Sebastian Burduja, de la PNL, împreună cu alți parlamentari, a inițiat recent un proiect care prevede

BVB - Bursa de Valori Bucuresti - logoFoto: Hotnews

reducerea impozitului pe câștigul din tranzacții de la 10% la 1%, pentru titluri deținute mai mult de un an, respectiv 3% pentru titluri deținute mai puțin de un an. Este vorba despre investitorii individuali. Concomitent, proiectul propune implementarea unui sistem de reținere la sursă și eliminarea obligativității de declarare a pierderilor, așa cum este în prezent.

Consiliul fiscal a venit cu o opinie pe tema.

Astfel, instituția a subliniat că propunerea legislativă instituie o nouă categorie de excepții în sistemul de impozitare a veniturilor, în acest caz pentru investitorii care activează pe piața de capital.

„Acest lucru nu este în linie cu eforturile de uniformizare a legislației din domeniul impozitării veniturilor, asumate de România prin PNRR, fiind în dezacord și cu poziția exprimată de Consiliul Fiscal care a pledat în numeroase rânduri pentru un sistem fiscal echitabil, prin eliminarea excepțiilor legiferate pentru anumite domenii de activitate”, menționează Consiliul Fiscal.

În ceea ce privește impactul bugetar, Consiliul Fiscal spune că este de dimensiuni reduse, nefiind de natură să producă efecte semnificative asupra bugetului general consolidat.

• Astfel, propunerea legislativă are potențialul de a nu afecta țintele bugetare anuale, mai ales dacă este luată în calcul la elaborarea strategiei fiscal-bugetare și a proiectului de buget

Avizul dat de Consiliu este favorabil.