Propunerile USR de creștere a pensiilor: acordarea celei de-a 13-a pensii și suplimentarea veniturilor celor aflați sub pragul sărăciei cu tichete de masă / Ar crește mai mult pensiile mici și s-ar temporiza creșterea pensiilor mari

de DP     HotNews.ro
Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:28 Economie | Finanţe & Bănci


Pensionari (Michael Folmer, Colectia Alamy via Profimedia Images)
Foto: Profimedia Images
Reprezentanții USR propun acordarea celei de-a 13-a pensii și suplimentarea veniturilor pensionarilor aflați sub pragul sărăciei cu tichete de masă, în valoare variabilă, se arată într-un document consultat de HotNews.ro. ”Propunem soluția acordării de tichete de masă pensionarilor cu pensii de sub 1.100 de lei, astfel încât veniturile lor cumulate din pensie și valoarea tichetelor de masă să atingă suma de 1.100 de lei. Avantajul acestei măsuri este, pe de o parte, reversibilitatea ei totală sau parțială care se încadrează în cerința din PNRR privind ”mecanismul de frânare în cazul depășirii plafonului de cheltuieli”, dar și fiscalizarea integrală a acestor sume”, se arată în document. Impactul bugetar anual ar fi de 5,20 miliarde de lei, adică 0,40% din PIB-ul estimat pentru anul 2022.


Numărul total de beneficiari ar fi de 1,78 milioane de pensionari, se mai precizează în document.

E drept, pentru aplicarea unui asemenea proiect ar fi necesară modificarea legislației, astfel încât să se permită folosirea tichetelor de masă și pentru pensionari, nu doar pentru angajați, așa cum este prevăzută în legislația aflată în vigoare.

Propunerea USR se poate rezuma astfel: creștem mai mult pensiile mici și temporizăm creșterea pensiilor mari.

”PNL și PSD au agreat o creștere a punctului de pensie, dar aici e o capcană: cei care au pensii de 1.000 de lei ar primi 100 de lei dacă punctul de pensie va crește cu 10%, însă cei cu pensii de 5.000 de lei, ar primi 500 de lei în plus. Aceasta nu este o măsură socială”, se arată în documentul care fundamentează propunerea și care a fost elaborat de deputatul USR Cristian Seidler.

Creșterea PIB permite o creștere a cheltuielilor publice cu pensiile, dar aceasta trebuie realizată cu prudență, pentru că valoarea reală și definitivă a PIB poate fi cunoscută doar după finalul anului, odată cu încheierea exercițiului financiar. O eventuală depășire a valorilor, în cifre absolute, echivalente a 9,4% din PIB, ar putea duce la blocaje în mecanismul de finanțare din PNRR. Ținta de 9,4% cuprinde atât sumele plătite pentru pensiile contributive, pentru indemnizațiile sociale pentru pensionari (pensia minimă) cât și pensiile de serviciu cu a lor componentă ”specială”.

Apropierea de ținta de 9,4% din PIB pentru cheltuielile publice cu pensiile poate reprezenta o problemă de finanțare și în funcție de rata de colectare, de veniturile la bugetul general consolidat raportat la PIB. Anul 2021 se prefigurează ca un an record, dar nu trebuie să uităm că, în acest an, urmează sa se colecteze sume datorate dar amânate de la plată din anul 2020 pe baza legislației aferente stării de urgență și de alertă din anul anterior.

Așadar, colectarea din anul 2022, probabil va fi inferioară, ca procent din PIB, celei anului 2021, iar deficitul efectiv la fondului de pensii publice depinde și de colectare.

Încasările la bugetul asigurărilor sociale de stat, în primele 6 luni ale anului 2021, sunt cele mai mari din ultimii 10 ani și, implicit, din ultimii 30 de ani. Aceeași situație se repetă și la evaluarea primelor 9 luni ale anului 2021. Similar, cheltuielile cu asistența socială, așadar cu pensiile, în primele 9 luni ale anului 2021, sunt cele mai mari din ultimii 10 ani și, implicit, din ultimii 30 de ani. Cu toate acestea, deficitul, diferența dintre contribuții și plăți este, în medie, de 1,25 miliarde de lei pentru fiecare dintre primele 9 luni ale anului 20218.

Deficitul anual estimat al BASS pentru anul 2021 va fi de 15-16 miliarde de lei.

Valoarea actuală a punctului de pensie este de 1442 de lei. În octombrie 2021 se aflau în plată, la Casa Națională de Pensii Publice, 5,298 milioane de puncte de pensie. Eventuala aplicare a Legii 127/20199 privind sistemul de pensii publice, referitor la valoarea de 1875 de lei a punctului de pensie, începând cu 01.09.2021, ar fi creat bugetului asigurărilor sociale de stat un deficit lunar suplimentar de 2,29 miliarde de lei, iar la nivelul celor 4 luni până la finalul anului, un deficit suplimentar de 9,17 miliarde de lei. Pentru întreg anul 2022, impactul bugetar suplimentar ar fi de 27,52 miliarde de lei. Asta ar însemna un deficit suplimentar de 2,09% din PIB-ul estimat, ceea ce ar duce cheltuielile publice cu pensiile cu mult peste pragul de 9,4% din PIB asumat prin PNRR.

S-au vehiculat în spațiul public două scenarii în ceea ce privește creșterea pensiilor în anul 2022. Primul era al reprezentanților guvernului interimar, care previzionau o creștere de aproximativ 6%, iar al doilea al PSD, care solicita o creștere de 11%. O creștere cu 1% a punctului de pensie ar însemna o cheltuială suplimentară de 917 milioane de lei.

Concret, creșterile vehiculate s-ar situa între 5,5 și 10 miliarde de lei, iar pensia socială minimă ar fi rămas tot 800 de lei, în timp ce cheltuielile publice cu pensiile ar crește cu 0,42% - 0,76% din PIB-ul estimate pentru anul 2022. Conform ultimelor înțelegeri politice comunicate public, punctul de pensie ar urma să crească cu 10%, indemnizația socială pentru pensionari ar crește la 1.000 de lei și s-ar acorda o sumă suplimentară de 1.200 de lei fiecărui pensionar cu pensia de până la 1.600 de lei.

Impactul bugetar al creșterii cu 10% a valorii punctului de pensie, începând cu 1 Ianuarie 2022, ar fi de 9,17 miliarde de lei. Impactul bugetar al creșterii indemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) la 1.000 de lei, ar fi de 3,19 miliarde de lei iar cel al acordării sumei de 1.200 de lei pentru pensionarii cu pensii de până la 1600 de lei ar fi de 3,49 de miliarde de lei.

Costul total al măsurilor recent anunțate pentru pensionari se ridică la 15,85 miliarde de lei, ducând deja cheltuielile în limita a 9,4% din PIB-ul pentru 2022.

Deși foarte mulți pensionari ar fi aduși în apropierea imediată a pragului de sărăcie, ca efect al acestor creșteri de venituri, doar 220.000 de pensionari s-ar ridica deasupra acestui prag pentru anul 2022. Ține de consecvența politică a PSD care, în ciuda poziționării declarative în favoarea măsurilor sociale, păstrează o masă mare de cetățeni aflați în risc de excluziune socială la limita sărăciei, fără a o depăși, condiționându-i astfel politic pentru viitor, mai arată documentul USR.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12754 vizualizari

 • -6 (24 voturi)    
  USR vine cu propunerile cand nu mai e in guvern (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:34)

  Kivek [utilizator]

  Prea tarziu pentru aceste propuneri, v-ati lasat furati de idei de PSD
  • +1 (9 voturi)    
   Plus, își bate joc de pensionari. (Marţi, 23 noiembrie 2021, 18:20)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Dacă ar fi vorba de pensiile fără contributivitate, poate ar avea dreptate, cu toate că asemenea pensii trebuie scoase din sistemul de pensii și să fie considerate ajutoare sociale. Că cei de la USR își bate joc de cei care muncesc , o spun pentru-că cei care au pensii mari , au cotizat mai mult, au ani de muncă mai mulți decât cei cu pensii mici. Propunerea legislativă a USR învrăjbește populația și fură din drepturile unor oameni care au muncit și cotizat la sistemul de pensii. Dacă ăsta-i progresul clamat de USR să și-l aplice lor și susținătorilor lor.
   • +1 (1 vot)    
    te simti invrajbit?.. ;) (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:33)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Daca un amarat cu pensie 1000 de lei mai primeste 100 de lei tichete de masa?

    In caz ca nu te-ai prins, ce apare pe graficul ala ca "Deficit BASS" intra in intregime la categoria ajutoare sociale. In practica, diferenta ar trebui sa fie chiar mai mare, pentru ca aia care au cotizat 15% in comunism nu ar trebui sa primeasca pensii intregi de la cei care cotizeaza 25% azi.
  • +1 (1 vot)    
   Ministerul Muncii - PNL (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:27)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Cand erau in guvern, pensiile erau responsabilitatea partenerului de coalitie. Poate ca aveau si atunci astfel de propuneri, dar le faceau in sedinta de guvern, nu in public.

   Acum sunt in opozitie, deci e normal ca vina cu propuneri publice pentru toate aspectele guvernarii.

   Asa se face opozitie, in caz ca nu v-ati prins pana acum. Cel aflat la putere isi executa planul, cel aflat in opozitie spune ce ar face diferit. La urmatoarea runda de alegeri, electoratul evalueaza cele doua abordari si voteaza.
 • -3 (25 voturi)    
  ce dragut... (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:34)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... cum au trecut in opozitie, au inceput sa nascoteasca planuri populiste.. poate-poate mai trece pragul la urmatoarele alegeri.
 • +8 (18 voturi)    
  asa da opozitie (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:35)

  Horea [utilizator]

  Sa vedem acum epoletii cu pensii speciale de la FSN cum incearca sa ne explice de ce sunt importante pensiile speciale de mii de euro pe luna.
  • +2 (8 voturi)    
   Nu spune de cei cu pensii speciale. (Marţi, 23 noiembrie 2021, 18:24)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Horea

   Spune de cei care au muncit și au cotizat și cărora USR vrea să le fure din drepturi. Dacă ar fi să vorbim de cei cu pensii speciale, nu ar trebui majorate de loc, așa că nu-i mai lăuda că sunt proști.
 • +5 (19 voturi)    
  abordari inteligente (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:39)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  si cumva si mai etice/morale.
  Cresterea otova a pensiilor cu 10 % , pe langa ca ajuta prea putin pe cei cu pensii mici, conduce la adancirea decalajelor intre pensiile mici si cele mari si cresterea aberanta a sumei cheltuite in acest scop, fara a impacta cum trebuie saracia.
  Daca se vizeaza scaderea gradului de saracie, trebuie crescute procentual descrescator, pe marje de valori crescatoare, gen, pana in 1000 lei, crestere 30 %, intre 1000 si 2000, crestere 20 %, intre 2000 si 3000 crestere 10 %, peste 3000 lei, 5 %.
  In felul acesta s-ar egaliza cat de cat cresterile si nu ar mai fi atat de mare decalajul.
  • -2 (16 voturi)    
   si cine e de vina ca n-au muncit? oare nu ei? (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:38)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   sau ca au muncit la negru, la gri, pe norme partiale, etc?
  • -1 (11 voturi)    
   Ce-i inteligent? (Marţi, 23 noiembrie 2021, 18:26)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Este inteligent să furi din drepturile unor oameni care au muncit și cotizat?. Că asta face USR . Își bate joc de cei care au muncit.
   • +2 (2 voturi)    
    cine a muncit si cotizat? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:37)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Vii cu minciuni ordinare, de parca ai avea in fata publicul latrina3.

    Sistemul actual de pensii nu este contributiv. Unul care a contribuit 40 de ani cu un salariu mediu pe economie si a iesit la pensie in 2010 are pensie mult mai mica decat unul care a contribuit 30 de ani si a iesit la pensie in in 2020.
    Plus toate mizeriile bugetarilor care isi pun in ultima luna sporuri peste sporuri si ajung sa aiba pensii mai mari decat salariul.
  • +1 (1 vot)    
   Inflatie (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 13:04)

   NimeniNeica [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Pensiile trebuie indexate cu rata inflatiei.
   Pe langa aceasta indexare pot sa ofere tichete de masa pentru pensiile sub 1100 de lei.
 • -8 (20 voturi)    
  Bai USR-istilor... (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:42)

  gmb72 [utilizator]

  In tabelul de mai sus, nu ati trecut pensiile militarilor. Sau, pentru voi, tot "speciale" sunt ?
  Pai daca pentru voi sunt tot totuna, atunci, nu va mai mirati ca animalutul ala gingas de la poarta noua, de ce nu mai sunteti la guvernare....
  Pana nu invatati ca viata nu e numai in alb si negru, are si nuante de gri, si inca multe, nici nu mai pupati voi guvernare....
  • +1 (11 voturi)    
   scrie 12 miliarde, deci si Mapn, MAI, servicii (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:37)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

   daca erau doar magistratii era 1 mld
  • +2 (2 voturi)    
   tu esti ala pensionat la 45 de ani (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 11:43)

   PuieMonta007 [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

   dupa 20 de munca la magazia armatei...
 • +6 (10 voturi)    
  evident (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:01)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  ca la toate maririle sunt bagati in fata amaratii carora le dau 100 ron si in schimb cei "grasi" se ingrasa si mai tare si diferenta deja nebuneasca devine si mai nebuneasca.
 • -7 (17 voturi)    
  de tot rasul (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:06)

  GigiKent_ro [utilizator]

  s-au scarpinat in fund tot anul si acum s-au trezit ca trebuie marite pensiile... lamentabil
 • +1 (13 voturi)    
  NU inteleg de ce (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:08)

  AndreiSo [utilizator]

  Trebuie ca pensiilor mai mari sa li se incetineasca cresterea.
  Acei oameni nu au platit contributii?
  Adica statul le-a luat banii conform unei reguuli, care acum nu mai e valabila?
  Sa inteleg ca toti care primesc salariu, in loc sa taie factura pe PFA, sunt niste idioti?
  Ce incredere sa ai in stat, daca ii platesti contributii iar el nu-si tine promisiunea. Adica un lenes are avantaje mai mari decat un om care astudiat si amuncit din greu?
  Toate pensiile pe contributii trebuie tratate unitar. Altfel este discriminare.
  • +4 (8 voturi)    
   Explicatie (Marţi, 23 noiembrie 2021, 17:24)

   ScostiS [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSo

   Andrei,
   Depinde ce vrei sa rezolvi.
   Daca vrei sa rezolvi problema saraciei (problema reala pentru multi oameni astazi) gasesti o modalitate sa cresti pensiile mici si sa temporizezi cresterea celor mari.
   Premiza insa de la care pleci e gresita. Nu toti oamenii care au pensii mici au fost lenesi, sau nu au vrut sa studieze. Chiar cred ca majoritatea au muncit din greu si nu au avut posibilitatea sa studieze.
   Eu zic ca e mai bine sa dai mai multi bani catorva lenesi daca dai majoritatii celor care nu au fost si au nevoia sa aiba un trai decent.
   • -1 (5 voturi)    
    Așa rezolvi problema sărăciei? (Marţi, 23 noiembrie 2021, 18:29)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ScostiS

    Furând din drepturile celor care au muncit și cotizat? Eu spun că încurajezi lenea, că USR face o hoție.
 • +1 (5 voturi)    
  ... (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:18)

  a.nonim [utilizator]

  "Ar crește mai mult pensiile mici și s-ar temporiza creșterea pensiilor mari". Pai aici e problema...
 • -2 (6 voturi)    
  intelege cineva graficul? (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:46)

  jorj_bv [utilizator]

  Dpmdv e gresit
  Daca se iau taxe 25% (minus pilonul 2) pe salariul mediu (5500 brut) in fiecare luna (12) pentru 4.5-5 milioane de angajati, da vreo 74 miliarde incasari anuale pt pensii.
  De unde e deficitul 57 mld?
 • -2 (6 voturi)    
  care e diferenta cu a 13 pensie? (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:51)

  jorj_bv [utilizator]

  se acorda si aia doar unora sau cum?
  Altfel e acelasi lucru cu includerea in punctul de pensie
  In suma fixa?
  E mai putin inepta promisiunea lui Dragnea / Olguta cu acordarea de bani in plus celor cu pensii mici, dar cu vechime mai mare.
  Ar fi de dezbatut cum se calculeaza bechimea la norma partiala.
  • 0 (4 voturi)    
   Nu cred ca e acelasi lucru (Marţi, 23 noiembrie 2021, 17:28)

   ScostiS [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

   Cel mai probabil, a 13-a pensie s-ar acorda cu alt titlu decat pensie si ar putea fi anulata/modificata in cazul in care se depasesc tintele de cheltuieli asumate in PNRR.
   • 0 (4 voturi)    
    O lege nu-i //probabil//. (Marţi, 23 noiembrie 2021, 19:46)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ScostiS

    Nu le lua apărarea ,dându-ți cu presupusul. Nu ai înțeles nici d-ta ce vor USR și vrei să dregi prostia lor. Dacă faci o lege ,fă-o clară, să o înțeleagă toți. Lăsând ambiguități de genul//probabil// spus de d-ta, dai drumul la abuzuri, din care vor profita escrocii, iar USAR vor fi acuzați că au ajutat escrocii. Încăpățânarea și aroganța unora de la USR îi fac să greșească și să se încurce în propriile declarații. USR trebuie să înțeleagă că sunt obligați să preia cerințele oamenilor ,nu să legifereze aroganțele lor..
 • -2 (10 voturi)    
  Dupa ce ieri (luni) (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:58)

  Rahan5 [utilizator]

  Ciolos s-a proclamat si ,,liberal" (ca sa incerce sa preia cumva si locul PNL-ului ,,Aripa Catu" ) acum (marti) urmeaza ,,emanatile liberale" ale Conducerii partidului sau si sub girul Presedintelui de Partid USR: Ciolos :
  ,,.....acordarea celei de-a 13-a pensii și suplimentarea veniturilor celor aflați sub pragul sărăciei cu tichete de masă / Ar crește mai mult pensiile mici și s-ar temporiza creșterea pensiilor mari "
  Ciolos nu a reactionat deloc astazi ca nu sustine magariile astea de stanga ale subordonatilor sai !
  Inca o dovada ca Ciolos este (ca si Tariceanu) un ,,Oportunist de Centru", un farsor si un ipocrit, care se proclama mai nou (din interese meschine) si ,,liberal" si in realitate este doar un ,,Circar Politic de Centru" !.
  • +1 (5 voturi)    
   Când vrei să iei locul cuiva te numești hoț. (Marţi, 23 noiembrie 2021, 19:48)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Cioloș incapabil să arate un program politic al USR, vrea să fure identitatea unui partid, pe care-l critică . Adică Cioloș este un hoț politic.
 • -1 (7 voturi)    
  Bravo USR! (Marţi, 23 noiembrie 2021, 18:35)

  yol [utilizator]

  Frumos, decent, explicativ, comparativ! In sistemul asta de pensii, pe care il avem, majorarile trebuie sa fie proportionale cu gradul de vulnerabilitate, altfel sunt doar indexari. Iar ecartul va creste mai accelerat!
  O frumoasa masura sociala, empatica si pe masura usr-ului!
  • +2 (6 voturi)    
   Adică o hoție. (Marţi, 23 noiembrie 2021, 19:51)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui yol

   Furi din drepturile unor oameni care au muncit și cotizat, să dai unora care nu au muncit. Încurajează lenea. Pentru asta nu sunt de felicitat.
 • -1 (3 voturi)    
  bravo USR (Marţi, 23 noiembrie 2021, 21:02)

  raspopitu [utilizator]

  sa nu uitam ca PNL=PSD=AUR =hoti !

  Saracii incaseaza 100 de Ron si Ciuca un pensionar special 4500Ron, asta da social democratie !
  • 0 (2 voturi)    
   Unde au muncit acei săraci? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 8:22)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui raspopitu

   Fă un efort de gândire, poate înțelegi că, dacă o viață întreagă ai fost trântor, asistat social, la bătrânețe tot așa vei fi. De ce-i vrei bogați pe trântori?
 • +1 (3 voturi)    
  >>>>>> (Marţi, 23 noiembrie 2021, 21:05)

  chhe [utilizator]

  USRul arata ca Barna scriind la tastatura ... pe alaturi
 • +2 (2 voturi)    
  @asavreau (Marţi, 23 noiembrie 2021, 22:48)

  yol [utilizator]

  Pensiile vor fi majorate oricum! Ideea era ca banii sa vina,o parte de la uniunea europeana si o parte din bugetul national, iar distributia sa fie mai echitabila.
  Combaterea saraciei e prinsa in PNRR, iar in cazul pensiilor, majorarea pana la pragul 1100, poate fi decontata!
  Mai exista si varianta de majorare propusa de USL, prin care absolut toti banii sunt luati de la bugetul de stat si distribuiti in sens invers interesului combaterii saraciei.
  • -1 (3 voturi)    
   De ce să-i pedepsești pe cei care au contribuit. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 8:35)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui yol

   Nu are legătură acțiunea de combatere a sărăciei, care trebuie făcută prin integrarea în muncă a celor săraci și primesc ajutor social și prin găsirea mijloacelor ca banii dați unor familii nevoiașe să nu ajungă la jocuri de noroc, băutură ,droguri și alte activități , să fie folosiți în familie. Ar fi de interes ca cei care primesc ajutoare sociale, inclusiv pensii sociale, să primească sub formă de servicii(apă, canal, electricitate, gaze) tichete de masă, o parte din bani și bani în mână cât mai puțini, pentru a evita cheltuirea acelor bani de către membri ai familiei ori rude, pentru diverse -băutură, jocuri de noroc, etc. Nivelul de sărăcie este strâns legat de nivelul de civilizație. Așa dai niște bani și crezi că ai rezolvat. Bifezi rezolvat, dar nu ai făcut nimic. Încearcă să discuți separat cu fiecare membru de familie, dintr-o familie săracă și îmi vei da dreptate. Cine vrea bani de distracție, să muncească.
 • +1 (1 vot)    
  Nu intelegi (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 9:01)

  yol [utilizator]

  ca aia trantori si leneai vor fi imbogatiti, cum zici tu, indiferent daca trece sau nu proiectul de lege.
  Diferenta e ca usr ii “imbogateste pe leneai” din bani europeni, iar usl din bugetul de stat! Ce e asa greu de inteles!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by