Peste 60% din angajații români care își caută un alt job o fac pentru că se consideră subapreciați la locul de muncă actual, față de media globală de 54%, conform studiului Randstad Workmonitor. Acesta indică o tendință ce poate fi numită "Anul conștientizării asupra parcursului profesional în linie cu așteptările personale" în rândul angajaților, care au dobândit, în urmă pandemiei, o mai mare claritate cu privire la ce își doresc de la viața lor, în plan profesional și personal.

AngajatiFoto: Dreamstime

• procentul minim este înregistrat în Luxemburg (34%)

• cel maxim în India (76%),

• la nivelul Europei de Est, în Turcia acesta este de 67%

• în Republica Cehă este de 47%.

“Un salariu competitiv este o condiție necesară, dar nu suficientă. Este util de revizuit pachetul de beneficii, astfel încât acesta să îi susțină pe angajați să integreze cât mai ușor responsabilitățile legate de viață personală și de familie cu acelea de la birou. Totodată, Randstad Workmonitor a identificat o nevoie a angajaților până în acest an mai puțin vizibilă, aceea ca activitatea lor să răspundă unui scop important pentru ei", a declarat Mihaela Maranca, director general, Randstad România.

• Când iau în considerare o mutare în carieră, angajații se uită la criterii rezultate din întrebările existențiale pe care și le-au adresat în ultimii aproape doi ani, precum o activitate cu sens, program flexibil, lucrul la distanță, stresul minim la locul de muncă și un mediu de lucru sigur.

Conform sursei citate, pachetul de compensații ramâne cel mai important criteriu, dar elementele non-financiare vor fi cele care îi vor diferenția pe angajatori în strategia lor de atragere a forței de muncă.

• 48% din angajații români declară că sunt mulțumiți de situația lor actuală, dar rămân deschiși la noi oportunități.

• Alți 15,7% caută activ un alt loc de muncă, plănuiesc să se pensioneze în curând, și-au schimbat recent locul de muncă, s-au mutat într-o altă industrie sau și-au luat o pauză.

• Doar o treime (33%) dintre ei sunt mulțumiți de situația curentă și nu intenționează să își schimbe locul de muncă.

• Aproape jumătate din angajații români se simt mai stresați de când a izbucnit pandemia

“Peste 80% din angajații români își doresc mai multă flexibilitate la locul lor de muncă și, în general, în cariera lor, față de media globală, de 76%. 70% simt nevoia unor teste de evaluare, din partea angajatorului sau a instituțiilor statului, pentru a înțelege mai bine asupra căror abilități să pună accentul, în dezvoltarea lor, în vreme ce media globală înregistrează un procent de 66% în această direcție, iar rata cea mai ridicată se regăsește în China (94%)”, menționează sursa citată.

De ce țin cont românii când iau o decizie legată de cariera lor

1. Pachetul de compensații și beneficii - 66%

2. Un mediu de lucru sigur – 51%

3. Flexibilitatea programului, pentru a avea timp pentru responsabilități extra-profesionale – 50%

4. Un job cu un nivel de stres acceptabil – 43%

5. Oportunitățile de dezvoltare a carierei – 37%

6. Lucrul pentru un angajator respectat, căruia îi pasă de angajați - 34%

7. Opțiunile de lucru la distanță – 27%

8. Oportunitățile de a-și dezvolta abilități pe termen lung, valoroase pentru piața muncii – 25%

9. O activitate cu sens – 18%

10. Un loc de muncă unde să se poată conecta cu alte persoane – 17%

11. Lucrul pentru o companie în dezvoltare și / sau inovatoare – 17 %

12. Un șef / superior care le reprezintă interesele – 14 %

13. Un loc de muncă unde angajații manifestă grijă și atenție unii față de alții - 14 %

Rezultatele ediției locale din noiembrie au la baza interviuri realizate în trimestrul al III-lea al anului 2021, pe baza unui eșantion format din 800 de angajați români.

Randstad este o companie din domeniul serviciilor de resurse umane, grupul fiind specializat în soluții în domeniul serviciilor flexibile de muncă și resurse umane.