Mâine, BNR va lansa prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Bancnota are valoarea nominală de 20 lei

de DP     HotNews.ro
Joi, 25 noiembrie 2021, 11:53 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Hotnews
Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului într-o conferință de presă vineri, 26 noiembrie 2021, ora 12.00, susținută de Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească.

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. Imaginea bancnotei împreună cu toate aceste elemente de siguranță vor fi prezentate în conferința din 26 noiembrie.

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

Totodată, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Națională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881.

Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 este de 100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7053 vizualizari

 • +6 (12 voturi)    
  mda (Joi, 25 noiembrie 2021, 11:56)

  SoulSearcher [utilizator]

  pai la ce inflatie de 2 cifre se anunta pt la anu..

  e nevoie si de bancnote de 1000 lei..

  iar alea de 10 si 50 lei sa fie doar asa.. de platit parcarea in locul fiselor de 50 de bani :DDD
  • +6 (6 voturi)    
   Este in aer (Joi, 25 noiembrie 2021, 12:55)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   un sentiment asa de ani 1990 - 2000 ....
 • +6 (8 voturi)    
  eu as fi ales alta figura fminina (Joi, 25 noiembrie 2021, 12:28)

  ember [utilizator]

  pe Ana lui Manole
 • +9 (9 voturi)    
  Mda (Joi, 25 noiembrie 2021, 12:45)

  Landser [utilizator]

  Sa traiasca useleu' că făcu suta ca leu'!
 • +5 (5 voturi)    
  udrea (Joi, 25 noiembrie 2021, 13:04)

  mmmircea [utilizator]

  pe bancnota de 1 000 000, editie limitata.
  • +2 (2 voturi)    
   Veo (Joi, 25 noiembrie 2021, 16:52)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Pe Veorika, pe ce bancnota o punem?
   • +3 (3 voturi)    
    Se potrivește pe bancnota de 20-20. (Joi, 25 noiembrie 2021, 18:49)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    Ar mai fi o propunere decentă: ministrul Gabriela
    Firea pe bancnota de 10.000 lei ,cu care se poate
    cumpăra un vaucer pentru un sac de cartofi(de
    import din Polonia).Cred că până la 01 Ianuarie
    inflația va trece bine de 10%.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by