai mult prevederea exista si inainte de aderare dar sub o alta forma. "Marele autor" al acestui articol ar trebui sa se documenteze inainte sa scrie. A citit pe pagina fiscului proiectul de ordin si cu rea intentie nu precizeaza nici macar articolele din Codul fiscal care fac referire la inregistrarea din oficiu in scopuri de TVA. ORICUM TVA PLATESC NUMAI CEI CARE DEPASESC PLAFONUL, IDIFERENT DACA EXISTA SAU NU ACEST ORDIN. PREVEDEREA CU INREGISTRAREA EXISTA IN CODUL FISCAL.
 • +1 (1 vot)    
  creste pretul asistentei medicale (Vineri, 7 martie 2008, 10:07)

  Cario [anonim]

  Din cate stiu si in Europa ,medicii platesc TVA,dar este diferit de la tara la tara. Va duce la cresterea tarifelor asistentei medicale -manopera-cu 19%.Dar pot sa si deduc TVA la achizitia de aparatura medicala ,care are preturi destul de mari! Problema nu este la platitorul de TVA-medic,notar,avocat,micro
  intr.,problema este la beneficiarul final,client,pacient!
 • +1 (1 vot)    
  tva (Vineri, 7 martie 2008, 11:50)

  lemn [anonim]

  Fratilor, TVA este o taxa platita de cel care cumapra produsul in cauza, nu de catre producator. Aceeasi prostie au spus-o si cand au introdus tva pentru constructii, rezultatul va fi acelasi: cresterea preturilor. Eu, ca si contructor, nu coi plati din buzunarul meu tva-ul, pentru ca nu imi permit sa pierd 19% din valoare imobilului, asa ca cel mai probabil pretul va creste cu 19%. S-ar putea sa se recurga la mici smecherii, de genul dec;ararea mai mica a valorii la notar, caz in care pierde tot cumparatorul, pentru ca nu primeste credit de la banca. Se paote imparti tva-ul intre cumparator si vanzator, caz in care topt cumparatorul pierde. Oricum ar fi, pierderea va fi suportata de consumatori, iar beneficiarul va fi guvernul, pentru ca va avea bani sa acopere gaura cauzata de marirea iresponsabila a pensiilor, pentru asigurarea voturilor pensionarilor. Nu cred ca un om cu mintea intreaga va mai vota cu pnl-ul lui tariceanu dupa halul in care si-au batut joc de noi, asa ca fac si ei ce pot pentru a mai apuca o bucata de ciolan - vezi votul pensionarilor, listele de candidati ascunse sub denumirea de "uninominal", incercarea de scadere a pragului electoral, etc. Isi bat joc de noi in continuare, si isi permit, atat timp cat se vor gasi oameni care sa spuna ca e ok, pentru ca unii castiga sute de mii de euro. Ei aplica perfect ideea de "dezbina si cucereste", atat timp cat ne va interesa ce face vecinul si cati bani castiga, in loc sa ne intereseze soarta prorpie, atat timp cat romanii sunt invidiosi si doresc moartea caprei vecinului, ei castiga, si noi pierdem.
  • -1 (1 vot)    
   completare la subiect "deci", intrebare pt "tva" (Vineri, 7 martie 2008, 14:30)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui lemn

   pentru cine nu a citit:
   INSTRUCŢIUNI
   de completare a formularului 200 "Declaraţie specială
   privind veniturile realizate":

   Nu au obligaţia depunerii declaraţiei, persoanele fizice care, în anul de
   raportare, au realizat venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme
   de venit, cu excepţia persoanelor care au depus declaraţiile de venit estimativ în
   luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate, conform legii.
   ...
   Se completează de către contribuabilii care desfăşoară activităţi
   independente, impuşi pe bază de norme de venit.
   rd.3. Venit net - se înscrie suma reprezentând norma de venit
   corespunzătoare perioadei lucrate, comunicată de organul fiscal.

   este sau nu cazul si la PFA cu norma care nu au nici un fel de contabilitate?
   • +1 (1 vot)    
    tva (Vineri, 7 martie 2008, 17:43)

    lemn [anonim] i-a raspuns lui anonim

    Nu a reusit inca sa ma lamureasca nimeni in legatura cu tva-ul pentru constructii. Cel mai interesant raspuns l-am gasit pe net, nu mai stiu exact pagina, si era ceva de genul "deocamdata nu sunt norme de aplicare....se va vedea dupa ce vor iesi aceste norme.....s-ar putea sa se aplice retroactiv". Adica s-ar putea sa construiect o casa, sa o vand, si sa ma trezesc la sfarsitul anului cu finantele la usa sa imi ceara TVA. Retroactiv.
 • 0 (0 voturi)    
  deci ... ? (Vineri, 7 martie 2008, 14:05)

  ? [anonim]

  In cazul in care declari asa cum scrie in INSTRUCTIUNI doar (norma de venit) sau (nimic si norma) si acestea sunt mai mici decat PLAFON-ul, se numeste ca ai depasit plafonul ? ..

  sau intrebarea 2.
  daca facturile tale insumate depasesc plafonul dar esti pe norma de venit ce e mai mica decat plafonul de 35000 Euro , trebuie sau nu sa platesti TVA ?
 • +1 (1 vot)    
  tva (Vineri, 7 martie 2008, 14:40)

  lemn [anonim]

  Draga ION, sper ca glumesti. Mentalitatea asta "avocatii castiga mult, deci sa plateasca, si sa se mareasca pensiile" e cea mai comunista chestie pe care am auzit-o. Tin sa iti spun ca la Timisoara au murit multi tineri pentru ca tu astazi sa ai dreptul de a-ti manifesta opinia, asa comunista cum e ea. Ideile tale nu sunt departe de haiducie, eu zic sa luam toti calea codrului, sa punem mana pe furci si coase, si sa ii jupuim de 7 piei pe porcii astia cu bani. Ca doar asta conteaza, ca altii au bani, nu ca eu nu am, sau ca ne sunt luate libertatile una cate una, si ni se arunca praf in ochi. Mecanismul functioneaza perfect, ne dezbina, si ne conduc. Daca noi ne certam intre noi, daca ne invidiem, nu rezolvam nimic. Mai mult, nu o sa mergem nici la vot, ca doar asa le vom arat noi lor. Nu stiu ce le voim arata astfel, probabil cat de prosti suntem si cat de multe putem incasa. Pacat de toti tinerii aia care au murit, ca au murit degeaba. Tara asta, populata de oameni ca tine, nu merita sa mori pentru ea.
 • +1 (1 vot)    
  TVA la ce? (Vineri, 7 martie 2008, 16:39)

  Hollow [anonim]

  Veniturile mele sunt din drepturi de autor si statul imi ia in avans 10% in momentul cand sunt platit - dupa care la declaratia de venit global 16%. Exista cineva care poate sa-mi explice cu ce drept si sub ce pretext planuieste sa ma mai jefuiasca de inca 19% pentru ca muncesc mult si am venituri mai mari de 35000 pe an?
  Pe cine trebuie sa mai tin in spate acum? Sistemul falimentar de sanatate? Pomenile electorale? Mai construiesc niste case pentru unii care nu si le-au asigurat si le-a luat valul? Borduri noi? CE MAI CUMPARA CU BANII MEI?????!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by