PNL-PSD-UDMR au în vedere, conform draftului programului de guvernare, ca punctul de pensie să crească la 1586 lei, de anul viitor, respectiv cu 10%. De asemenea, indemnizația minimă socială ar urma să urce de la 800 lei, la 1.000 lei. Conform documentului se dorește susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.

HotNews.roFoto: Hotnews

Documentul mai prevede stabilirea calendarului de implementare a Legii 127/2019 (în termen de 120 de zile), ținând cont de condiționalitățile de modernizare asumate prin PNRR și negocierile cu Comisia Europeană, respectiv recalcularea tuturor pensiilor în conformitate cu Legea 127/2019, în vederea eliminării inechităților din sistem.

Cel mai probabil se referă la formula de calcul din lege, având în vedere că scrie despre „inechitățile din sistem”.

În ceea ce privește cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale.

În rest, se doresc lucruri normale, precum digitalizarea/evaluarea dosarelor de pensii.

Creșterea contribuției la Pilonul II

Coaliția are în vedere creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024.

De asemenea, se mai dorește promovarea unor soluții legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private și promovarea cadrului legal care vizează organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private).

Un alt punct este legat de flexibilizarea și dezvoltarea legislației privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă̆, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de acest tip.