Programul de guvernare prevede limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim. Întrebat în comisiile reunite, ministrul propus pentru portofoliul Muncii a spus că se pot întâmpla și abuzuri, adică să se dea 1 leu în plus la salariu angajatului.

Marius Budai la audiereFoto: YouTube

"Esența măsurii ca un salariat pe o funcție să nu fie plătit cu salariul minim mai mult de 24 de luni. Sigur că se pot întâmpla și abuzuri, să dea 1 leu în plus. Noi nu ne-am gândit aici la chestiunea neapărat financiară", a spus Budăi.

  • În programul de guvernare, în interiorul celor 24 de luni există o colaborare între stat și mediul de afaceri, astfel încât mediul de afaceri să fie sprijinit și încurajat să califice persoanele, să obținem astfel persoane calificate, forță de muncă calificată, astfel încât după 24 de luni să nu mai fie cazul să fie plătit cu salariul minim.
  • Calificarea să se facă prin programele Ministerului Muncii, prin discuțiile dintre Ministerul Muncii, Ministerului Educației, cu mediul de faceri și sindicatele, astfel încât să adaptăm acele cursuri de formare la solicitarea reală de pe piața muncii.

"Esența salariului minim și în Constituție este dată ca și o protecție socială, ori eu nu cred că munca trebuie plătită ca și protecție socială", a mai afirmat Marius Budăi.