Azi intră în circulație prima bancnotă de 20 de lei, pe care figurează Ecaterina Teodoroiu. Cum arată noua bancnotă

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 1 decembrie 2021, 6:46 Economie | Finanţe & Bănci


bancnota 20 lei- fata
Foto: Hotnews
Prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu, cu o valoare de 20 de lei, este pusă în circulaţie de miercuri, notează news.ro. Tot miercuri, BNR lansează în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881. ”Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, a precizat BNR.

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm şi culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brânduşe În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulaţie „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Pe reversul bancnotei compoziţia grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre şi litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziţionată în dreapta sus şi stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, în partea stângă pe verticală şi cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Punerea în circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Totodată, începând cu 1 decembrie, Banca Naţională lansează în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881.

Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 bucăţi.

Preţul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881 este de 100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Lansarea în circuitul numismatic a replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881 se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7202 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  Portretul nu e foarte bun (Miercuri, 1 decembrie 2021, 7:49)

  CipE [utilizator]

  Vad ca BNR (departamentul de arta) a decis sa nu "strice" seria de bancnote a României cu un portret feminin. După forma fetei din portret, as zice ca e un tânăr bărbat...

  Nu seamănă deloc cu pozele... https://www.rri.ro/newfiles/images/ecaterina-teodoroiu-ok.png

  Puteți vedea cum arata un portret mult mai reușit al D-nei aici: https://i.ytimg.com/vi/xdmyFsYIHX0/maxresdefault.jpg
  • 0 (2 voturi)    
   asta am remarcat si eu, (Miercuri, 1 decembrie 2021, 10:27)

   Levellers [utilizator] i-a raspuns lui CipE

   portretul nu exprima feminitate (oare intamplator, daca e sa luam in considerare istericalele neomarxiste?).
  • 0 (0 voturi)    
   Manevra (Miercuri, 1 decembrie 2021, 13:48)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui CipE

   Bancnota il reprezinta pe Ponta cand era mai tanar,lasati vrajeala.
 • -3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 decembrie 2021, 8:15)

  [anonim]

 • 0 (6 voturi)    
  LA FEL DE URATA... (Miercuri, 1 decembrie 2021, 8:15)

  schroedinger [utilizator]

  Si proasta calitativ ca si celelalte bancnote!
  Domnu' Manole, cand ne faceti si noua monede de 1 leu si de 2 lei? Ca parca ziceati ca vreti sa existe aceeasi structura ca si a EUR?!
  Noi avem un jeg de bancnota pentru 1 leu care tie greu si scarba sa-l folosesti!
 • +1 (5 voturi)    
  Cand intra in circulatie bancnota de 1000 lei? (Miercuri, 1 decembrie 2021, 10:44)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  E aşa de greu sa numeri pensia speciala, salariul de demnitar sau venitul de parlamentar!
  Daca aduce poştasul pensia speciala de 70.000 lei in bancnote mici?
  Stau sa numar la bancnote de 50 sau 100?
  Asa ca va rog urgent sa revedeti programul si sa puneti circulatie bancnota de 1000 lei!
  Nu de alta dar sunt multi care sufera la numarat:
  - Curtea de Conturi,
  - Curtea Constitutionala,
  - Cons. Legislativ,
  - Presedenţia si Guvernul,
  - Justiția, Miliția şi Securitățile,
  - BNR, si capii Bancilor comerciale,
  - Capii Agențiilor si Orificiilor Guvernamentale,
  - Si mulți altii!

  Cum e sa numeri un venit lunar de 100.000 lei incasat de la poştaş prin bancnote de 10 lei sau mai nou de 20 lei!
  Nu e calvar?
  Mai ales ca sunt multe exemplare care nu folosesc cardul!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by