Miliardarul american Ray Dalio, fondatorul celui mai mare fond de investiții din lume, a devenit ultimul mare nume de pe Wall Street implicat într-un scandal din cauza comentariilor sale despre China după ce a afirmat că Beijingul se comportă ca un „părinte strict” când face persoane din această țară să dispară, relatează BBC.

Ray DalioFoto: Wang Ying / Xinhua News / Profimedia

Dalio a încercat să clarifice ulterior pe Twitter comentariile pe care le-a făcut în cadrul unui interviu acordat televiziunii americane CNBC, afirmând că acestea nu au fost înțelese.

Investitorul a comparat China cu un „părinte strict” când a fost întrebat săptămâna trecută despre dispariția disidenților din această țară, o problemă readusă în atenția opiniei publice internaționale din cauza situației incerte a jucătoarei de tenis Shuai Peng.

Fondatorul Bridgewater Associates, cel mai mare fond de investiții din lume, a afirmat în postări făcute pe Twitter și LinkedIn că a răspuns „neglijent unei întrebări despre China”, susținând că nu a vrut să minimalizeze importanța drepturilor omului.

Dalio spune în schimb că a încercat să explice abordarea autorităților chineze față de guvernare ca o extensie a ideilor confucianiste despre familie.

„Vă asigur că nu am vrut să dau de înțeles că drepturile omului nu sunt importante fiindcă eu cu siguranță cred că sunt”, a adăugat acesta.

Comentariile sale de săptămâna trecută au declanșat un val de critici la adresa sa, inclusiv din partea fostului candidat republican la președinția SUA Mitt Romney.

Romney l-a acuzat pe miliardar că simulează „ignoranța în ceea ce privește abuzurile îngrozitoare ale Chinei” și că găsește justificări pentru „investițiile complice” în țara comunistă.

Citește și: