Lucian Croitoru: Prețuri și producție- va fi din nou stagflație ca în anii 1970?

de DP     HotNews.ro
Marţi, 23 noiembrie 2021, 7:28 Economie | Finanţe & Bănci


Lucian Croitoru
Foto: Hotnews
Creștererile prețului la gaze și ale inflației din ultima perioadă reamintesc de unele evoluții din anii 1970. Atunci, reducerea ofertei de petrol impusă de OPEC în 1973 și revoluția din Iran din februarie 1979 au fost urmate de creșteri ale prețurilor petrolului ce s-au reflectat concomitent în reducerea producției și în creșterea inflației. Pentru prima dată într-o lungă perioadă de timp, inflația și ratele șomajului creșteau în același timp, scrie Lucian Croitoru pe blogul personal. Fenomenul a fost botezat stagflație. Va face creșterea din prezent a prețului la gaze să avem din nou stagflație? Și cum ar trebui să procedăm de data aceasta?

Experiența acelor ani ne oferă două lecții importante referitoare la eliminarea barierelor în calea ofertei și la acțiunea împotriva inflației. Ambele lecții par să fi fost uitate și, dacă nu mă înșel, nu cred că se mai ține minte că e nevoie de multă determinare și curaj pentru a fi aplicate.

Eliminarea restricțiilor din calea ofertei


Una dintre lecții este aceea că trebuie să acordăm o mai mare atenție ofertei, dacă vrem să înțelegem mai bine ciclul economic. În anii 1980 această lecție fusese învățată și ghida deja politicile (macro)economice. În prezent, chiar dacă nu a fost uitată, fiind formal preluată în modelele neokeynesiste care informează practica politicii monetare, ea nu joacă un rol central în formularea mix-urilor de politici economice. Mai mult, viziunea că Marea Recesiune ce a apărut după criza din 2008 a fost cauzată de o problemă pe partea cererii, a făcut ca atenția să fie și mai mult concentrată pe politicile de stimulare a cererii. În domeniul politicii monetare s-a trecut la relaxări cantitative și alte măsuri neconvenționale de stimulare a cererii. Aceste măsuri, văzute ca strict necesare, au avut și consecința că a permis amânarea unor reforme care să stimuleze cererea. După aproape un deceniu în care aceste politici nu au reușit să stimuleze anticipațiile inflaționiste în țările dezvoltate, concomitent cu anumite evoluții pe parte ofertei, generate fie de creșteri de prețuri la gaze, fie de pandemia prelungită, inflația a început să crească.

Chiar dacă oferta a apărut în discursurile politicienilor și decidenților de politici economice, mai degrabă ca un aspect tranzitoriu din unele sectoare care provoacă probleme inflației, aceasta nu înseamnă că oferta va recâștiga imediat un rol central (o atenție sporită) în politicile macroeconomice, după modelul „supply-side economics” dezvoltat în SUA în anii 1980. Totuși, într-un articol recent, sugestiv intitulat „The Revenge of Supply” (Project Syndicate, octombrie 2021), John Cochrane de la Hoover Institution at Stanford University spune că scăderile recente ale ofertei ar trebui să schimbe ideile.

Într-adevăr, schimbarea ideilor care predomină în eleborarea politicilor este importantă și este în strânsă legătură cu faptele. Experiența anilor 1980 ne arată că revenirea interesului pentru rolul ofertei agregate în ciclul de afaceri a fost treptată și a reflectat în practica politicilor (macro)economice existența a doi factori favorizanți. Este vorba, pe de o parte de revenirea puternică a neoclasicismului în lupta de idei[1], iar pe de altă parte de evoluțiile economice, și anume contextul stagflației din anii 1970, care au venit la timp pentru a favoriza o explicație de tip clasic, bazată pe șocuri în ofertă. A fost o combinație perfectă între idei și fapte, a cărei analiză ne poate ajuta în prezent.

Citește textul integral și comentează pe blogul lui Lucian Croitoru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4522 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  o perioada extrem de provocatoare (Marţi, 23 noiembrie 2021, 12:57)

  ..13 [utilizator]

  Atat pentru Banca Centrala dar si pentru Executiv, oriunde pe glob s-ar afla acestea...

  masurile agreate de UE sunt dupa parerea mea unele dintre ele sunt mult prea ambitioase si au picioarele de lut. A fost bine ca au fost luate masuri de stimulare a economiei in timpul pandemiei si este inca oarecum sub control criza sanitara, dar in doi ani de zile economia a luat-o serios razna prin prea multe interventii de la stat

  ca masa masurilor sa fie si mai complexa s-a mai adaugat si cursa verde - oare daca nu ne-am grabit 100 de ani acum inca 2-3 ani nu puteau sa mai astepte masurile din planul verde??? Asta nu insemna ca planul sa nu fie desenat, dar nu accelerat - hartia suporta orice, economia nu chiar...

  tehnologiile din aceste vremurile se schimba si drept urmare si economiile se vor schimba, felul in care producem se schimba, structura fortei de munca se va schimba dar toate opereaza/se vor schimba in timp... dar cat de tare se poate grabi schimbarea???Pana la urma regulile, legile se pot schimba dar ceea ce nu se poate schimba de azi pe maine este omul cu abilitatile sale, practic societatea, la nivel agregat,care este forta care se opune, constient sau incontient, procesului. Factorul uman nu poate sa fie neglijat si cum se spune si in articol posibil sa fie elementul cu o mare rezistenta la schimbare...Nu cred ca se poate neglija acest aspect.

  Cred ca ne aflam intr-un turning point sau punct de inflexiune important pentru istoria economica parte a istoriei umanitatii - este ca si cum astazi schimbam calul pe masina, sau luam avionul pentru prima data in loc sa calatorim cu caruta/masina sau vaporul...si vrem ca pe loc toate sa fie verzi...:La ce pret si oare piata va accepta provocarea pretului propus???
 • 0 (0 voturi)    
  Aceiași actori. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 8:42)

  asavreau [utilizator]

  Repetă schema cu creșterea prețului și reducerea ofertei. Ca de obicei ,ei vor fi primii care vor suferi. Sistemul informațional actual va permite ca oamenii să afle adevărul din spatele creșterii bruște(parcă la comandă) a prețurilor și actorii vor primi ce merită.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by