Rata şomajului în luna octombrie 2021 a înregistrat aceeași valoare ca și în luna precedentă (5,3%), au transmis vineri oficialii Institutului Național de Statistică, dar numărul șomerilor este mai mare față de luna anterioară. Numărul şomerilor din luna octombrie a fost de 438.000 persoane, în creștere cu 2.000 de persoane față de luna precedentă. Reține în continuare atenția nivelul ridicat al ratei șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) de 19,6%. În plus, apariția noii tulpini de coronavirus ar putea complica lucrurile.

Somaj vs. somerFoto: Agerpres

Există o serie de incertitudini privind perspectivele pieței muncii, se arată într-un raport al BRD, destinat investitorilor. Aceștia evocă posibilitatea de noi restricții persistente de distanțare socială sau cerere redusă pe fondul reapariției pandemiei, de lipsa de calificări care poate complica răspunsul la noile provocări, cum ar fi revoluția digitală/tranziția verde. De asemenea, asistăm la schimbarea continuă a mixului de ocupații și priorități ale angajaților declanșată de pandemia, dar și schimbările generaționale, spun autorii raportului citat. În plus,modul în care va arăta piața muncii va depinde și de viitoarele canale/coordonate de consolidare fiscală și capacitatea Guvernului de a aplica măsurile din Planul Național de Redresare și Reziliență ca și de perturbările fluxurilor de migrație și recurgerea tot mai mare la lucrătorii străini.

Dealtfel, boardul BNR a abordat problemele pieței muncii în cea mai recentă ședință de politică monetară, aceștia arătând că evoluțiile au rămas relativ favorabile în primele două luni ale trimestrului III, dar că s-au resimțit influențele acutizării unor probleme de aprovizionare și ale scumpirii energiei, precum și ale incertitudinilor sporite legate de situația epidemiologică. ”Astfel, efectivul salariaților din economie s-a mărit mai temperat decât în prima parte a anului, depășind ușor nivelul pre-pandemie, dar nu și vârful istoric atins în decembrie 2019. Totodată, după scăderea progresivă din semestrul I, rata șomajului BIM a înregistrat mici creșteri în iulie și august, și s-a redus din nou în septembrie la 5,0 % – nivel similar celui din iunie -, rămânând astfel vizibil superioară valorilor din perioada pre-pandemie, care s-a caracterizat însă printr-un grad ridicat de încordare a pieței muncii”, au subliniat mai mulți membri ai Consiliului.

Cei 9 membri ai boardului au sesizat și relativa stagnare a ratei locurilor de muncă vacante în primul semestru al anului, ”reflectând o capacitate relativ redusă a economiei de a crea locuri de muncă, probabil inclusiv pe fondul avansării procesului de automatizare și digitalizare”