România este absentă din dezbaterile intelectuale europene sau din spațiul transatlatic, deși avem oameni care sunt capabili, buni analiști, buni gânditori, a declarat Alina Inayeh, Senior Fellow & Director al biroului din Bucuresti al German Marshall Fund, într-o conferință organizată de Oxygen Events.

Alina InayehFoto: Hotnews

„Nu-și găsesc drum, nu acced către platformele în care se fac astfel de dezbateri intelectuale. Problematica unei noi ordini mondiale, viitorul forței de muncă se discută la nivel internațional și noi nu suntem prezenți acolo”, a spus ea.

Ea crede că cea mai mare vulnerabilitate este lipsa de gândire critică de la nivelul societății românești, marea ei vulnerabilitate la războiul informațional care vine nu numai dinspre Est, ci din mai multe părți acum, și modul în care această vulnerabilitate se traduce în polarizare, agresivitate a unor tabere față de celelalte și în general într-o oarecare destabilitate pe plan social.

„O altă vulnerabilitate nu este doar lipsa de încredere în structurile guvernamentale, ci lipsa de încredere între diverși actori societali, lipsa de încredere între guvern, mediu de business, mediul academic și societatea civilă. Între toți acești actori, în diverse combinații există o lipsă de încredere ceea ce face orice fel de dezbatere foarte dificilă, aproape imposibilă”, a precizat Inayeh.

• Dezbaterile, atâtea câte sunt, se duc în bule, intră în gândirea de grup și nu trec mai departe la ceva care să se amalgameze într-o dezbatere importantă.